Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Bedel Artırım Dilekçesi

Bedel Artırım Dilekçesi

/
432 Views

Kamulaştırma, nafaka, ecrimisil gibi durumlarda taraflar, belirlenen bedellere itiraz etme, bedel artırımında bulunma hakları bulunmaktadır. Aynı durum belirsiz alacak davalarında da geçerlidir. Bedel artırım talebinde bulunmak istiyorsanız davanızla ilgili mahkemeye bedel artırım dilekçesi ile başvuruyorsunuz.

Bedel Artırım Dilekçesi Nedir?

Mahkeme tarafından belirlenen bir bedelin, hak sahibi tarafından yetersiz görülmesiyle, ilgili mahkemeye hitaben yazılan dilekçeye bedel artırım dilekçesi denilmektedir. Bedel artırım talebi farklı alanlarda olduğu için yazılan dilekçe içerikleri ve görevli mahkemeler de farklılık gösterecektir. Örneğin, belirlenen nafakanın yetersiz olduğunu savunuyorsanız nafaka bedelinin artırımı konulu dilekçe ile Aile Mahkemesi’ne başvuruyorsunuz.

Bedel artırımı talebi sadece nafaka artırmak için istenmiyor. Bununla birlikte, belirsiz alacak davalarına giren işçilerin sosyal hakları, ecrimisil ve kamulaştırma durumlarında da bedel artırımı talebinde bulunabiliyorsunuz.

Bedel artırımı ile ıslah birbirine karıştırılmamalıdır. Bu ikisi arasında hukuken farklılıklar bulunmaktadır. Bedel artırımı genellikle belirsiz alacak davaları, ıslah ise kısmi alacak davaları konusudur. Ayrıca bedel artırım dilekçesi ile ıslah arasındaki fark ıslah işlemi tahkikat sonuna kadar yapılabilmektedir.

Bedel artırımı dilekçesi, bir defaya mahsus verilebilmektedir. Bu kural Hukuk Muhakemeleri Kanunu 107. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre alacak belirli hale geldiğinde bir defaya mahsus artırım talebinde bulunabiliyorsunuz. Bununla birlikte bedel artırım ile birlikte ıslah talebinde de bulunabiliyorsunuz. Bununla birlikte

bedel artırım dilekçesi süresi aklınıza gelebilir. Genel olarak, ecrimisil, kamulaştırma ve işçi alacakları haklarının belirlenmesinin akabinde farklı süreler işlemektedir. Örneğin kamulaştırma işleminde belirlenen meblağa 30 gün içinde itiraz edebiliyorsunuz.

Bedel Artırım Dilekçesi Örnekleri




Alacaklarınız konusunda belirlenen meblağları yetersiz buluyorsanız, ilgili mahkemeye yazılı olarak başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Başvurunuzu, avukat aracılığıyla yapabileceğiniz gibi kendiniz de bir dilekçeyle ilgili mahkemeye dava açabiliyorsunuz.

Dilekçenizi nasıl ve nereye yazacağınız konusunda tereddüt yaşıyorsanız, internetten bedel artırımı dilekçesi örneği çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Örneğin, taşınmazınız kamulaştırılıp, belirli bir bedel tespit edildiğinde, bunun gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle Asliye Hukuk Mahkemesine kamulaştırma bedel artırım davası dilekçesi ile başvuruyorsunuz. Bu durumda sizin ihtiyacınız olan kamulaştırma bedel artırım davası dilekçe örneği olacaktır.

Başka bir örnek verecek olursak, çalıştığınız yerdeki hukuki ve sosyal alacaklarınız için İş Mahkemesine belirsiz alacak davası bedel artırım dilekçesi vermeniz gerekiyor. Gördüğünüz gibi hem konu hem de mahkeme değiştiği için sadece iş mahkemesi bedel artırım dilekçesi örneği sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Ecrimisil ve nafaka artırım talebi davaları için de ihtiyacınız olan bedel artırım dilekçesi örneği çeşitleri bulunmaktadır. Tek yapmanız, sizin ilgi alanınıza giren bedel artırım dilekçe örneği bilgisayarınıza indirmektir. Burada dikkat edeceğiniz husus, bazı bedel artırım davası dilekçe örneği çeşitleri gerçek bir davayı yansıtırken, bazıları da boş şablon şeklinde yer almaktadır. Şayet, sizin davayla benzerlik gösteren bir örneğin, ecrimisil bedel artırım dilekçesi indirdiğinizde, mutlaka sizi ilgilendirmeyen bölümleri siliniz.

Bedel Artırım Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Mahkemeye sunulacak dilekçenin titizlikle ve bütün detayları düşünülerek hazırlanması önemli bir konudur. Genel dilekçe kurallarıyla birlikte, talebin anlaşılır ve geçerli olması gerekiyor. Aksi taktirde mahkeme tarafından usulen ret edilme riski bulunmaktadır. Bu nedenle, internetten indirmiş olsanız bile detaylı bir araştırma yaptıktan sonra dilekçenizi yazmanızda yarar vardır.

Yazınız ne kadar güzel olsa da, dilekçenizi bilgisayarda yazmanız daha doğru olacaktır. Böylece her türlü hatayı düzeltme imkanınız daha fazla olacaktır. Dilekçenizin kabul edilmesi, yazacağınız başlığın talebinizle uygun olması gerekmektedir. Çünkü her bedel artırım talebinin görevli mahkemesi farklıdır. Buna göre; kamulaştırma bedel artırımı davası için Asliye Hukuk, işçi alacakları bedel artırımı için İş, nafaka bedel artımı için Aile, ecrimisil bedel artırımı davaları için Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

Hangi konuda bedel artırımı talebinde bulunacaksanız örneğin; nafaka bedel artırımı için dilekçe yazacaksanız dilekçenizin başlığını “Ankara Aile Mahkemesi’ne” şeklinde yazıyorsunuz. Dilekçenizi hangi mahkemeye yazarsanız yazın, başlığın altına şayet varsa bir önceki davanın dosya numarasını yazmayı unutmayın. Ondan sonra sizin ve davalının kimlik, adres bilgilerini yazıyorsunuz.

Konu olarak ise hangi konuda bedel artırımı talebinde bulunuyorsanız, onu yazıyorsunuz. Açıklama kısmına neden bedel artırımı talebinde bulunduğunuzu önceki kararları da ilgi tutarak tek tek açıklıyorsunuz. Burada dikkat edeceğiniz husus, açıklamalarınızı hukuki delillere ve tanıklara dayandırarak yapmalısınız. Ayrıca her türlü hukuki delilleri dilekçenize eklemeyi unutmayınız.

Sonuç ve istem bölümünde, açıkladığınız hususlar doğrultusunda daha önce belirlenen rakamın sizin istediğiniz rakama artırılmasını, oluşacak mahkeme masrafların karşı tarafa yüklenmesini “saygılarınızla” arz ve talep ediyorsunuz. Dilekçenin sağ alt köşesine tarihi, adınızı, soyadınızı yazıp, imzalamayı unutmayınız.

Hak sahipleri alacaklarına karşılık belirlenen bedellere itiraz etme, bedelin artırılması talebinde bulunma hakları bulunmaktadır. Bu haklarını ilgili mahkemeye dilekçeyle başvurarak kullanabiliyorlar. Her bedel artırımı talebi için farklı mahkemeler görevlidir. Bu nedenle dilekçenin görevli mahkemeye yazılması gerekmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar