Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Kurumsal / Ailevi Sebeplerden Dolayı Mazeret İzin Dilekçesi

Ailevi Sebeplerden Dolayı Mazeret İzin Dilekçesi

/
1083 Views

Çalışma hayatında kamu ve özel çalışanlar, ailevi sebeplerden dolayı mazeret izni kullanabilmekte, işten ayrılma ve hatta istifa edebilmektedir. Yasal çerçevede mazeret izni kullanma, işten ayrılma belirli şartlar doğrultusunda yapılabilmektedir. Haklarınızı kaybetmek istemiyorsanız çalıştığınız iş yerine dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Bu yazımızda ailevi sebeplerden dolayı mazeret izni dilekçesi ve istifa dilekçesini nasıl yazabileceğinizi detaylı şeklide bulabilirsiniz.

Mazeret ve İstifa İzni Dilekçesi Nedir?

Özel ve kamu çalışanlarının çalıştıkları süreye bağlı olarak yıllık izin kullanma hakları bulunmaktadır. Bu yıllık izinlerinin yanı sıra yine aynı şekilde mazeret izinleri de bulunmaktadır. Mazeret izni, yıllık iznin dışında özel hallerin gerçekleşmesi durumunda verilen izindir. Birinci veya ikinci derecede bir yakının hastalığı, ölümü, kaza veya düğün, nişan gibi durumlarda mazeret izni kullanabiliyorsunuz. Aynı şekilde ailevi nedenleri gerekçe göstererek işten ayrılabiliyorsunuz.

Özelde çalışanlar mazeret izinleri için 4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2’de , kamuda çalışanların ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104. maddede düzenlenmiştir. Aynı şekilde işten ayrılma durumları da ilgili kanunlarla belirlenmiştir.

Mazeret izni alma veya işten ayrılma işlemlerinde mutlaka çalışılan kurum veya iş yerine dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Sözlü olarak yapılan başvuruların bir geçerliliği bulunmamaktadır. Hak kaybına uğramamak adına ister izin isterseniz işten ayrılmak isteyin mutlaka yazılı olarak başvurmanız gerekiyor.

Mazeret İzni Dilekçesi Nasıl Yazılır?






Mazeret izni için yazılı başvurunuzu çalıştığınız kurum veya iş yerine hitaben yazıyorsunuz. Mazeret izni dilekçeleri genellikle matbu olmadığı için çizgisiz beyaz bir A4 kağıdına yazıyorsunuz. Elle yazabildiğiniz gibi bilgisayardan da yazabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz husus, sonuçta resmi bir kuruma resmi bir evrak vereceğiniz için dilekçe şart ve hususlarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Öncelikli olarak yazınız düzenli, anlaşılır ve izinle alakalı olmalıdır. Kağıdınız temiz, A4 formatında olmalıdır. Dilekçenizin başlığını çalıştığınız kurum ve işyerinizin adına hitaben yazıyorsunuz. Şayet insan kaynakları veya personel müdürlüğü gibi birimler mevcutsa alt başlık olarak bu birimleri de ekliyorsunuz. Örneğin “Milli Eğitim Müdürlüğü Personel İşleri Bölümü, Altınkılıç Anonim Şirketi İnsan Kaynakları Bölümü” şeklinde yazıyorsunuz.

Açıklama kısmına; kamuda çalışıyorsanız sicil numaranızı, özelde çalışıyorsanız SGK numaranızı ve işe giriş tarihinizi

yazıyorsunuz. Dilekçenizin kabul görmesi adına ailevi nedeninizi belirtiyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, belirttiğiniz nedeni daha sonra ispatlamak zorunda olduğunuzdur. Örneğin amcanızın vefatı için mazeret izni istiyorsanız, geri geldiğinizde ölüm belgesini sunmanız gerekiyor.

İzin nedeninizi yazdıktan sonra isterseniz ilgili kanun maddesini ekleyebilirsiniz. Yazmasanız da dilekçenizi etkilemeyecektir. İkinci bir paragraf açıp “bilgilerinize sunar, gereğinin yapılmasını arz ederim” şeklinde yazıyorsunuz.

Sağ alt tarafa tarih, adınız, soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz. Sol tarafta ise adresinizi ve telefon numaranızı yazıyorsunuz.

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Kamu veya özelde çalışanlar, özel hallerde işten ayrılabiliyorlar. İşten ayrılma hususları ilgili kanunlarla açıkça belirtilmiştir. İster kamuda isterseniz özelde çalışın dilekçenizde “istifa ediyorum”, “işten ayrılıyorum” ifadeleri bulunuyorsa, kanunen iş akdinizi fesh etmiş sayılıyorsunuz. Bu durumda bazı haklarınızı alabiliyorken bazı haklarınızdan feragat etmiş sayılıyorsunuz. Bu hususlara dikkat ederek ailevi sebeplerden dolayı işten ayrılma dilekçesi vermenizde yarar vardır.

İstifa dilekçesi ile mazeret izni temelde aynı içeriklere sahiptir. Aynı şekilde başlık, alt başlık, giriş paragrafını yazıyorsunuz. İster ailevi nedeninizi belirtin isterseniz sadece “ailevi sebeplerden dolayı” diyerek kısa tutabilirsiniz. Bundan sonra dilekçeniz mazeret izninden ayrılmaktadır.

İşten ayrılma isteğinizi belirttikten sonra mutlaka  ihbar süresini, kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarınızın tamamını alıp/almadığınızı belirtmeniz gerekiyor.

Son paragrafta ise kurum/iş yeri yöneticilerine teşekkür etmeyi unutmayınız. İleriki zamanlarda referans veya işe geri dönme durumlarında sizin için pozitif bir etki bırakacaktır. Dilekçenizin sağ tarafına tarihi, adınızı, soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz. Sol tarafına ise adresinizi, telefon numaranızı yazıyorsunuz.

Mazeret İzni ve İstifa Dilekçesi Örnekleri

Mazeret izinleri ve işten ayrılmalar çalışanların yasal hakları olduğundan, bu haklarını yazılı olarak kullanabiliyorlar. Dilekçenizi etkili ve doğru şekilde yazmak istiyorsanız internette mazeret izni dilekçesiyle birlikte pek çok sayıda ailevi sebeplerden dolayı istifa dilekçesi örnekleri bulunmaktadır. Bunlardan birini bilgisayarınıza indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Çıktısını aldıktan sonra, imzalayıp, çalıştığınız kuruma/işyerine verebilirsiniz.

Mazeret izni ile işten ayrılmalar, yani istifalar yasal düzenlemelere tabidir. Kamu ve özelde çalışanlar bu haklarını kullanabilmek için çalıştıkları yerlere dilekçe ile başvuruyorlar. Mazeret izni yıllık izinden ayrı olup, ölüm, kaza, düğün vb. gibi özel hallerde verilmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar