Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Adli Yardım Talepli Dilekçe

Adli Yardım Talepli Dilekçe

/
3675 Views

Herhangi bir haksızlığa uğradığınızda veya hakkınızı aramak için mahkemeye başvurabiliyorsunuz. Mahkeme giderlerini karşılayacak maddi durumunuz olmayabilir. Bu durumda “adli yardım” özelliği devreye giriyor. Dava açarken, harç, pul ve dosya masrafı ödemek istemiyorsanız,  adli yardım talepli dilekçe yazarak, davanızı adli yardımlı açıyorsunuz. Böylece herhangi bir masraf ödemiyorsunuz.

Davanızın adli yardımlı açılabilmesi için hiçbir gelirinizin olmaması ve durumunuzu belgelendirmeniz gerekiyor.

Adli Yardım Talepli Dilekçe Örneği

Adli Yardım İstemi Mahkeme Örneği;

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Adli Yardım Talebi Dilekçe Örneği;

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Adli Yardım Talep Dilekçe Örneği;

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Adli Yardım İstemi İcra Örneği;

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Adli Yardım Talepli Dilekçe Nasıl Yazılır /Doldurulur?

Avukat aracığıyla dava açsanız bile adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Burada önemli olan, SGK kayıtlarında çalışıyor görünmemeniz ve düzenli bir gelirinizin olmamasıdır. Sizin adınıza avukatınız da adli yardım talebinde bulunabilir. Davayı siz açıyorsanız, dilekçeyi kendi adınıza yazıp, imzalıyorsunuz.

Dilekçe başlığı olarak, davayı açacağınız mahkemenin adını yazıyorsunuz. Örnek olarak; Ünye Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliğine” gibi bir başlık atmalısınız. Talep/Konu kısmına,” adli yardım talebi hakkında” yazıyorsunuz.

Dilekçenin metin bölümüne, dava açma konusunu ve dava giderlerini karşılayacak maddi gücünüzün olmadığını sade ve anlaşılır bir dille yazıyorsunuz. Dilekçenizi “adli yardımdan yararlandırılmamı saygılarımla arz ederim.” Sözüyle bitirmeyi unutmayın.

Sol alt tarafa, durumunuzu gösteren belgeleri “ ekler” olarak yazabilirsiniz. Sağ tarafa da tarih, adınız-soyadınız ve imzanızı atmayı unutmayın.

Adli Yardım Talepli Dilekçe Nereye Verilir/Gönderilir?

Davayı bulunduğunuz yerleşim bölgesinde açıyorsanız, mahkemede bulunan ön büro veya yazı işleri bölümüne teslim ediyorsunuz. Ön büro veya yazı işleri bölümleri genellik, mahkemelerin giriş katında bulunuyorlar. Girişte, danışmaya sorduğunuzda size tarif edeceklerdir. Davanızı olumlu etkileyecek belgeleri, dilekçenize eklemeyi unutmayın. Dilekçenizi yetkili memura teslim ettikten sonra, alındı fişini almayı unutmayın.

Posta veya faks yoluyla dilekçenizi gönderemiyorsunuz. Siz veya temsilciniz elden götürerek, dilekçenizi teslim ediyorsunuz.

Dava konusu başka bir ilde ve mahkemenin yetki alanındaysa, dilekçenizi o mahkemeye istinaden yazıp, bulunduğunuz yerleşim bölgesindeki nöbetçi hâkimliğe imzalattırdıktan sonra, mahkeme kanalıyla ilgili mahkemeye gönderiyorsunuz.

Ne Zaman Sonuçlanır?

Adli yardım talebiniz, davanızdan bağımsız olarak değerlendirilir. Davanız haklı görülüp, duruşma tarihi verilse dahi, adli yardım talebiniz yapılan inceleme sonucunda kısmi olarak kabul edilebilir veya tamamen reddedilebilir. Dosyanızın hakimin önüne gelmesi, incelenmesi ve duruşma gününün belirlenmesi, hakimliğin iş yüküne bağlıdır. İş yüküne göre duruşma tarihiniz ve adli yardım isteğinizin incelenmesi 7 iş günü ile 1 ay arasında değişiyor.

Adli yardım talebinizin olumlu sonuçlanmasını istiyorsanız; muhtarlıktan yoksulluk belgesi, SGK’dan çalışmıyor kaydı, Tapu Müdürlüğünden üstünüzde gayrimenkul olmadığına dair belge, Trafik Tescil Müdürlüğü’nden adınıza kayıtlı herhangi bir aracın olmadığını gösterir belgeyi almalısınız. Sadece muhtarlıktan alacağınız yoksulluk belgesiyle de başvurabilirsiniz. Fakat bu durumda talebinizin reddedilme veya kısmi kabul edilme olasılığı vardır.

Nasıl Geri Çekilir/İptal Edilir?

Adli yardım talepli olarak dava açtıktan sonra ekonomik durumunuzda düzelme meydana gelebilir. Bu durumda yeni bir dilekçeyle tekrardan başvuruyorsunuz. Eski dilekçenizi ilgi tutarak, maddi durumunuzda iyileşme olduğuna değinip, adli yardım talebinde bulunmadan davanızı sürdürmek istediğinizi yazıyorsunuz. Bu durumda başvuru harcı ve giderlerini ödüyorsunuz. İlgili hâkimliğin kalemi, yeni dosya geldiğinde, eski dosyayı iptal ediyorlar.

Yeni bir sigortalı işe girdiğinizde, Tapu veya Trafik kayıtlarında değişiklik olduğunda, mahkeme heyeti incelemesinde bunları göreceğinden adli talebi otomatik olarak reddedecektir. Bu durumda herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor. Sadece mahkeme giderlerini ödüyorsunuz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar