Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi

Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi

/
349 Views

Adli kontrol, tutuklama tedbirinin bir alternatifi olarak uygulanan bir koruma tedbiridir. Şüphelinin tutuklanması yerine, belirli kısıtlamalar getirilerek, şehir/yurt dışına çıkmaması, imza atması gibi tedbirler uygulanarak takibi yapılmaktadır. Avukat aracılığıyla veya kendiniz adli kontrol kararına itiraz edebilirsiniz. Bunun için kararı veren mahkemeye hitaben adli kontrol kararına itiraz dilekçesi yazıyorsunuz.

Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi

Adli kontrol kararı, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’yla Türk hukukuna giren yeni uygulamalardan birisidir. Şüpheliyi tutuklamak yerine, belirli kısıtlamalar dahilinde adli kontrol alınmasına karar verilebiliyor. Adli kontrol kararı soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının istemiyle Sulh Ceza Mahkemesi tarafından veriliyor. Mahkeme aşamasına gelindiğinde, yani kovuşturma aşamasında davanın esasını yürüten Asliye veya Ağır Ceza Mahkemeleri görevlidir.

Adli kontrol kararına vatandaşların itiraz yolu açıktır. Bu kararın yüzünüze okunması veya tebliğ tarihi itibariyle 7 gün içerisinde dilekçeyle itiraz edebiliyorsunuz. Şayet itiraz etmediğinizde hem hakkınızı kaybetmiş hem de kararı kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi Örnekleri




Mahkemelere sunulan dilekçelerin amacı farklı olsa da genel olarak içerikleri aynıdır. Çünkü belirli bir şablon üzerine yazılırlar. Aynı durum adli kontrol kararına itiraz dilekçesi örneği için de geçerlidir. Genel olarak mahkemelere sunulan bütün dilekçeler;

-Üst başlık,

– Dava dosyası numarası, tebliğ tarihi,

-davalı/davacı/vekil bilgileri,

-Konu,

-Açıklama,

-Hukuki deliller,

-Sonuç ve istem,

-Tarih, adı, soyadı, imza şeklinde sıralanmaktadır.

Dilekçedeki bilgiler kişilerin davalarına göre farklılık gösterebilir. Fakat birçok dava birbiriyle örtüştüğü için hukuki dayanak ve nasıl yazılması gerektiğini bilmeyenler için örnek dilekçelerin büyük yardımı olmaktadır. Örneğin, adli kontrol kararı olarak yurt dışına çıkış yasağınız bulunuyorsa, itiraz dilekçenizi bu doğrultuda yapmanız gerekiyor. Bunun için de yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol kararına itiraz dilekçesi örneklerini inceleyebilir, indirip, kendinize göre yeniden düzenleyebilirsiniz.

Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

01.01.2022 yılında Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle artık adli kontrol kararına itirazlarda yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre; Sulh Ceza Mahkemelerinin söz konusu kararlarına artık başka Sulh Ceza hakimlikleri bakmayacaklardır. Bunun yerine  bir üst mahkeme olan asliye ceza mahkemesi hakimlerince karara bağlanacaktır.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte artık dilekçelerinizi “…. Sulh Ceza Mahkemesine Gönderilmek Üzere …. Sulh Ceza Mahkemesine veya Ağır Ceza Mahkemesine Gönderilmek Üzere …. Ağır  Ceza Mahkemesine” şeklinde yazmayacaksınız. Bunun yerine kararı veren mahkemeye hitaben dilekçenizi yazıyorsunuz.

Mahkemeye sunacağınız dilekçe, usulden inceleneceği için en ince detaylarına kadar düşünüp, bütün teferruatlarıyla birlikte karara neden itiraz ettiğinizi açıklamanız önemlidir. Bu nedenle ezbere ve sizin davanızla ilgili olan şablon bir dilekçe yazmadan önce adli kontrol kararına itiraz dilekçe örneği çeşitlerini incelemenizde yarar vardır. Çünkü, dilekçeler aynı olsa da içerikleri ve olaylar farklı olduğundan, kendi olayınıza göre savunmanızı vermeniz gerekiyor. Burada sizin yararlanacağınız bilgileri hangi sıra ve düzenle dilekçeye yerleştireceğinizdir.

Dilekçenizin başlığını, soruşturma aşamasındaysanız, kararı veren Sulh Ceza Hakimliğine hitaben yazıyorsunuz. Mahkeme sürecinde adli kontrol kararıyla serbest bırakıldıysanız dilekçenizi, kararı veren Ağır Ceza  Hakimliğine hitaben yazıyorsunuz.

Dilekçenizde mutlaka ilgili kararın, dava dosyasının tarih ve numaralarını, size tebliğ tarihini eklemeyi unutmayın. Açıklama kısmına neden karara itiraz ettiğinizi hukuki ve yasal dayanaklar çerçevesinde, net ve kısa cümlelerle belirtin. Gereksiz ve sizin konunuzla alakalı konulara ve cümlelere yer vermeyin. Hitap şeklinde daima resmi olmalıdır.

Hukuki dayanaklar ve deliller bölümünde ilgili mevzuat, kanun ve Yargıtay içtihadı kararlarını eklemeyi unutmayın. Talep ve istem bölümünde ise; sunduğunuz hukuki delil ve dayanaklar çerçevesinde adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ediyorsunuz. Dilekçenizi mümkünse bilgisayardan yazmaya çalışın. Çünkü, böylece yazılarınız hem okunaklı  hem de düzeltmesi kolay olacaktır. Çıktısını aldıktan sonra imzalamayı ve ekleri eklemeyi unutmayın.

Adli Kontrol Kararına İtiraz Ne Zaman Sonuçlanır?

Adli kontrol kararı yüzünüze okunduğu (mahkeme aşamasında) veya tebliğ edildiğinde (soruşturma aşamasında) 7 gün içinde itiraz etme hakkınız bulunuyor. Bu süre içinde itiraz hakkınızı kullanmazsanız, karar kesinleşecektir. Fakat verilen süre içinde itiraz dilekçenizi verdiğinizde, ilgili mahkeme 5 gün içinde karar vermek zorundadır.

Soruşturma veya kovuşturma aşamalarında şüpheli kişilere ilgili mahkeme tarafından adli kontrol kararıyla kısmi serbestlik verilmektedir. Vatandaşların bu karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtirazlarını tebliğ aldıklarından itibaren 7 gün içinde yapmaları gerekmektedir. Kararın incelenmesi ve yeni bir karara bağlanması Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yapılmaktadır.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar