SGK Adres Değişikliği Dilekçesi
Kanunen bilindiği üzere mükellefler iş yeri ya da ikamet adreslerini değiştirdikleri taktirde bunu vergi dairesine bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük Adres Değişikliği Bildirme Hükümleri gereğince ispatlanmıştır. Bu sebeple SGK adres değişikliği dilekçesi olarak kabul görmektedir.
Adres değişikliği hususunda yeni adres bilgilerinin yeni vergi dairesine bildirilmesi adına adres değişikliği dilekçesi yazılmalıdır. Bu dilekçe Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılmaktadır.
SGK Adres Değişikliği Dilekçesi Örneği
SGK Adres Değişikliği Dilekçesi Nasıl Yazılır / Doldurulur?
İkamet edilen yerde ya da ticaret yapılan iş yerinde vatandaşlar vergi mükellefidir. Bu noktada özellikle iş yerleri adres değişikliğini bildirmek zorunluluğuna sahiptir. Bu hususa dair yazılan dilekçe belli kurallar çerçevesinde hazırlanmaktadır.
- Metnin en başına büyük harflerle vergi dairesinin adı ya da gönderilecek kurumun adı belirtilmelidir.
- Gönderilen kurumun yazıldığı kısma ayrıca gönderilecek il sosyal güvenlik kurumu adı yazılmalıdır.
- Dilekçede eski adres, yeni adres, isim, soy isim, telefon, e posta gibi bilgiler yer almalıdır.
- Daha sonra çalışmakta olduğum iş yerimi belirttiğim adrese taşıdığımı bilgilerinize arz ederim şeklinde metin yazılmalıdır.
- İmza ve kaşe ile dilekçe tamamlanmalıdır.
SGK Adres Değişikliği Dilekçesi Nereye Verilir / Nereye Gönderilir?
İkamet edilen yer ya da iş yerinin taşınması halinde vergi mükellefi olan kişiler yeni adres bilgilerini vergi dairesine bildirmek zorundadır. Zira yeni vergi dairesi vergiler konusunda ilk muhatap olacak kurumdur. Ancak adres değişikliği dilekçesi ilk etapta yeni adresin vergi dairesine yapılmalıdır.
İş yerine giren ve işten ayrılan çalışanların sigorta dökümlerinin Sosyal Sigortalar Birimine bildirilmesi için de bu adres bilgisine ihtiyaç vardır. Bu noktada şartlar Sosyal Sigorta İşletmeleri Yönetmeliği 33. maddesi 11 sayılı Genelgesi ile düzenlenmiş bulunmaktadır. Adres değişikliği yapan her iş yeri sahibi SGK adres değişikliği dilekçesi ile birlikte vergi dairesine başvurmalıdır.
Adres Değişikliği Dilekçesi Ne Zaman Sonuçlanır?
Adres değişikliğinin taşınmadan önce ya da taşındıktan hemen sonra bildirilmesi kanunen zorunluluktur. Aksi halde bu noktada doğabilecek sıkıntılardan ötürü önemli oranda para cezası uygulanmaktadır. Nüfus hizmetleri kanunu çerçevesinde ise her kişinin yalnızca bir tane ikamet adresi bulunmak zorundadır.
Yeni ikamet adresini bildirme süresi en geç 20 gün olmalıdır. bu sürenin fazlaca aşılması cezai uygulamaları da beraberinde getirebilmektedir. Adres değişikliği dilekçesi yoğunluk olmadığı taktirde başvurunun yapıldığı gün sonuçlanmaktadır. Dilekçeyi açık ve net olarak yazmak süreci her zaman hızlandırmaktadır. Bu sebeple hangi amaçla ve nereye yazdığınızı iyi bilmeli, tarihi net olarak belirtmelisiniz.
Adres Değişikliği Dilekçesi Nasıl Geri Çekilir / İptal Edilir?
Adres değişikliğinin gerçekleşmediği durumlarda adres değişikliği dilekçesinin iptali mevzu bahis olabilir. Dilekçeyi geri çekme işlemi başvurulan kuruma yapılmalıdır. Eğer SGK adres değişikliği dilekçesi başvurusu yapıldıysa SGK’ya başvurulmalıdır. Geri çekme işlemi oldukça basittir. Çünkü dilekçe işleme konulmamıştır.
Geri çekmenin mümkün olmadığı durumlarda adres değişikliği dilekçesinin iptali için yeniden dilekçe yazılmalıdır. İşlemin iptali için yeni bir dilekçe yazabilir, bu dilekçede iptal nedenini açık bir dille ifade edebilirsiniz. Bu durumda dilekçe iptal edilecek ve adres değişikliği yeniden düzenlenecektir. Yabancı uyruklu vatandaşlar ise bu işlemi konsolosluklar vasıtasıyla yapmaktadır. Bu durumda dilekçenin gönderildiği kurum ilgili konsolosluk adıdır.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.