Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Diğer / Aile Konutu Şerhi Dilekçesi

Aile Konutu Şerhi Dilekçesi

/
599 Views

Türk Medeni Kanunu’nda evli çiftlerin sahip olunan konut üzerinde birbirleri üzerinde hakları bulunmaktadır. Eşlerden biri tapuda kayıtlı konut üzerinde malik olmasa da aile konutu şerhi koydurarak, konut üzerinde söz sahibi olabilir. Bunun için de aile konutu şerhi dilekçesi ve ekte sunacağınız belgelerle birlikte ilgili tapu müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir.

Aile Konutu Şerhi Ne İşe Yarar?

Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesinde aile konutu şerhi düzenleme altına alınmıştır. Buna göre, aile konutu olarak taşınmazın maliki olmayan eş, tapu müdürlüğünden, tapu kütüğüne kayıtlı konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilmektedir.

Aile konutu şerhi, konut malikinin haklarında kısıtlama getirilmesini sağlamaktadır. Örneğin, konut üzerinde aile konutu şerhi bulunduğu zaman, konut maliki eş, eşinin rızası olmadan taşınmazı satamayacaktır. Aynı zamanda 3. kişi lehine sınırlı ayni hak tesis edemeyecektir. Ayrıca, kira sözleşmesini eşinden habersiz iptal edememektedir.

Aile konutu şerhini, düzenli olarak oturulan taşınmazda yaşamını sürdüren, ancak gayrimenkul un maliki olmayan eş isteyebilmektedir. Düzenli olarak kullanılmayan yazlık ev veya yayla evleri aile konutu kapsamına girmediklerinden aile konutu şerhi koyduramıyorsunuz.

Aile Konutu Şerhi Dilekçe Örneği



Aile konutu olarak kullandığınız taşınmaz üzerinde aile konutu şerhi konulmasını istiyorsanız taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğüne tapu aile konutu şerhi dilekçesi ile başvuruyorsunuz.

Aile konutu şerhi ile ilgili internette pek çok aile konutu şerhi dilekçe örneği bulunmaktadır. Tapu müdürlüğüne hitaben dilekçe yazacaksanız aile konutu şerhi dilekçesi örneği indirmeniz yeterlidir. Şayet mahkemeye dava açacaksanız aile konutu şerhi dava dilekçesi örneği indiriyorsunuz. Maliki olduğunuz taşınmaz için aile konutu şerhinin kaldırılmasını istiyorsanız o zaman aile konutu şerhi kaldırma dilekçe örneği indiriyorsunuz.

Amacınıza yönelik aile konut şerhi dilekçe örneği indirdikten sonra, kendi bilgilerinize göre yeniden düzenleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, dilekçenizin çıktısını almadan önce iyice kontrol edip, gerekli düzenlemeleri yapmanızdır. Dilekçenizin çıktısını aldıktan sonra imzalayıp, aile konutu şerhi gerekli evraklar ile birlikte ilgili tapu müdürlüğüne veya aile mahkemesine teslim edebilirsiniz.

Aile konutu şerhi talebinizi elektronik ortamda da iletebiliyorsunuz. Bunun için Tapu Genel Müdürlüğü’nün www.webtapu.tkgm.gov.tr resmi web sitesine giriş yapıyorsunuz. Beyan işlemlerinden, taşınmaz için beyan koydurarak hak kısıtlaması getirilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Aile Konutu Şerhi Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Aile konutu şerhi istem talebinizi tapu müdürlüğü veya aile mahkemesine başvurularınızda yazacağınız dilekçe farklılık gösterecektir. Tapu müdürlüğüne normal bir talep dilekçesi şeklinde yazıyorsunuz. Aile mahkemesine yazarken genel kuralları riayet etmeniz gerekmektedir. Buna rağmen dilekçenizi yazarken şu hususlara dikkat etmenizde yarar vardır.

1- Taşınmaz mutlaka sürekli olarak yaşadığınız aile konutu olmalıdır.

2- Pafta, ada gibi tapu bilgilerini tam olarak yazmalısınız.

3- Taşınmaz evlilik akdinden sonra edinilmiş olmalıdır.

4- Dilekçeyle birlikte;

   -Evlilik cüzdanı veya nüfus kayıt örneği,

   -meskenin aile konutu olduğunu gösteren muhtarlık veya apartman yöneticisinden alınmış belge,

   -ikametgah belgesi gibi aile konutu şerhi gerekli belgeler sunulmalıdır.

5- Dilekçenizde neden aile şerhi kondurmak istediğinizi tapu müdürlüğü için açıklamak zorunda değilsiniz. Sadece aile konutu şerhinin konulmasını talep etmeniz yeterlidir. Fakat, mahkemeye dava açacaksanız mutlaka nedenlerinizi hukuki delil ve tanıklara dayanarak belirtmelisiniz.

Dilekçenizi, taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğüne hitaben yazıyorsunuz. Örneğin “Altındağ Tapu Müdürlüğü’ne”, şayet Aile Mahkemesine hitaben yazıyorsanız ” 3. Nöbetçi Aile Mahkemesi Hakimliğine” şeklinde başlık atıyorsunuz. 

Dilekçenizin açıklama kısmına mutlaka taşınmazın tapu bilgilerini, evlilik tarihinizi, taşınmazın evlilik sonrası edinildiğine bilgileri yazıyorsunuz.

Aile konutu olarak tespit edilen bir taşınmazda malik olmayan eş taşınmaz için aile konutu şerhi koydurabiliyor. Dilekçeyle veya elektronik başvuru yoluyla tapu müdürlüğüne başvurabiliyor. İstenirse Aile Mahkemesine aile konutu şerhi için dava da açılabilmektedir. Kat maliki, gereken şartların ortadan kalkmasıyla birlikte aile konutu şerhinin kaldırılması talebiyle Aile Mahkemesine dava açabilmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar