Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Temyizden Feragat Dilekçesi

Temyizden Feragat Dilekçesi

/
525 Views

Davacı veya davalı olarak mahkemede görülen davanızın temyize gitmesini istemiyorsanız temyizden feragat dilekçesi veriyorsunuz. Feragat dilekçesiyle mahkeme kararının yerinde bulduğunuzu beyan etmiş oluyorsunuz. İlk bakışta gereksiz bir uygulama gibi görülmesine rağmen mahkeme kararının kısa sürede kesinleşmesini sağlaması açısından önemlidir. Bu yazımızda temyizden feragat dilekçesi nasıl yazılır hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Temyizden Feragat Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Temyizden feragat dilekçesi, hukuki açıdan önemli bir dilekçedir. Bu dilekçeyle temyiz yolunu kapattığınız için mahkeme kararına itiraz edemiyorsunuz. Bu nedenle iyi düşünüp,  araştırdıktan sonra dilekçeyi yazmalısınız.

Dilekçenizi, davanızın görüldüğü mahkemeye hitaben yazıyorsunuz. Başlığın sol alt tarafına temyizden feragat eden olarak kendi adınızı soyadınızı, adresinizi, TC kimlik numaranızı yazıyorsunuz. Sizin bilgilerinizin altında davalı veya davacının adını, soyadını, adresini yazıyorsunuz. Konu olarak ise; temyizden feragat istemi yazıyorsunuz.

Açıklama kısmına dava dosya numarasını, kesinleşmiş karar tarihini yazıyorsunuz. Dava dosyasını ve kesin kararı ilgi tutup, temyiz hakkınızı kullanmayacağınızı belirtiyorsunuz. Temyiz hakkınızdan feragat ettiğinizi yazıyorsunuz.

Mahkeme kararının usule uygun olduğunu kabul ettiğinizi beyan edip, onanmasını talep ediyorsunuz. Kesinleşmiş kararın şerhli olarak bir nüshasını  talep ediyorsunuz.

Temyizden Feragat Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden

Çeşitli başlık altında farklı temyizden feragat dilekçesi örneği çeşitleri bulunuyor. Davanız hangi mahkemede görülüyorsa görülsün herhangi bir temyizden feragat dilekçe örneği indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Sadece mahkeme adını ve dava dosyasını yazılıyorsa, değiştirmeyi unutmayınız.

Anlaşmalı boşanmalarda da eşlerden biri anlaşmalı boşanma temyizden feragat dilekçesi verebiliyor. 15 günlük temyiz süresini beklemek istemiyorsanız boşanma davası temyizden feragat dilekçesi ile süreci kısaltabiliyorsunuz.

Örnek dilekçeye bakarak, dilekçenizi çizgisiz beyaz bir kağıda kendiniz de yazabilirsiniz. Dilekçenizi yazarken mutlaka, davalı, davacı isimlerini, adresleri, dosya ve karar numaralarını yazmayı unutmayınız. Dilekçenizde kesin bir şekilde temyiz hakkınızdan feragat ettiğinizi açıkça belirtmelisiniz.

Anlaşmalı Boşanmada Temyizden Feragat Dilekçesi ve Süresi

Anlaşmalı boşanmada, temyiz süresini beklemek istemiyorsanız, kesinleşmiş karar açıklanana kadar, sözlü veya yazılı olarak feragatte bulunabiliyorsunuz. Sözlü olarak feragatte bulunduğunuzda mahkeme tutanağına işleniyor. Mahkemeye boşanma temyizden feragat dilekçesi ile başvurduğunuzda tutanağa işlenmesine gerek duyulmuyor.

Genel olarak hakim kesinleşmiş kararı açıklamadan önce temyizden feragat dilekçenizi verebiliyorsunuz. Fakat genellikle karar açıklama aşamasında hakimler bunu kabul etmeyebiliyorlar. Karar açıklandıktan sonra dilekçenizi, hakimden sayı aldıktan sonra kaleme teslim ediyorsunuz. Böylece hızlı şekilde dilekçeniz işleme konulmaktadır. 15 günlük temyiz sürecini beklememiş oluyorsunuz.

Anlaşmalı Boşanmada Temyizden Feragat Dilekçesi Ne Zaman Verilir?

Anlaşmalı boşanma kararıyla mahkemeye başvuran çiftler anlaşmalı boşanmada temyizden feragat dilekçesi ne zaman verilir araştırması içine girilmektedir. Genel olarak hakim kesin kararı açıklamadan veya dava sürerken anlaşmalı boşanma temyizden feragat dilekçe örneği verebiliyorsunuz. Dilekçeyi her ikinizin de vermesi süreci kısaltma adına faydalı oluyor.

Bazı hakimler kesin kararı açıklamadan temyizden feragat dilekçelerini kabul etmiyorlar. Siz de karar açıklandıktan hemen sonra temyizden feragat dilekçesi ne zaman verilir endişesi yaşamadan dilekçenizi yazarak mahkeme kalemine başvurulmaktadır. Kalemden numara alıp, hakime dilekçenizi numaranızı onaylatıyorsunuz. Daha sonra dilekçenizi kaleme teslim ediyorsunuz. Bir hafta içerisinde nüfustan kaydınız düşecektir.

Davalı veya davacı olun, mahkeme kararını kabul edip, temyizden feragat edebiliyorsunuz. Karar açıklandıktan sonra yazılı olarak temyiz hakkınızdan feragat ettiğinizi beyan ediyorsunuz. Böylece 15 günlük temyiz sürecini kısaltmış oluyorsunuz. Mahkemeden kesinleşmiş kararın bir nüshasını şerhli olarak talep ediyorsunuz.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar