Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Evden Uzaklaştırma Dilekçesi

Evden Uzaklaştırma Dilekçesi

/
434 Views

Eşinizden şiddet gördüğünüz durumlarında evden uzaklaştırma dilekçesi yazarak, eşinizi evden uzaklaştırabiliyorsunuz. Bu genelde erkeğin evden uzaklaştırılması olarak algılanmaktadır. Genelde şiddet gören kadınlar olduğu için, uzaklaştırma dilekçesi daha ziyade kadınlar tarafından veriliyor. Bununla birlikte eşinden şiddet gören erkekler de evden uzaklaştırma dilekçe örneği kullanarak, aynı istekte bulunabiliyor. Bu yazımızda evden uzaklaştırma dilekçesi örneği nasıl yazılır, uzaklaştırma cezasına evden uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi nasıl oluşturulur detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Evden Uzaklaştırma Cezası Nedir?

Evlilik kurumu, toplumun en temel taşlarından biridir. Bu kurumu korumak, gözetmek eşlerin önemli vazifesidir. Maalesef eşler birbirlerine şiddet uygulayarak, evliliklerini temelden çatlatıyorlar. Genellikle şiddet uygulayan erkekler olduğundan birçok kadın mağduriyet yaşıyor.

Kadına uygulanan şiddetin önlenmesi amacıyla 2012’de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çıkarıldı. Bu kanunla birlikte eşinden şiddet gören ister kadın isterse erkek olsun eşine evden uzaklaştırma cezası aldırabiliyor. Evden uzaklaştırma istemi sadece eşler için istenmiyor. Birlikte yaşanan aile bireyleri için de istenebiliyor. Örneğin; evde sizinle birlikte  yaşayan kardeş veya çocuğunuz için de uzaklaştırma kararı aldırabiliyorsunuz.

Evden uzaklaştırma cezası, şiddet uygulayan eşe belirli bir süre evden belirli bir uzaklıkta bulunması cezasıdır. Bu süre zarfında eş eve gelemediği gibi, eve ve eşine belirli bir uzaklıkta olmak zorundadır. Evden uzaklaştırma cezası, şiddet gören eşin kolluk kuvvetlerine veya en yakın Aile Mahkemesine başvurmasıyla alınabiliyor.

Evden uzaklaştırma cezası en fazla 6 ay olarak verilebiliyor. Örneğin, şiddet uygulayan eşe 3 ay evden uzaklaştırma cezası verildiğinde, eşinin tacize devam ettiğini öne süren eş, süre dolmadan Aile Mahkemesine başvurarak süreyi uzattırabiliyor.

Eşi Evden Uzaklaştırma Dilekçesi

Aile içi şiddet aile bireylerinden birinin cinsel, fiziksel, ekonomik veya psikolojik olarak zarar görmesi olarak tanımlanıyor. Eşlerden biri bu durumlardan birine maruz kaldığında veya daha eylem başlamadan evden uzaklaştırma kararı aldırabiliyor.

Eşinizden herhangi bir şiddet gördüğünüzde acil durumlarda kolluk kuvvetlerinden yardım isteyebiliyorsunuz. Fakat eşinize uzaklaştırma kararı aldırmak istiyorsanız en yakın Aile Mahkemesine başvurmanız gerekiyor. Bunu da bir dilekçe yazarak yapıyorsunuz. Mahkemelere başvurular dilekçeyle yapılmaktadır. Bu nedenle başvurunuzun kabul görmesi adına etkili yazılmış bir dilekçe yazmanız gerekiyor.

Evden Uzaklaştırma Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Aile içi şiddet sebebiyle mahkemelere sıklıkla uzaklaştırma kararı için başvurular yapılıyor. Gündemi sürekli meşgul eden bir konu olması nedeniyle internette uzaklaştırma dilekçesi örneklerine rastlayabiliyorsunuz. Uygulanan şiddet farklı olsa da dilekçe içerikleri genelde aynıdır.

Dilekçe örnekleri genel kapsamda yer alıyorlar. Dilekçe içinde açıklayıcı içerikler yer aldığından, kendinize göre uyarlayabiliyorsunuz. Her ne kadar örnek dilekçeler olsa da dilekçenizde mutlaka yer alması gereken bilgileri içeriyorlar.

İnternette evden uzaklaştırma dilekçesi örnekleriyle birlikte, evden uzaklaştırma kararının uzatılması dilekçe örneği de yer alıyor. Şiddetin devam ettiği durumlarda, uzaklaştırma kararını ilgi tutarak yeni bir dilekçeyle başvuruyorsunuz.

Haksız yere evden uzaklaştırma cezası aldığınızda karara itiraz edebiliyorsunuz. Bunun için de evden uzaklaştırma kararına itiraz dilekçesi örneği bulunuyor. Örnek dilekçeyi indirip, kendinize uyarlayabilirsiniz.

Evden Uzaklaştırma Kararı Ne Zaman Başlar?

Eşinden şiddet gördüğü beyanıyla mahkemeye başvurduğunuzda karar genellikle 1 ile 4 gün arasında çıkıyor. Kararın daha çabuk çıkmasını istiyorsanız dilekçenizi etkili şekilde yazmalısınız. Fiziki şiddetin ispatlanmasına gerek olmayan durumlarda koruma talep ettiğinizde karar daha kısa sürede çıkmaktadır.

Karar çıktıktan sonra şiddet eyleminde bulunan eşe tebliğ tarihiyle uzaklaştırma uygulanıyor. Acil durumlarda, fiziki şiddetin aşırı olması nedeniyle mahkeme kararı beklenmeden kolluk kuvvetlerince karar uygulanıyor.

Evden Uzaklaştırma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçenizin üst başlığı size en yakın aile mahkemesi olmalıdır. Dilekçenizin başlığını “………………. Aile Mahkemesi Sayın Hakimliğine” şeklinde atıyorsunuz.  Şayet tedbir nafakası istiyorsanız, başlığın altına “Tedbir Nafakası Taleplidir” şeklinde yazıyorsunuz.

Başlığın altına davacı (isim- soy isim, TC, adres), davalı (isim- soy isim, TC, adres) yazıyorsunuz. Konu yan başlığı atıp buraya gördüğünüz şiddetten dolayı uzaklaştırma ile ilgili tedbir kararının alınmasını talep ettiğinizi yazıyorsunuz.

Açıklama kısmı dilekçenizin etkisini göstereceği bölümdür. Burada isterseniz maddeler halinde eşinizden gördüğünüz şiddetin unsurlarını yazabilirsiniz. Eşinizin alkol alıp almadığı, silahının olup olmadığı, çocuklarınıza da şiddet uygulayıp uygulamadığını kısa cümlelerle ama net şekilde yazıyorsunuz. Nafaka talep edecekseniz, eşinizin üzerine kayıtlı taşınmaz ve malların listesini yazmayı unutmayın.

Sonuç ve İstem kısmında; ilgili kanun maddesini ilgi tutarak, eşinizin uzaklaştırma cezası almasını talep ediyorsunuz. Uzaklaştırma cezasını azami 6 ay olacak şekilde isteyebilirsiniz. Ayrıca isterseniz iş yerine yaklaşmama, iletişim araçlarıyla rahatsız edilmeme gibi kararların da alınmasını talep edebilirsiniz. Dilekçenizi resmi bir kuruma yazdığınızdan “saygılarımla arz ve talep ederim” şeklinde bitirmeye dikkat ediniz. Dilekçenizin sağ alt tarafına tarih, adınız, soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz.

Aile içi şiddet toplumun kanayan yaralarından birisidir. Aile içi bireyleri şiddete karşı korumak adına 6284 sayılı kanun çıkarılmıştır. Bu kanuna istinaden şiddet gören eş, eşini evden uzaklaştırma kararı aldırabiliyor. Bunun için de bir dilekçeyle Aile Mahkemesine başvuruyor.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar