Aihm Fetö Doldurulmuş Başvuru Örneği
15 Temmuz olaylarından sonra çıkartılan KHK’lardan biriyle görevinizden ihraç edildiyseniz, AİHM’ ye başvurmadan önce Türkiye’deki bütün iç hukuk yollarını tüketmeniz gerekiyor. Kullanabileceğiniz Aihm Fetö Doldurulmuş Başvuru Örneği sizler ile paylaşacağız. AİHM, ihlale söz konusu durumun iç hukukta var olan yollarla çözüm bulamaması durumunda yetkili kılınmıştır. İdare-İstinaf ve Anayasa Mahkemelerinden olumlu sonuç almadığınız takdirde bireysel ya da avukat aracılığıyla başvuru yapabiliyorsunuz.
AİHM Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
AİHM’ye dilekçeyle başvuramıyorsunuz. Matbu başvuru formu bulunuyor. Bu formu elle veya bilgisayar üzerinden doldurup, gönderiyorsunuz. İnternet sitelerinden başvuru formunu ve aihm fetö doldurulmuş başvuru örneği indirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, formu word değil, pdf formatında indirip, doldurmanızdır. Formu, Türkçe olarak doldurabilirsiniz.
Formu doldururken şunlara dikkat etmelisiniz;
1-Yazılarınızda kısaltmalar veya semboller kullanmayın. Elle yazıyorsanız, dilbilgisi kurallarına uygun ve okunaklı olmalıdır.
2-Sözleşmede güvence altına alınan ve ihlal edilen haklarınızı açıkça yazınız.
3-Başvurduğunuz ve sonuç alamadığınız hukuki yolları belirtiniz. Başvurduğunuz karar organlarının kararlarının birer örneğini forma ekleyiniz. (belgelerin asıllarını vermeyin, geri verilmeyeceği için fotokopilerini verin.)
4-Avukat aracılığıyla başvuruyorsanız, yetki belgesini eklemeyi unutmayın.
Form 13 sayfadan oluşuyor. A bölümünde gerçek veya tüzel kişilerin kimlik ve iletişim bilgileri kısmı bulunuyor. Burayı eksiksiz ve doğru şekilde doldurmalısınız. E,F ve G bölümlerini boş bırakmayın veya geçiştirmeyin. Başvurunuzun onaylanması ve gereken işlemlerin yapılması bu bölümlere gireceğiniz ve ekleyeceğiniz belgelerle doğru orantılı olacaktır. E bölümünde başınızdan geçen olayları, mahkeme sürecini ve uygulamaları yazıyorsunuz. F bölümünde ulusal ve uluslar arası sözleşmeler ve bu sözleşmelerin göz ardı edilen haklarınızı yazıyorsunuz.
G bölümünde, başvurduğunuz iç hukuk yollarını ve alınan kararları ekliyorsunuz. Bu bölüm çok önemlidir. Eğer iç hukuk yollarını tüketmediyseniz veya bu konuyla ilgili bir çözüm yolu bulunmadığını gösterir madde veya karar eklemediyseniz başvurunuz kabul edilmiyor. Formun sonunda, imzalamayı unutmayınız.
AİHM Başvuru Formu Nereye Gönderilir?
13 sayfalık başvuru formunu eksiksiz, anlaşılır ve doğru şekilde doldurmanız önemlidir. İç yargı kararları ve emsal örnekleri eklemeyi unutmayın. Formu ve belgeleri bir dosya haline getirdikten sonra, AİHM’nin Fransa adresine posta yoluyla gönderiyorsunuz. Hiçbir şekilde faksla göndermeye kalkmayın. Mahkeme, başvuru formunun aslıyla yapılan başvuruları kabul ediyor. Bizzat kendinizin elden teslim etme niyetiniz de inceleme sürecini kısaltmayacağından, postayla yollamanız en doğrusudur.
Mahkemenin posta adresi şudur; “The Registrar European Court of Human Rights Council of Europe
67075 STRASBOURG CEDEX FRANCE”. İadeli taahhütlü olarak dosyanızı bu adrese gönderiyorsunuz.
İncelenmesi Ne Zaman Sonuçlanır?
AİHM’ye her yıl binlerce başvuru yapılıyor. Bu nedenle mahkemenin iş yükü ağırdır. Başvurunuzun mahkeme heyetince ilk incelemeye alınması için yaklaşık bir yıllık bir süre geçiyor. Hayatınızı tehlikeye atacak ve vücut bütünlüğünüzü bozacak eylem veya uygulamalarda “acil başvuru” önceliğini kullanabiliyorsunuz. Bu durumda başvurunuz öncelikli olarak inceleniyor. Bunun dışında en az bir yıl beklemek zorundasınız.
Nasıl Geri Çekilir/İptal Edilir?
Size karşı uygulanan hak ihlali nedeniyle AİHM’ye başvuruda bulunduğunuz için bu başvurunuzu geri çekmeniz için öncelikle hakkınızın geri verilmesi gerekiyor. AİHM’ye başvurduktan sonra haklarınız geri verilirse, durumu bildiren bir dilekçe yazıp, mahkemenin Fransa adresine göndererek, başvurunuzun iptalini isteyebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.