Eş Durumundan Tayin Dilekçesi
Çalışan eşlerden birinin tayini çıktığında veya başka bir yerleşim yerinde çalıştığı durumlarda eş durumu tayin dilekçesi vererek, tayin istenebiliyor. Eşlerin aynı yerleşim yerinde çalışma durumu kanunla gözetilmiştir. Özellikle asker, polis, öğretmen, sağlık personeli gibi devlet memurlarından eş durumundan tayin istekleri daha çok yapılmaktadır. Bu yazımızda eş durumundan tayin dilekçesi nasıl yazılır ve örnekleri hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
Eş Durumundan Tayin Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Dilekçenizi elden veya bilgisayardan yazabilirsiniz. Dilekçenizin başlığını kendi çalıştığınız kurum veya işyerinin müdürlüğüne hitaben yazıyorsunuz. Dilekçeniz iki başlıktan oluşmalıdır. Üst başlık kurumunuzun bağlı olduğu bakanlığın personel dairesi başkanlığı olacaktır. Örneğin; Sağlık çalışanıysanız “Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü” üst başlığı atıyorsunuz. Alt başlık olarak da “…….. Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne” yazıyorsunuz.
Dilekçenin açıklama kısmına öncelikle hangi tarihten itibaren nerede ve hangi unvanla çalıştığınızı yazıyorsunuz. Evlilik cüzdanınızı ilgi tutarak, evlendiğinizi belirtip, eşinizin çalıştığı yeri, kurumu ve unvanını belirtiyorsunuz.
İsterseniz dilekçenize Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları Başlığını barındıran Anayasanın 41. Maddesini, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 72. maddesini ilgi tutabilirsiniz. İlgili maddeleri gerekçe göstererek eşinizin bulunduğu yere tayininizin yapılmasını talep ediyorsunuz.
Üst ve resmi bir kuruma yazdığınızdan kullandığınız dil ve üslup çok önemlidir. Dilekçenizi mutlaka “saygılarımla arz ederim.” şeklinde bitirmelisiniz. Dilekçenizin sol alt tarafına adres, telefon yazıp, Ekler kısmına da eşinize ait hizmet dökümü/belgesi, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ekliyorsunuz. Sağ tarafa da tarih, adınız soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz.
Eş Durumundan Tayin Dilekçesi Örneği
Kamu ve özel kurumları farklılık gösterdiği için eş durumu tayin dilekçesi örneği matbu olarak bulunmuyor. Bu nedenle internette bulunan eş durumundan tayin dilekçesi örnekleri arasından kendinize uygun olanı indirip, durumunuza göre düzenleyebilirsiniz.
Eş durumundan tayin istekleri mazerete bağlı tayin istekleri arasındadır. Kamuda çalışanların sıklıkla başvurdukları yöntemlerden biridir. İnternette araştırdığınızda mutlaka çalıştığınız kuruma ait eş durumundan tayin dilekçesi
örneği bulabilirsiniz. Özellikle, eşlerden biri öğretmen veya hemşire olanlar, öğretmen eş durumu tayin dilekçesi örneği ile hemşire eş durumu tayin dilekçesi örneği arayışı içinde oluyorlar.
Dilekçe yazmak, basit bir işlem gibi görünse de sonuçta resmi ve yetkili bir kuruma hitaben yazdığınızdan dilekçenizin ciddi ve kabul edilebilir olması önemlidir. Çala kalem, gelişi güzel ve istediğinizi tam anlatmayan dilekçeler kabul görmeyecektir. Bu nedenle hem süreci hızlandırmak hem de etkili bir dilekçe yazmak adına eş durumundan tayin dilekçe örneği incelenmeden, dilekçe yazmaya kalkışmayın.
Eş durumundan tayin dilekçesini sadece kamu kurumlarında çalışanlar vermiyorlar. Örneğin özel bir kuruluşta çalışıyorsanız, çalıştığınız işletmenin eşinizin çalıştığı yerde şubesi bulunuyorsa eş durumundan tayin isteyebiliyorsunuz. Bunun için de sgk eş durumu tayin dilekçesi örneği indirip, kendinize uyarlıyorsunuz.
Eş Durumundan Tayin Dilekçesi Nereye Verilir?
Eş durumundan tayin istekleri daha ziyade kamu çalışanları tarafından yapılmaktadır. Özel sektörde ancak çalışılan işletmenin şubeleri bulunuyorsa, tayin isteğine onay çıkmaktadır. Kamu kurumlarının üst mercii, bağlı bulundukları bakanlıklardır. Bu nedenle örneğin polis eş durumu tayin dilekçesi yazacaksanız, üst başlığınız Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Müdürlüğü olacaktır. Alt başlığınız ise; çalıştığınız ilin İl Emniyet Müdürlüğü Personel Şube Müdürlüğü olacaktır.
Eş durumundan tayin dilekçelerinizi, çalıştığınız kurumun bağlı bulunduğu bakanlık personel daire başkanlığını ilgi tutup, personel şube müdürlüğüne teslim ediyorsunuz.
Eş Durumundan Tayin Dilekçesi Kaç Günde Sonuçlanır?
Özellikle eş durumundan tayin dilekçeleri bağlı bulunulan kamu kurumuna veriliyor. Her kamu kuruluşunun da farklı bir çalışma sistemi bulunuyor. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz kuruma göre dilekçelerin sonuçlanma tarihleri farklılık gösteriyor.
Sağlık Bakanlığı en çok sağlık personeli eş durumu tayin dilekçesi alan kurum olduğundan, dilekçelerin sonuçlanma tarihleri değişebiliyor. Örneğin, tayin dilekçelerinin yoğun verildiği dönemlerde süre 2 ayı bulabiliyor. Dilekçelerin az verildiği dönemde bu süre 1 ay olabiliyor. Genel olarak, hangi bakanlık veya kurum olursa olsun 30 gün içinde dilekçeye cevap vermesi gerekiyor. Bu da demektir ki dilekçeniz olumlu veya olumsuz bir ay içinde sonuçlanıyor.
Eş Durumu Tayin işlemleri
Eş durumu tayini günümüzde birçok çalışan evlilerin muzdarip olduğu konuların başında geliyor. Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişikliklerle birlikte eşi kamu veya özelde çalışanlar için eş durumu tayiniyle ilgili imkanlar genişletildi.
Yer değişimi yapmak istediğinizde kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanınızın olmamasıdır. Ayrıca farklı bir mevzuat olması durumunda eş durumu mazeretini kullanabiliyorsunuz. Bu durumda ya eşinizin bulunduğu yere ya da her ikiniz de aynı kurumda çalışıyorsanız kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı olduğu yere atanmanız yapılıyor.
Şayet her ikiniz de farklı kurumlarda çalışıyorsanız bu durumda kurumlar arası gerekli mutabakatın sağlanması gerekiyor. Bununla birlikte eşiniz özel sektörde çalışıyorsa “son iki yılda 360 gün prim şartı”nı karşılamanız gerekiyor.
Eş durumu tayin işlemleri için bakanlıklar yıl içinde belirli bir tarih vermektedir. Genellikle mazeret tayin işlemleri bu dönemde yapılıyor. Bu nedenle hem bu dönemi iyi takip etmeniz hem de eşinizin tayin isteme koşullarını karşıladığından emin olmalısınız. Şayet eşinizin ataması yeni yapıldıysa vakit kaybetmeden yer değişikliği için açılan sürenin sonunu beklemeyin.
Çalışan eşlerin başka illere tayinleri çıkması, aile bütünlüğünü bozabilmektedir. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte artık eşlerin kamu kurumlarında çalışma zorunluluğu kaldırılmıştır. Eşiniz özelde çalışsa bile mazeret tayini isteyebiliyorsunuz. Fakat ister kamu isterseniz özelde çalışın önce evliliğinizi sonra da eşinizin çalıştığını kanıtlamanız gerekiyor. Hizmet dökümü/belgesi ve evlilik cüzdanı fotokopisiyle birlikte eş durumu tayin dilekçesi yazılmalıdır. Bağlı bulunduğunuz bakanlığın personel daire başkanlığına hitaben, çalıştığınız kurumun personel şube müdürlüğüne teslim ediyorsunuz.
Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerini yorum olarak iletebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.