Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Dava / Ayıplı Mal Dava Dilekçesi

Ayıplı Mal Dava Dilekçesi

/
158 Views

Tüketiciler, Avrupa Birliği’nin yaptığı düzenlemelerle, satıcılara karşı koruma altına alınmışlardır. Alınan bir malın, ürünün ayıplı çıkması durumunda, ürünün yenisiyle değiştirilmesini talep edebiliyor, talep kabul görülmediğinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Tüketici Mahkemeleri ayıplı mal davalarında görevli mahkemelerdir. Başvurunuzu ayıplı mal dava dilekçesi ile yapabiliyorsunuz.

Ayıplı Mal Dava Dilekçesi

Alıcı, aldığı malın hasarlı, özürlü veya belirlenen hususları kapsamaması nedeniyle;

1- Malın yenisiyle değiştirilmesini,

2- Tamir edilmesini,

3- Sözleşmeden dönme hakkı,

4-Satış bedelinden indirim isteme ve malı alıkoyma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca tazminat isteme hakkı da saklı bulunmaktadır. Bu haklarını kullanabilmesi için aldığı ürünün ayıplı olduğundan haberi olmaması gerekmektedir.

Ayıplı mal davası, alacak davaları grubuna girdiğinden davaya bakmakla Tüketici Mahkemeleridir. Davanın açıldığı tarihteki davalının yerleşim yeri de yetkili mahkemedir. Satıcı, ayıplı mal ile ilgili çözüme yaklaşmadığında mahkemeye başvurarak, hakkınızı arayabiliyorsunuz. Bunun için de mahkemeye hitaben bir dilekçe yazıyorsunuz.

Ayıplı Mal Dava Dilekçesi Örneği




Devlet, alıcı ile satıcı arasındaki ticaretlerde her zaman güçsüz olanın yanındadır. Özellikle alıcının aldatılmasına yönelik kararlar Tüketicinin Korunması  Kanunu’nda düzenlenmiştir. Ayıplı çıkan mal durumunda hakkınızı arama yolunuz açıktır. Açacağınız davada ticaret mahkemesi ayıplı mal dava dilekçesi büyük önem arz etmektedir. Dilekçenizi eksiksiz ve doğru şekilde hazırlayıp, ilgili makama sunmanız gerekiyor.

Ayıplı mal ile ilgili yazılan dilekçelerin içerikleri farklı olsa da genelde aynı amaca hizmet etmektedir. Örneğin sıfır araç aldığınızda, araç hatalı çıktığında sıfır araç ayıplı mal dava dilekçesi örneği işinize yarayacaktır. Aynı şekilde ikinci el ayıplı çıkan araç için de 2 el araç satışı ayıplı mal dava dilekçesi örneği indirebilirsiniz.

Dilekçelerin konuları farklı olduğundan mutlaka, kendi amacınıza uygun ayıplı mal dava dilekçesi örneği indirmeniz gerekiyor. Dilekçenizi bilgisayarınıza indirdikten sonra, başlık, konu, açıklama, hukuki deliller, kanıtlar ve talep bölümünü kendi bilgilerinize göre dolduruyorsunuz. Şayet, dilekçe boş şablon değilse mutlaka sizle ilgili olmayan bölümleri silmeyi unutmayın. Aksi taktirde yanlış bilgiden dolayı hem dilekçeniz ret olur hem de davayı kaybetme riskine girmiş olursunuz.

Ayıplı Mal Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Ayıplı mal davası dilekçesi hazırlarken, hangi amaçla dava açacağınızı iyi belirlemeniz gerekmektedir. Eksik ve yanlış bilgiler nedeniyle birçok başvurunun usulen ret edildiğini bilmeniz gerekir. Örneğin, ayıplı mal ile ilgili tazminat davası açmak istiyorsanız ayıplı mal nedeniyle tazminat dava dilekçesi hazırlamanız gerekiyor.

Dilekçenizin başlığını örneğin, “Adana Tüketici Mahkemesine” şeklinde atıyorsunuz. Başlığın altına davacı olarak kendi kimlik, iletişim ve adres bilgilerinizi yazıyorsunuz. Şayet avukatınız varsa, onun da kimlik bilgisiyle adresini yazıyorsunuz. Davalının da kimlik ve adres bilgilerini ekliyorsunuz.

Konu kısmı önemli bölümdür. Davayı hangi amaçla açtığınızı talep isteminizi belirtiyorsunuz. Konu olarak; ürünün ücretsiz olarak yenisiyle değiştirilmesi, iadesi, bedel indirimi, tazminat talebi istemi yazıyorsunuz.

Açıklama kısmı, hakkınızı aradığınız bölüm olduğunda çok iyi düşünülerek, hukuki dayanaklar, kanıtlar ve tanıklarla desteklenerek açıklanmalıdır. Mutlaka ürünün fatura bilgileri, tarihi ve özelliklerini eklemeyi unutmayınız. Ayıplı mal ile ilgili satıcıyla görüşme sürecini sıralıyorsunuz. Satıcının ayıplı mal ile ilgili çözüme yanaşmaması nedeniyle bu davayı açma zorunluluğunun doğduğunu belirtiyorsunuz.

Sonuç ve İstem olarak, belirttiğiniz nedenlerden dolayı ayıpla malın yenisiyle değiştirilmesi, ücretinin iade edilmesi, veya tazminat ödenmesini , mahkeme masrafının karşı tarafa yüklenmesini arz ve talep ediyorsunuz. Dilekçinizin sağ alt tarafına tarihi, adınızı, soyadınızı yazıyorsunuz.

Dilekçenizin çıktısını almadan önce mutlaka son bir kez kontrol etmeyi unutmayınız. Yanlış ve eksik bilgiler nedeniyle dilekçenizin ret olmasını istemezsiniz. İmla ve yazım hatalarını da kontrol etmelisiniz. Son kontrolleri yaptıktan sonra dilekçenizin çıktısını alıp, imzalıyorsunuz.  

Tüketiciler aldıkları ürünün ayıplı çıkması sonucunda, malın yenisiyle değiştirilmesini, tamir edilmesini, bedel indirimini veya iadesini talep etme hakkına sahiptirler. Satıcı bu talepleri karşılamadığında, tüketici bir dilekçeyle Tüketici Mahkemesine başvurabilmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar