Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Beyan Dilekçesi

Beyan Dilekçesi

/
126 Views

Mahkemelere sunulan beyan dilekçesi ile vergi dairelerine sunulan beyannameler birbiriyle karıştırılmamalıdır. Beyan dilekçesi, mahkemeye görüş bildirme, beyanname ise kazancın vergilendirilmesi üzerine dayalıdır. Birinin muhatabı İş Mahkemesi iken diğerinin muhatabı vergi daireleridir. Bu yazımızda beyan dilekçesi hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Beyan Dilekçesi Nedir?

Herkes, meşru yollarla kendini savunma hakkına sahiptir. Bu hak Anayasa’nın 36, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 27. maddelerinde düzenlenmiştir. Davacı veya davalı, mahkemeye sunulan cevap dilekçesine, iddialara veya alınan ara kararlara karşı beyan dilekçesi vererek kendini savunmaktadır.

Beyan sunulması, geniş bir konu alanını kapsadığından bazılarının aklına beyan dilekçesi nedir sorusu gelebilir. Kişilerin, ilgili makamlara karşı savunma, mal veya sağlık hususunda yazdıkları dilekçelere denmektedir.

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda davalı ile davacının birbirlerine karşı cevap dilekçelerinin olduğu aşamalar bulunuyor. Bu aşamalar bittikten sonra  taraflar;

– tahkikat aşamasında dosyaya gelen tezkere cevapları,

– bilirkişi raporu,

-deliller toplandıktan sonra dosyanın aldığı son aşamaya göre hüküm öncesi dosyanın esası hakkında yazılı beyan dilekçesi verebilirler.

Beyan Dilekçesi Örnekleri




İlgili makamlara beyan sunulması çok geniş konu alanını kapsadığından bu konuda tek bir beyan dilekçe örneği bulunmamaktadır. Savunma, emlak, sağlık, ek beyan ve hatta evlilik konusunda pek çok beyan dilekçesi örnekleri bulunmaktadır. Hangi konuda beyan verecekseniz o konudaki beyan dilekçesi örneği indiriyorsunuz.

Mahkemeye sunulan beyan dilekçelerinin dışındaki diğer beyanlarda, ilgili makamın form şeklinde dilekçeleri bulunabilir. Bu formlar genellikle pdf ve excel formatında olabilmektedir. Form dilekçeyi bilgisayarına indirip, boş yerleri dolduruyorsunuz. Burada önemli olan istenen bilgileri eksiksiz ve doğru doldurmanızdır.

Beyan Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Mahkemeler dışındaki kurum ve kuruluşlara verilecek dilekçeler genellikle form şeklinde olduğundan, nasıl doldurulacakları daha ziyade kolaydır. Fakat, mahkemeye sunulan savunma niteliğindeki dilekçe daha büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle birçok kişi beyan dilekçesi nasıl yazılır araştırması içinde olmaktadır.

Davanız hangi mahkemede görülüyorsa, dilekçenizi o mahkemeye hitaben yazıyorsunuz. İş Mahkemesinde veya Asliye Ceza Mahkemesinde görülüyorsa, başlığı o mahkemeye hitaben yazıyorsunuz. Sunacağınız ek beyanlar da aynı şekilde mahkemeye sunuyorsunuz.

Beyan dilekçesi, bir yerde cevap dilekçesi olduğundan, haklılığınızı ispatlamak, suçlamaları çürütmek adına çok dikkatli ve bütün detayları düşünülmüş şekilde yazılması gerekiyor. Bu nedenle, örnek dilekçeleri ve sizin davanızla ilgili beyan dilekçelerini incelemenizde yarar vardır. Hatta dilekçenizi mümkünse bilgisayarda hazırlamanız daha doğru olacaktır. Böylece hatalarınızı ve eksikliklerini daha kolay görme ve düzeltme avantajınız olur.

Dilekçe başlığının altına mutlaka dava dosya numarasını, kimlik ve adres bilgilerinizi yazınız. Açıklama kısmında, hukuki nitelikte yazmaya dikkat edin. Cümlelerinizi hukuki delillerle, kanun maddeleriyle destekleyerek yazınız. Dilekçenizi tamamladıktan sonra mutlaka son bir kontrolü yapıp, yazım hatalarını düzeltin. Çıktısını aldıktan sonra da imzalamayı unutmayınız.

Özel ve tüzel kişiler kendilerini savunma, sağlık, evlilik, mal ve emlak hususlarında beyan verme hakkı bulunmaktadır. Beyan verme hakkı yazılı bir dilekçeyle ilgili makama sunularak kullanılmaktadır. Her beyanın verilmesinde farklı süreler işlemektedir. Mahkemeye sunulan beyan dilekçeleri, tahkikat aşamasında, cevap dilekçelerinin bitimiyle birlikte verilebilmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar