Muvafakatname Örneği
Bazı yetkilerinizi veya hakkınızı kullanması için üçüncü kişilere yetki verebiliyorsunuz. Bunun için de muvafakatname örneği hazırlayıp, vermeniz gerekiyor. Evinizi satmak istediğinizde eşinizden, veraset ve intikal yoluyla bir aracın devir işlemlerinde reşit olmayan varisten, boşandığınızda çocuklarınıza pasaport çıkarmak istediğinizde, 18 yaşından küçük çocuklarınız için spor etkinlikleri için muvafakatname (izin belgesi) vermeniz gerekiyor.
Muvafakatname Örnekleri
Bankaya Verilecek Muvafakatname Örneği;
Mimarlar Odasına Verilecek Muvafakatname Örneği;
Şahsa Verilen Muvafakatname Örneği;
Muvafakatname Nasıl Yazılır/Doldurulur?
Muvafakatname bir dilekçe değildir. Tek benzerlikleri muhatap olduğunuz kurum/kuruluşlara ithaf edilmeleridir. Emlak ve gayrimenkul işlemleri için kullanacaksanız başlığınızı “ilgili mercilere” diye atabilirsiniz.
Trafik Şube, Tapu Müdürlüğü, Mimarlar Odası veya Bakanlık birimlerine muvafakatname 1 belgesi vermeniz gerekiyor. Bu belgeyi de herhangi bir noterden hazırlatmak zorundasınız. Muvafakatname 1 belgesi resmi bir belge sayıldığı için mutlaka noter vasıtasıyla hazırlatmalısınız. Siz sadece hangi işlem için muvafakatname vereceğinizi söylüyorsunuz. Belgeyi noterlik hazırlıyor.
18 yaşından küçük çocuklarınız için okullarına veya kulüplerine gezi, sportif etkinlikler veya kulüp çalışmaları için izin verdiğinizi gösteren belgeyi doldurup, imzalamanız yeterlidir. Genellikle belgeyi okul veya kulüpler matbu olarak gönderdiklerinden siz sadece boş yerlere, çocuğunuzun adını yazıp, kendi adınızı soyadınızı, telefonunuzu ekleyip, imzalıyorsunuz.
18 yaşından küçük çocuğunuzu yurt dışına gönderiyorsanız, hem siz hem de eşiniz noterden muvafakatname örneği doldurarak vermelisiniz. Eşinizden ayrı olsanız bile çocuğunuzu yurt dışına götürdüğünüzde eşinizin Dışişleri Bakanlığı matbu muvafakatname dilekçesi doldurması gerekiyor.
Muvafakatname Örneği Nereye Verilir/Gönderilir?
Hangi işlem için muvafakatname veriyorsanız, ilgili birime/kişiye teslim ediyorsunuz. Muvafakatnameyi gerçek veya özel kişiler için de verebilirsiniz. Örneğin, kiracınızın sizin adınıza oturduğu evi kiraya vermesi için hazırladığınız belgeyi, kiracınıza veriyorsunuz. Evin satışı için eşinize onay verdiğinizi gösterir belgeyi Tapu Müdürlüğü’ne teslim ediyorsunuz. Eşiniz bankadan kredi çekmesine onay verdiğinizi gösterir belgeyi de krediyi çekeceğiniz bankaya teslim ediyorsunuz.
Çocuğunuz için verdiğiniz muvafakatnameyi ise okula veya kulübe çocuğunuz aracılığıyla teslim edebilirsiniz. Kiradaki eviniz başka bir il/ilçedeyse hazırladığınız belgeyi faks çekebilir veya posta yoluyla gönderebilirsiniz.
Ne Zaman Sonuçlanır?
Muvafakatname, hakkınızı veya üzerinizdeki yetkiyi gerçek veya tüzel kişi/kişilere devrettiğinizi gösteriyor. Muvafakatnameyi alan kişi veya kurumlar işlemi yaptıkları zaman belge kullanılmış oluyor. Bu belge tek işlem için verildiğinden kısıtlı ve sürelidir. İşlem bittikten sonra başka işlemler için kullanılamaz. Kiracınız evden çıkmadan önce bu belgeye istinaden evinizi üçüncü kişilere kiraladığında, başka kiralama yapamaz.
Çocuğunuz her yurt dışına çıktığında muvafakatname veriyorsunuz. Etkinlikler birbirinden bağımsız olduğu için her etkinlik için okul veya kulübüne ayrı ayrı izin belgesi veriyorsunuz. Evinizin satışında veya kredi çektiğinizde, ilgili kuruma izin belgesini verdiğinizde satış veya kredi için bu belge kullanılacaktır. Bir daha kredi çekme işleminizde eşinizden yeniden izin belgesi almanız gerekiyor.
Nasıl Geri Çekilir/İptal Edilir?
Muvafakatnameyi iki türlü veriyorsunuz. Birincisi çocuğunuz için okul veya kulübe verdiğiniz izin belgesidir. Verdiğiniz izni iptal etmek istiyorsanız, bizzat okula veya kulübe gidip, çocuğunuzun izin verdiğiniz etkinliğe katılmasını istemediğinizi belirtip, yeniden izin belgesi dolduruyorsunuz.
Noterden hazırlatıp, verdiğiniz muvafakatname 1 belgesini ancak mahkeme kararıyla iptal ettirebilirsiniz. Bunun için elinizde geçerli sebebiniz olması gerekiyor. Çünkü muvafakatnameyi verdiğiniz anda işleme konulduğu için geri almanız zor olmaktadır. Bu konuda bir avukattan yardım alarak, nasıl bir yol izleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.