Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Basit Yargılama Usulü Savunma Dilekçesi

Basit Yargılama Usulü Savunma Dilekçesi

/
501 Views

Ceza mahkemeleri, hakaret yaralama gibi belli suçlarda basit yargılama usulüne göre yargılama yapabilmektedir. Bu husus Ceza Muhakemesi Kanunu 251. maddede düzenlenmiştir. Olağan yargılama yerine dosya üzerinden daha hızlı şekilde karar verme imkanı sağlamaktadır. Basit yargılama usulü uygulandığında sanığın alacağı ceza 1/4 oranında indirilmektedir. Mahkeme basit yargılama usulüne göre davayı görmeye karar verdiğinde basit yargılama usulü savunma dilekçesi ile savunmanızı veriyorsunuz.

Basit Yargılama Usulü Savunma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Yargılama her ne kadar basit usulde olsa da mahkemeye sunacağınız basit yargılama usulünde savunma dilekçesi

büyük ehemmiyete sahiptir. Ezbere, kulaktan duyma ve detayları düşünülmeden yazılmamalıdır. Haklılığınızı ispatlamak, ceza almamak adına hukuki ve içtihadı dayanaklar çerçevesinde yazmanız gerekmektedir. Ayrıca, dilekçenizi size tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yazmanız gerektiğini unutmayınız.

Davanız Asliye Ceza Mahkemesinde görüldüğü için ceza basit yargılama savunma dilekçesi bu mahkemeye hitaben yazılmalıdır. Dilekçe başlığını örneğin, “Adana 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne” şeklinde atıyorsunuz.

Dilekçenin altına mutlaka dava dosya numarasını yazmayı unutmayın. Dosya numarası altına savunma yapan sanık olarak; adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı, adresinizi yazıyorsunuz.  Konu olarak da, adınıza atfedilen suçun için savunma beyanınızın sunulması olduğunu yazıyorsunuz.

Açıklama kısmı, dilekçenin en önemli bölümüdür. Öncelikli olarak hakkınızdaki suçlamaları belirtiyorsunuz. Daha sonra suçsuzluğunu, haklılığınızı açıklıyorsunuz. Açıklamanız, hukuki terim ve teknik konuları kapsayan özellikte olmalıdır. Yani, suçsuzluğunuzu kanıtlayacak her türlü hukuki, yasal, mevzuat ve içtihadı delilleri, tanıkları sunmanız gerekiyor.

Hukuki dayanaklarınızı ayriyeten, Hukuki deliller paragrafında belirtmelisiniz. Sonuç ve istem bölümünde, sunduğunuz bilgiler ve deliller kapsamında beraatınızı, verilen kararın iptalini, aksi taktirde “ceza verilmesine yer olmadığı kararı” verilmesini talep ediyorsunuz. Dilekçinizi mutlaka “saygılarımla arz ve talep ederim” şeklinde bitirmeyi unutmayınız. Sağ alt tarafa tarihi, adınızı soyadınızı yazıp, en sonunda da imzalıyorsunuz.

Basit Yargılama Usulü Savunma Dilekçesi Örneği


Asliye Ceza Mahkemeleri ilk derece ve çok kapsamlı ceza mahkemeleri olduğundan burada birçok çeşit dava  görülebilmektedir. Her davanın da kendine özel savunma dilekçesi bulunmaktadır. Yani, hırsızlık suçuyla suçlanan bir şüphelinin savunma dilekçesiyle, iftira atma suçuyla suçlanan bir şüphelinin savunma dilekçesi aynı değildir. Bu nedenle hangi suçtan suçlanıyorsanız o suça yönelik savunma dilekçesi hazırlamalısınız.

İnternette pek çok cmk basit yargılama savunma dilekçesi örneği bulunmaktadır. Bu örnek dilekçeleri inceleyip, hiç olmazsa nasıl basit yargılama usulü savunma dilekçesi örneği hazırlayacağınız fikrini edinebilirsiniz. İnternette yer alan bütün basit yargılama savunma dilekçesi örneği çeşitlerinde şablon aynıdır.

Dilekçe başlığını, davanızın görüldüğü Asliye Ceza Mahkemesinin hangi il, kaçıncı numara olduğunu yazıyorsunuz.  Kendi kimlik ve adres bilgilerinizi ekliyorsunuz. Konu bölümüne de size atfedilen suçlarla ilgili savunmanızı sunduğunuzu belirtiyorsunuz.

Örnek dilekçe şayet boş değilse, sizi ilgilendirmeyen bütün bölümleri silin. Bunu yapabilmeniz için basit yargılama usulünde savunma dilekçesi örneği word formatında indirmeniz daha doğru olacaktır. Böylece istediğiniz şekilde ekran üzerinden düzenlemeleri yapabilirsiniz. Dilekçenizi hazırlarken mutlaka haklılığınızı ortaya koyacak bütün delil ve kanıtları toplamayı, dilekçenizde belirtmeyi unutmayın. Ayrıca çıktısını aldıktan sonra da dilekçenizi imzalayın.

Asliye Ceza Mahkemeleri, CMK 251. maddedeki düzenlemeye istinaden dosya üzerinden basit usulde yargılama yapabilmektedir. Bu durum, sanığa tebliğ edilmektedir. Sanık da tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde savunma dilekçesini mahkemeye sunması gerekmektedir. Şayet mahkemeye savunma dilekçesini sunmazsa kararı kabul etmiş sayılmaktadır.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar