Babalık İzin Dilekçesi
Eşleri doğum yapan erkeklerin babalık izni kullanma hakları bulunmaktadır. Babalık izni kamu çalışanları için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinde; özel sektör çalışanları için de 4857 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre eşi doğum yapan kamu çalışanının 10, özel sektör çalışanın 5 gün babalık izni bulunmaktadır. Bu izni babalık izin dilekçesi ile çalıştığınız kurum veya işyerine başvurarak kullanabiliyorsunuz.
Babalık İzin Dilekçesi
Babalık izni çalışan erkeklere kanunen verilmiş bir haktır. Bu izinler hangi sektör çalışanı için olursa olsun mazeret izni olarak kabul edilmektedir. Hiçbir şekilde yıllık izin süresi içinde sayılmaz ve ücrette kesinti yapılmaz. Babalık izni kullanabilmeniz için eşinizin doğum yapması ve bunu belgelemeniz gerekiyor. Doğan çocuk sayısı izin gününü etkilememektedir.
Babalık izni için çalıştığınız kurum veya işyerine yazılı olarak başvuruyorsunuz. Şayet kurum veya işyerinde babalık izin formu varsa onu doldurup, teslim ediyorsunuz. Matbu bir form bulunmuyorsa çizgisiz ve beyaz bir A4 kağıdına dilekçenizi yazabilirsiniz.
Yazmış olduğunuz dilekçeyi kamuda çalışıyorsanız okul idaresine, personel işlerine veya dekanlığa teslim ediyorsunuz. Özel sektörde çalışıyorsanız, ilgili şefe, müdüre veya insan kaynaklarına teslim ediyorsunuz.
Babalık İzin Dilekçesi Örneği
Devlet Memuru Babalık İzni Dilekçe Örneği Word
İşçi Babalık İzni Dilekçe Örneği Word
Üniversite Babalık İzni Dilekçe Örneği Word
Çalıştığınız kurum veya iş yerinde babalık izin dilekçesiyle ilgili matbu bir form bulunmuyorsa, kendiniz yazabiliyorsunuz. Nasıl yazacağınız konusunda tereddüt yaşıyorsanız internette pek çok sayıda babalık izin dilekçe örneği bulunmaktadır. Çalıştığınız sektöre göre hem memur hem de işçi babalık izin dilekçesi örneği çeşitlerini bulabilirsiniz. Boş veya örnek olarak doldurulmuş herhangi bir babalık izin dilekçesi örneği indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
Dilekçe örnekleri hem pdf hem de babalık izni dilekçe örneği word formatında bulunmuştur. Word formatında düzenleme daha kolay yapılacağı için babalık izin dilekçesi word formatında hazırlamanız sizin için daha kolay olacaktır.
Babalık İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Babalık izni için yazılacak dilekçede de genel dilekçe kuralları geçerlidir. Dilekçe başlığı, açıklama, talep, ekler, tarih, adı ve soyadı ile imza temel hususları oluşturmaktadır. Dilekçenizi belli bir düzende ve anlaşılır, okunaklı şekilde yazmalısınız. Eğer yazınız okunaklı değilse bilgisayarda yazmanız daha doğru olacaktır.
Dilekçenizin başlığını çalıştığınız kuruma hitaben yazıyorsunuz. Örneğin öğretmenseniz, “Dumlupınar İlköğretim Okulu Müdürlüğü’ne” şeklinde atıyorsunuz. Memur olarak görev yapıyorsanız “Personel Daire Başkanlığına”, özel sektörde çalışıyorsanız “İnsan Kaynakları Müdürlüğüne” şeklinde yazıyorsunuz.
Dilekçenizde çalıştığınız kurum veya iş yerinde hangi pozisyonda görev yaptığınızı yazarak başlayabilirsiniz. İsterseniz direk eşinizin doğum yaptığı tarihi yazıp, ilgili kanunu da ilgi gösterebilirsiniz.
Doğum belgesinin dilekçe ekinde sunulduğunu belirtip, kanunen on veya beş günlük mazeret izninizi talep ediyorsunuz. Dilekçenizi resmi ve üst bir makama yazdığınızdan mutlaka “Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim” şeklinde dilekçenizi tamamlayın.
Sol alt tarafa adres, telefon, sicil no; sağ tarafa da tarih, adınızı, soyadınızı yazıyorsunuz. İmzanızı atmayın unutmayınız.
Kamuda ve özel sektörde çalışan erkeklerin eşleri doğum yaptıklarında kanunen babalık izni adı altında mazeret izinleri bulunmaktadır. Kamu çalışanları 10, özel sektör çalışanları 5 gün olarak bu izni kullanabiliyorlar. İzni kullanmak için doğum belgesiyle birlikte çalışılan birime başvurulması gerekmektedir.
Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.