Karayolları Dilekçesi
Karayolları ile işlemlerinizde karayolları dilekçe örneği vermeniz gerekiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü veya şube müdürlükleri resmi birer kurum oldukları için her türlü işlemleriniz için yazılı dilekçeyle başvurmak zorundasınız. Verdiğiniz dilekçeyi karayolları dilekçe takip bölümünden sonucunu öğrenebilirsiniz. Karayolları kaçak geçişler, HGS bilgileri gibi konularda birçok karayolları itiraz dilekçesi ve karayolları dilekçe örnekleri bulunuyor.
Karayolları Dilekçe Takip
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde Bilgi Edinme Birimi kurulmuştur. Her türlü şikayet, bilgi ve karayolları dilekçe takip işlemlerinizi bu birim üzerinden yapıyorsunuz. Yazdığınız dilekçeleri Genel Müdürlüğün Yücetepe/Ankara adresine posta yoluyla gönderiyorsunuz.
Sürücülerin en büyük şikâyetleri ücretli yollardan kaçak geçiş cezalarıdır. Ogs veya hgs kartlarıyla geçmelerine rağmen bir süre sonra ceza kâğıdı gelmektedir. Kaçak geçiş yapmadıysanız bu cezaya itiraz hakkınız bulunuyor. Bunun için karayolları ogs dilekçe ya da karayolları hgs dilekçe yazmanız gerekiyor. Dilekçenizde belirtilen saatte ve yerden geçmediğinizi ispatlarsanız veya ogs/hgs kart bilgilerinizi gönderirseniz ceza iptal oluyor. Bunun için karayolları genel müdürlüğüne dilekçe örneği bulunuyor. Kendinize göre uyarlayıp Karayolları Genel Müdürlüğü OGS Danışma Merkezine gönderiyorsunuz. Postayla, faksla veya elektronik postayla gönderebiliyorsunuz.
Kanun ve yönetmelik uyarınca resmi kurumların 15 gün içinde yazınıza cevap verme zorunluluğu bulunuyor. Dilekçenizin akibetini öğrenmek için Müdürlüğün internet sayfasına girip, ilgili birimin telefon numarasını öğrenebilirsiniz. Bu numarayı arayarak dilekçenizin akıbeti ve gelişmeler hakkında bilgi alabilirsiniz. Alacağınız cevaba göre Sulh Ceza Mahkemesine başvurma hakkınız bulunuyor.
Dilekçenizi internet üzerinden takip etme imkânınız da bulunuyor. E-devlet üzerinden karayolları dilekçe sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gerekiyor. TC kimlik numaranız ve şifrenizle www.turkiye.gov.tr sitesine giriş yapıyorsunuz. Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasına giderek dilekçenizin durumunu görebilirsiniz.
Verdiğiniz dilekçeyi daha sonra geri çekme hakkınız da bulunuyor. Bunun için Bilgi Edinme Birimi’ni aramanız gerekiyor. Genel Müdürlüğün internet sayfasına girdiğinizde her birimin telefon numarası bulunuyor. Hangi birime gönderdiyseniz o birimin telefon numarasını bulup “evrak kayıt” veya “kalem” bölümüne bağlanıp, konuyu anlatabilirsiniz.
Karayollarına Dilekçe Nasıl Yazılır?
Her türlü itiraz, şikâyet veya bilgi almak için karayollarına dilekçe yazabilirsiniz. Eğer karayollarına dilekçe nasıl yazılır konusunda tereddüdünüz varsa, karayolları gene müdürlüğüne dilekçe örnekleri bulunuyor. Bunlardan yararlanabilirsiniz.
Yazacağınız bütün dilekçelerde üst başlık “Karayolları Genel Müdürlüğü” olmalıdır. Karayolları çalışma bölgelerine ayrılmıştır. Bu nedenle hangi bölgede olduğunuzu iyi bilmelisiniz. Başlığın altına “Karayolları …. Bölge Müdürlüğüne” yazıyorsunuz. Noktalı yere kaçıncı bölgedeyseniz o rakamı yazıyorsunuz.
Ogs veya Hgs itiraz dilekçesi yazıyorsanız mutlaka ceza kağıdı yanınızda bulunsunuz. Cezanın yeri, tarihi ve tebliğ tarihini dilekçenize yazıyorsunuz.
Şikâyet dilekçesi yazıyorsanız, öncelikle dilekçenizde şikâyete konu olan mevkii açıkça belirtmeniz gerekiyor. Genel kavramlar kullanmayın.
Karayollarından bilgi almak için dilekçe yazıyorsanız, hangi konu veya yol hakkında bilgi almak istiyorsanız sade ve anlaşılır şekilde açıklamalısınız.
Dilekçenizi “Gereğini saygılarımla arz ederim.” Ya da “Bilgilerinize sunar, saygılarımla arz ederim.” Cümlesiyle bitirmeye özen gösterin.
Dilekçenizin sol tarafında ikametgah adresiniz, TC numaranız ve telefon numaranızı yazıyorsunuz. Sol tarafa ise, tarih, adınız ve soyadınızı yazıyorsunuz. Tarihin üstüne imzanızı atıyorsunuz.
Şikayet ve itiraz dilekçenizde ek belge sunuyorsanız. Sol alt tarafa “EKLER” diye yazıyorsunuz. Altına da sunduğunuz belgelerin adlarını ve kaçar tane olduklarını yazıyorsunuz.
Dilekçenizin kabul edilebilir olması için öncelikle imzanızın bulunması gerekiyor. Daha sonra okunaklı olması ve içerik kontrol ediliyor. Dilekçenize resmi ve saygılı bir üslup kullanın. Sizden üst bir merciye dilekçe yazdığınızı unutmayın.
Karayolları Dilekçe Örneği
İnternet sitelerinde neredeyse her konuda karayollarına dilekçe örneği bulunuyor. Sizin yazacağınız konuya ait karayolları müdürlüğü dilekçe örneğini indirebilirsiniz. İtiraz, şikayet ve bilgi alma dışında karayolları kadro dilekçesi örneği de bulabilirsiniz. Aralık 2017’de yayınlanan 696 sayılı KHK ile bazı taşeronların kadroya geçme yolu açıldı. Karayollarında da birçok taşeron işçi çalıştığı için bunların da kadroya geçme şansları doğdu. Bu çalışanlar için de karayolları taşeron dilekçe örneği bulunuyor. Genel Müdürlüğün yayınladığı bu dilekçe örneğini kendi bilgilerinizle doldurarak başvurabilirsiniz.
Bunlarla birlikte karayolları genel müdürlüğüne tazminat davası dilekçe örneği de bulunuyor. İtiraz dilekçenize olumsuz yanıt aldığınızda dava açabiliyorsunuz. Bunun için de karayollarına dava dilekçesi örneği bulunuyor. Ayrıca herhangi bir konuda şikâyette bulunacaksanız karayolları şikayet dilekçesi örneği bulunuyor.
Bulunduğunuz bölgedeki alt yapıdan ve ulaşımdan şikâyetçiyseniz karayolları düzenleme genel müdürlüğü dilekçe örneği bulunuyor.
Bu dilekçe örneklerini inceleyip, dilekçenizi anlaşılır ve kapsamlı en doğru şekilde oluşturabilirsiniz.
Yurt içinde eşya taşımacılığı yapanlar için karayolları k belgesi dilekçe örneği mevcuttur. K belgesi için farklı dilekçe örnekleri vardır. K belgesi ek düşüm, ücretli yenileme ve değişim dilekçelerini bulunduğunuz ilin Ticaret Odası Başkanlığı’na veya Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine veriyorsunuz.
Karayolları Dilekçe Örnekleri
Karayolları Bariyer İstemi Dilekçe Örneği
Karayolları Ceza İtiraz Dilekçe Örneği
Karayolları Trafik Işığı Talep Dilekçesi Örneği
Karayolları Taşeron İşçi Başvuru Dilekçesi Örneği
Karayollarına dilekçenizi nasıl yazacağınızı bilemiyorsanız veya daha anlaşılır yazmak istiyorsanız karayolları dilekçe örneği indir yapabilirsiniz. İster karayolları şikayet dilekçesi yazın isterseniz bilgi almak için yazın. Bütün konuları kapsayan dilekçe örneklerini bulabilirsiniz.
Şehirlerarası yolculuk yaparken, yol nedeniyle kaza yapabilir veya aracınız hasar görebilir. Bu durumda karayollarına dava açma hakkınız bulunuyor. Bu konuda karayollarına dilekçe nasıl yazılır bilmeyebilirsiniz. Bu konudaki tazminat davası dilekçe örneğini indirebilirsiniz. Kendi bilgilerinize göre düzenleyip, dilekçenizi sunabilirsiniz.
Karayollarında görev yapıyorsanız başka ile/illere tayin isteme hakkınız bulunuyor. Bunun için karayolları tayin dilekçesi örneği indirebilirsiniz. Bu dilekçe örneği matbu form halindedir. Sadece boş alanları doldurmanız yeterlidir. İmzaladıktan sonra kendi biriminize veriyorsunuz. Dilekçenizi verdikten bir süre sonra fikrinizi değiştirebilirsiniz. Dilekçenizi geri almak/çekmek için hangi aşamada olduğunu öğrenmelisiniz. İnsan kaynakları veya evrak kayıt bölümünden öğrenebilirsiniz. Dilekçeniz sizin kurumunuzdan çıkmışsa yeni bir dilekçeyle başvurabilirsiniz.
Karayolları Dilekçesinde Olması Gerekenler
Herhangi bir konuda karayolları müdürlüğüne dilekçe yazacaksanız belirli prosedüre ve düzene uymalısınız. Sadece karayollarına değil herhangi bir resmi kuruma dilekçe yazarken dikkatli ve özenli olmalısınız. Resmi, sade, anlaşılır ve okunaklı bir dille hazırlamalısınız. Sizden üst bir kuruma yazdığınız için üslup ve dil çok önemlidir. Dilekçeler insanlara değil kurumlara yazılır. Bu nedenle, dilekçenizde başlık olarak müdür veya şef ismi yazmayın. Buna göre bir dilekçede;
- Hangi birim veya kuruma yazılacağı,
- Genel kurum ve onun ilgili alt birimi,
- Paragraf başlığı,
- İtiraz dilekçesi yazıyorsanız; itiraza konu olan cezanın saati, yeri, tebliğ tarihi,
- Şikâyet dilekçesi yazıyorsanız; şikâyete konu olan yol veya bölgenin tam koordinatları,
- Zararın tazmini için dilekçe yazıyorsanız; olay yerinin koordinatları, mevkii, yolun adı, mümkünse fotoğrafı, uyarı ikaz tabela ve ışıklarının olmadığı,
- Bilgi edinme hakkında dilekçe yazıyorsanız; konunun açık, sade ve net bir şekilde,
- “Gereğini saygılarımla arz ederim.” İfadesi,
- İkametgâh/iş adresi, TC numarası, telefon, tarih, ad-soyadı, imza olması gerekiyor.
Dilekçeniz mutlaka okunur, anlaşılır ve sade olmalıdır. Yazdığınız dilekçe mutlaka o birimin çalışma ve ilgi alanına girmelidir.
Dilekçenizde belge sunuyorsanız sol en alta “ekler” diyerek, yazmalısınız. Dilekçeniz, okunaklı ve anlaşılır olduğu müddetçe elle de yazabilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.