Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Dilekçesi

Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Dilekçesi

/
368 Views

Ceza mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz yolu açıktır. Mahkeme ve hakimlerin verdiği karara itiraza kanun yolu denilmektedir. Şüpheli veya sanık, avukatı, eşi karara itiraz edebilmektedir. İtiraz hakkı da itiraz dilekçesiyle başvuru yapılarak kullanılmaktadır. Kararı veren mahkemeye dilekçe ile başvuruyorsunuz.

Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Nereye Yapılır?

Asliye Ceza Mahkemesi ilk dereceli ceza mahkemesi olup, 10 yıldan aşağı ceza içeren suçlara bakmaktadır. İhtiyaca göre illerde numara vererek mahkeme sayısı arttırılabilmektedir. Ceza Muhakemeleri Kanunu 268/1 maddesine göre hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçenizi o mahkemeye vermeniz gerekiyor. Bu nedenle Asliye Ceza Mahkemesince verilen karar için de şikayetinizi o mahkemeye yapacaksınız. Örneğin; 6. Asliye Ceza Mahkemesi  hakimliği tarafından verilen aleyhte karara, asliye ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçesi ile başvuruyorsunuz.

İtiraz dilekçesini alan ilgili mahkeme hakimi, öncelikli olarak itirazı inceleyecektir. Şayet itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, talep doğrultusunda kararı düzeltebilmektedir. İtirazı yerinde görmediği taktirde 3 gün içinde itirazı incelemeye yetkili olan Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermektedir.

Başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken husus, Asliye Ceza Mahkemesinin bütün kararlarına itiraz edemiyorsunuz. CMK’nın 273. maddesinin 3. fıkrasına göre;

– 3.000 TL dahil adli para cezasına mahkumiyet kararına (hapis cezasından çevrilen adli para cezası hariç),

–  500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan verilen beraat kararına,

– Kanunda kesin olduğu yazılı olan hükümlere karşı itiraz yapamıyorsunuz.

Sulh Ceza Mahkemesi’nde itiraz yolu farklılık göstermektedir. Bu mahkeme soruşturma aşaması işlemlerini yapmakla görevlidir. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara da itiraz yolu açıktır. Şüpheli sulh ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçesi ile başvuru yapabilmektedir.

1 Ocak 2022 tarihi itibariyle Sulh Ceza Mahkemelerinin tutuklama ve adli kontrol tedbirleri kararlarına itiraz başvurularının incelenmesi Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından yapılacaktır. Bu nedenle, itiraz dilekçenizi oluştururken kararı veren Sulh Ceza Hakimliğine dilekçenizi yazıp, “………. Asliye Ceza Mahkemesine Gönderilmek Üzere” üst başlığını atıyorsunuz.

Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği




Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği karara itiraz etmek kadar sunulacak dilekçenin mahiyeti de çok önemlidir. Sonuçta hak mahrumiyetini ortadan kaldırmak için etkili bir dilekçe sunmanız gerekiyor. Bunun için de asliye ceza mahkeme kararına itiraz dilekçesi örneği çeşitlerini incelemenizde yarar vardır.

Asliye Ceza Mahkemelerinde binlerce dava olduğundan birçoğu benzerlik göstermektedir. Temelde dilekçelerin içeriği ve yazılma şekli aynıdır. Sadece başvurulan mahkeme numarası, dosya numarası, kimlik bilgileri farklılık göstermektedir. Dilekçenizin ilgili mahkemece kabul görmesi için asliye ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçesi örneği çeşitlerini incelemenizde yarar vardır.

İşinize yarayacak ve hangi hukuki dayanakları kullanmanıza yardımcı olacak asliye ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçe örneği  indirip, kendi bilgilerinize göre düzenleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus; dava dosya numaranızı ve hukuki delillerinizi tam olarak yazmanızdır.

İnternette genel olarak ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçesi örneği çeşitleri bulunmaktadır. Şayet Sulh Ceza Mahkemesince verilen karara itiraz etmek istediğinizde sulh ceza mahkemesi kararına itiraz dilekçesi örneği indirmeniz yeterlidir.

Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçenizin daha etkili ve anlaşılır olabilmesi için bilgisayarda yazdırmanız daha doğru olacaktır. Böylece hem yanlışlarını düzeltme imkanınız kolay hem de dilekçeniz düzenli olacaktır. Ceza mahkemelerine dilekçe yazarken üst başlığı doğru atmak önemlidir.

Asliye Ceza Mahkemesine dilekçe yazıyorsanız başlığınızı “………….Ağır Ceza Mahkemesine Gönderilmek Üzere ……. Asliye Ceza Mahkemesine” şeklinde atıyorsunuz. Çünkü, Asliye Ceza Mahkemelerinin kararlarını inceleme mercii Ağır Ceza Mahkemeleridir. Öncelikli olarak dilekçenizi kararı veren mahkemeye yazıyorsunuz. Eğer mahkeme kararda bir düzeltme yapmazsa, o zaman Ağır Ceza Hakimliğine göndermektedir.

Sulh Ceza Mahkemesine dilekçe sunacaksanız başlığınızı ” ……. Nöbetçi Asliye  Ceza Mahkemesine Gönderilmek Üzere …… Numaralı Sulh Ceza Mahkemesine” şeklinde atıyorsunuz.

Dilekçe başlığını attıktan sonra altına mutlaka dosya numarasını yazmalısınız. Kimlik ve adres bilgilerini yazdıktan sonra konu bölümüne, “karara itiraz istemidir” şeklinde kısa bir cümle yazabilirsiniz.

Açıklama kısmına karara neden itiraz ettiğinizi hukuki dayanaklarla birlikte açıklıyorsunuz. Mutlaka hukuki dayanaklarınızı, tanıklarınızı eklemeyi unutmayınız. Talep ve istem bölümünde de, açıkladığınız nedenlerle verilen kararın iptal edilmesini talep ediyorsunuz. Dilekçenin sonunda mutlaka imzalamayı unutmayınız.

Asliye ve Sulh Ceza Mahkemelerinin kararlarına itiraz yolu açıktır. İtirazların yazılı olarak 7 gün içinde yapılması gerekmektedir. İtiraz dilekçeleri, kararı veren mahkemeye hitaben yazılmaktadır.  Asliye Ceza Mahkemesinin kararlarını inceleme makamı Ağır Ceza Mahkemesi, Sulh Ceza Mahkemesi’nin de Asliye Ceza Mahkemesidir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar