Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Bilgi / Dilekçede İmza Nereye Atılır?

Dilekçede İmza Nereye Atılır?

/
164 Views

Herhangi bir kurum veya kuruluştan istek ya da şikayette bulunmak istiyorsanız dilekçe yazmanız gerekiyor. Dilekçe yazarken de belirli hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu hususlardan en önemlisi dilekçede imza şartının olmasıdır.Dilekçenizin resmi anlamda kabul görmesini istiyorsanız, mutlaka imzalı olmasına dikkat etmelisiniz.

Dilekçede İmza Nereye Atılır?

Dilekçe hakkı anayasanın 74. maddesinde açıkça belirtilmektedir. Ayrıca 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılması Kanunu’na göre TBMM’ye veya yetkili makamlara verilen dilekçede, dilekçe sahibinin adı-soyadı, imzası, iş veya ikametgah adresi olmak zorundadır. Bu kanun sayesinde dilekçede imza olmak zorunda mı sorusunun yanıtı da kesinlik kazanmış olmaktadır.

Dilekçede imza olması zorunluluğu bir dilekçede imza nereye atılır sorusunu beraberinde getirmektedir. İlk defa dilekçe yazacak olanlar dilekçede imza nereye atılır sorgusu içinde oluyorlar. Dilekçe çizgisiz, beyaz A4 kağıda yazıldıktan sonra sağ alt köşeye tarih, ad-soyadıyla birlikte atılır. İmza kısmında birçok kişi tereddüt yaşayabilmektedir. İmza atarken, dilekçede imza ismin altına mı atılır veya dilekçede imza tarihin üstüne mi atılır ikileminde kalabiliyorlar.

İlgili kanun maddesinde dilekçede imza nerede olur  açıkça belirtilmiştir. Sağ alt köşeye önce tarihi yazıyorsunuz. Tarihin altına imzanızı atıp, onun altına da adınızı soyadınızı yazıyorsunuz.

Dilekçede İki İmza Olur mu?

3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun’da dilekçede imza şartı aranmasına rağmen, kaç imza olması gerektiğine değinilmemiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde ise; toplu müracaat ve şikayet yasaktır. Anayasa mahkemesi bu maddenin hak ihlali gerekçesiyle iptaline karar vermiştir. Kanuni açıdan dilekçede birden fazla imza olur mu sorusunun önünde bir engel bulunmamaktadır. Aynı konu hakkında ister iki isterseniz ikiden fazla imzalı dilekçe oluşturabilirsiniz.

Anayasa mahkemesi dışında, Bursa Bölge İdaresi Mahkemesi de toplu imzanın ve başvurunun anayasal bir hak olduğu  kararını vermiştir. Buna rağmen toplumda ve birçok resmi kurumda hala dilekçede tek imza olur kanısı hakimdir. Bu gibi durumlarda Anayasa mahkemesinin ve Bursa Bölge İdare Mahkemesinin kararlarını emsal gösterebilirsiniz.

Dilekçede İmza Nerede Olur?

Bir dilekçe; başlık, açıklama, talep, ekler, imza kısımlarından oluşur. Dilekçe yazacak olanlar dilekçede imza şart mı sorgusundan ziyade imzanın nereye atılacağı konusunda kararsızlık yaşıyorlar. Dilekçenizin başlığını atıp, istek veya şikayetinizi belirttikten sonra ” Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim” şeklinde bitiriyorsunuz. İsterseniz tarihi “arz ederim” sözcüğünün yanına atabilirsiniz. İmzanızı metnin sağ alt köşesine atıyorsunuz. İmzanın altına da adınızı soyadınızı yazıyorsunuz.

Toplu imzalarda, imza atacak kişi sayısı çoksa ya alt alta ya da yan yana isimler yazıldıktan sonra imzaları atıyorsunuz.

Dilekçede Islak İmza Şart mı?

Birçok kamu kurum ve kuruluşu, dilekçe başvurularında ıslak imza şartını aramaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektronik imzalar kullanılmaya başlanmıştır. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre e-imza, ıslak imza yerine geçmektedir. Eğer elektronik imzanız bulunuyorsa  dilekçede ıslak imza şart mı sorgusuna girmeden e-imzanızı kullanabilirsiniz.

E-imzanın kabul edilmediği işlemler bulunmaktadır. Buna göre kanunların resmi ve özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemiyor. Örneğin; evlenme, veraset ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-imza yerine ıslak imza kullanmanız gerekiyor.

Dilekçe vermek, vatandaşın kanuni hakkıdır. Dilekçenin geçerli olması, kabul edilebilmesi için mutlaka imzalı olması gerekiyor. Dilekçe sahibi, dilekçesini yazdıktan sonra metnin sağ alt köşesine imzasını attıktan sonra adını soyadını yazmalıdır.

 Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar