Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Dava / Hakaret Davası Dilekçesi

Hakaret Davası Dilekçesi

/
532 Views

Hakaret suçu uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir suç tipi olup, hakaret davası dilekçesi ile su işleyene karşı dava açabiliyorsunuz.  Her  türlü yüz yüze, görsel, yazılı, SMS, video kayıt yoluyla yapılan hakaretler Türk Ceza Kanunu’nun 125 – 131. maddeleri arasında hüküm altına alınmıştır. Hakaret davası dilekçesi nasıl yazılır nasıl sonuçlanır, cezası nedir bulunmaktadır.

Hakaret Davası Nedir, Nasıl Açılır?

Sözlü veya fiili şekilde hakarete maruz kalanların, haklarını korumak adına açtıkları davaya hakaret davası denmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi hakaret suçunu “bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte “somut bir fiil veya olgu isnat etmek” veya “sövmek” suretiyle saldırmak şeklinde oluşan seçimlik hareket” olarak tanımlamaktadır.

Hakaretin mutlaka yüz yüze olması gerekmiyor. Gıyabında yapılan hakaret suçlarında şahit konumunda üç kişinin olması yeterlidir. Fiili olarak veya gıyabında hakarete maruz kaldıysanız 6 ay içinde şikayet başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Bu süreyi geçtiğinizde hakkınızı yitiriyorsunuz.

Şikayete konu olan durumu ispatıyla birlikte bir hakaret dava dilekçesi yazıyorsunuz. Dilekçenizle birlikte en yakın Cumhuriyet başsavcılığına başvuruyorsunuz. Görevli mahkeme ise Asliye Ceza Mahkemesidir. Şikayet davasını kendiniz açabileceğiniz gibi yetkilendirdiğiniz avukatınız da açabilmektedir.

Hakaret Davası Dilekçe Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

İnternette birbirinden farklı hakaret davası dilekçe örneği bulunmaktadır. Kişiler ve hakarete konu olan suçlar farklı olsa da temelde hakaret davası örnekleri aynıdır. İnternetten herhangi bir hakaret dava dilekçesi örneği indirip, kendinize uyarlayabilirsiniz.

Kamu görevlilerine, kişinin hatırasına  ve Cumhurbaşkanına hakaret suçları özel olarak düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla itham ediliyorsanız internette cumhurbaşkanına hakaret davası savunma dilekçesi örneği de bulunmaktadır.

 Hakaret Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçenizi el yazınızla veya bilgisayar üzerinden yazabilirsiniz. Hangi şehirde bulunuyorsanız, o yerin Cumhuriyet başsavcılığına hitaben yazıyorsunuz. Yani dilekçe başlığınız “…………….. Cumhuriyet Başsavcılığına” şeklinde olmalıdır.

Başlığın altına, alt alta şikayetçi, varsa vekil, şikayet edilen, konu başlıklar halinde yazıldıktan sonra, doldurulmalıdır. Şikayet edilen kişi fiilen tanınmıyorsa “faili meçhul” diye yazabilirsiniz. Metin bölümüne, şikayete konu olan olayı kısa ama net ve açıklayıcı cümlelerle anlatıyorsunuz. Şayet küfür edilmişse, kelimeler kısaltarak, yazılmalıdır. Tanıklar mevcutsa dilekçenizin altında isim ve TC’lerini yazdığınızı belirtiyorsunuz.

Olayı anlattıktan sonra “İstem ve Sonuç” kısmında suçu işleyenin gereken cezaya çarptırılması konusunda isteğinizi talep ediyorsunuz. Dilekçenizin sol alt tarafına varsa tanıkların adları soyadları, TC kimlik numaraları, ses, SMS  veya görüntü kaydı ekliyorsunuz. Sağ tarafta ise tarih, isim, soy isim yazıp, imzalıyorsunuz.

Hakkımda Hakaret Davası Açılmış

E-devlet sayesinde bütün davalarınızı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Sadece açtığınız değil aleyhinize açılan davaları da görebiliyorsunuz. Hiç haberiniz ve bilginiz olmadan adınıza hakaret davası açıldığını öğrenebilirsiniz. Bu durumda ilk yapmanız gereken kendinizi savunmak için bir dilekçeyle ilgili mahkemeye başvurulmalıdır. Bunun için bir avukat tutabileceğiniz gibi internetten indireceğiniz hakaret davası savunma dilekçesi örneği ile de kendinizi savunabilirsiniz.

E-devlete girerek hakkınızda açılan hakaret davası dosyasını inceleyebilir veya mahkeme kağıdının gelmesi beklenmektedir. Suça teşkil olan konu hakkında kendi savunmanızı bir avukat aracılığıyla hazırlamanız en doğrusu olacaktır. Duygusal yaklaşıp, “benim bir suçum yok” demek yerine akılcı davranıp, avukatınızla birlikte iddiaları çürüten bir savunma hazırlayabilirsiniz.

Hakaret Davası Ne Kadar Sürer?

Dilekçenizin savcılığa ulaşmasıyla birlikte soruşturma evresi başlıyor. Bu aşamada savcılık, suçun işlenip işlenmediği hususunda deliller topluyor. Toplanan delillere göre , suçun işlendiğine dair yeterli şüphe oluşmuşsa, savcılık şüpheli hakkında iddianame düzenleyerek, mahkemeye gönderiyor. Aksi durumda takipsizlik kararı veriyor. Savcılığın iddianame hazırlaması ve mahkeme süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebiliyor.

Hakaret Davası Cezası Nedir?

Hakaret davası para veya hapis cezası olarak verilebiliyor. İkisi birlikte verilmiyor. Hangi cezanın verildiği hakim, gerekçeli kararıyla açıklıyor. Hakaret suçları basit ve nitelikli yapılarına bağlı olarak farklı şekilde cezalar veriliyor. Ayrıca suçu ağırlaştıran ve ya hafifleten sebeplere bağlı olarak ceza ağırlaştırılıp, hafifletilebiliyor. Basit hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya para cezasıdır. Hakim, bunu para cezasına çevirebiliyor.

Nitelikli hakaret suçunun cezası 1 yıldan az olmamak kaydıyla azami 2 yıldır. Alenen hakaret suçlarında ceza 1/6 oranında ağırlaştırılmaktadır. Günümüzde facebook, instagram, twitter, telegram paylaşımlarında suça konu olan hakaretler alenen hakaret suçu sayılıp, altıda bir oranında ceza artırılmaktadır.

Hakaret Davası Nerede Açılır?

Hakaret suçu, şikayete bağlı bir suç türleri arasındadır. Fiilin gerçekleşmesinden itibaren 6 ay içinde şikayette bulunmanız gerekiyor. Şikayetinizi size en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına yapıyorsunuz. Savcılık iddianame hazırladığında Asliye Ceza Mahkemesi yetkilidir. Davanız bu mahkemede görülmektedir.

Hakaret Davası Ne Zaman Sonuçlanır?

Savcılığın, yürüttüğü soruşturma sonucunda hazırlanan iddianameye bağlı olarak hakaret davasının süresi etkilenebiliyor. Bunda şüphelinin tespit edilmesi, delillerin incelenmesi, karşı yazışmalar, araya giren resmi tatiller süreci etkilemektedir. Ayrıca internet üzerinden yapılan hakaret suçları nedeniyle, suçu işleyenlerin tespit edilmesi süreci uzatmaktadır. Buna rağmen bir hakaret davası ortalama 3 ay için de sonuçlanmaktadır.

Türk Ceza Kanununun 125. maddesine göre kişilik şeref ve  haysiyetini rencide edici, aşağılayıcı her türlü sözlü, yazılı ve fiili hakaretler hakaret suçu kapsamına giriyor. Bir dilekçeyle en yakın cumhuriyet başsavcılığına başvurabiliyorsunuz. Hakaret suçunun cezası genellikle para cezası ile cezalandırılıyor. Hakkınızda açılan bir hakaret davası olduğunda, savunma dilekçenizle kendinizi savunuyorsunuz.

Bunun yanında yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Özellikle aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar