Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / SGK / BES İptal Dilekçesi

BES İptal Dilekçesi

/
136 Views

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), adından da anlaşılacağı üzere bireysel olarak bireylerin isteğe bağlı katılım sağladıkları bir tasarruf aracıdır. Özellikle devletin %30 katkı sağlamasıyla büyük önem taşımaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı katıldığınız bu sistemden ayrılmak isteyebilirsiniz. Bu durumda bes iptali için dilekçe vermeniz gerekiyor.

BES İptal Dilekçesi

Bireysel emeklilik, devletin sağladığı sosyal güvenlikten bağımsız olarak çalışmaktadır. Özel şirketler tarafından düzenlenen bu sisteme kayıtlı olan üyeler, belirli prim ödemeleriyle, emekli olma hakkını kazanıyorlar. Böylece çalışanlar ikinci bir emekli aylığı sahibi olmuş oluyorlar. Fakat, çeşitli nedenlerden dolayı primlerinizi ödeyemez duruma gelebilir, sistemden ayrılmak isteyebilirsiniz. Bu durumda kayıtlı olduğunuzu şirkete yazılı olarak bes iptal dilekçesi ile başvuruyorsunuz.

Bazı şirketlerin kendi matbu iptal formu bulunabilir. Dilekçe yazmak yerine bu formu doldurup, gönderiyorsunuz. BES de bir sözleşmeye dayalı olduğu için, bir nevi  sözleşmeden cayma hakkınızı kullanmış oluyorsunuz. Bu nedenle hak kaybına uğramamak, neleri kaybettiğinizi öğrenebilmek için iptal başvurusu yapmadan önce çok iyi bir araştırma yapmanızda vardır. 

Kamu çalışanları için Bireysel Emeklilik Sistemine katılma düzenlemesi getirilmiştir. Bütün kamu çalışanları bu sisteme dahil edilmiş, isteyen kamu çalışanlarının 2 ay içinde bu sistemden çıkabilme imkanı sunulmuştur. Kamu çalışanıysanız ve BES’e devam etmek istemiyorsanız, 2 aylık süre içinde hiçbir hak kaybına uğramadan çalıştığınız kuruma bir dilekçe yazarak, başvurabiliyorsunuz.

BES İptal Dilekçesi Örnekleri


Bireysel Emeklilik sunan bankalar ile sigorta şirketlerinin genellikle kendi iptal formları bulunmaktadır. Web sitelerine girerek, örneğin; ziraat bes iptal formu ya da nn bes iptal formu indirip, dolduruyorsunuz. Şayet, sisteme kayıt olduğunuz şirketin matbu bir formu bulunmuyorsa o zaman sizden dilekçe yazmanız istenecektir. Dilekçeyi nasıl yazacağınız konusunda tereddüt yaşıyorsanız bireysel emeklilik iptal dilekçesi örneği indirebilirsiniz.

İnternette genel olarak bes iptal dilekçesi word veya pdf formatında bulunuyor. Pdf formatında olanlar daha ziyade bankaların veya sigorta şirketlerinin iptal formları oluyor. İlgili şirketin veya bankanın resmi web sitesine girip, formu veya bes iptal dilekçe örneği indirebiliyorsunuz.

BES İptal Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Bireysel emeklilik sözleşmesinin iptalinin gerçekleşmesini istiyorsanız dilekçenizi doğru şekilde hazırlamanız önemlidir. Özellikle istenen bilgileri eksiksiz sunmanız gerekmektedir. Eğer, sözleşme imzaladığınız şirketin kendi BES iptal formu bulunmuyorsa, düzgün ve okunaklı bir dilekçe yazıyorsunuz.

Dilekçenizin muhatabı, sözleşme imzaladığınız şirket olduğundan, dilekçe başlığınızı da o şirketin genel müdürlüğüne hitaben yazıyorsunuz. Örneğin ” Anadolu Hayat AŞ Genel Müdürlüğüne” şeklinde başlık atıyorsunuz.

BES iptal işleminizi ister bireysel emeklilik iptal dilekçesi veya form doldurarak yapın, her ikisinde de mutlaka sözleşme numarası, kimlik bilgileriniz ve IBAN numaranız olmak zorundadır. Bu üçünden biri bile eksik olsa başvurunuz kabul edilmemektedir.

Kamu personelleri zorunlu bes iptal dilekçesi vermek istediklerinde dilekçelerine ilgili kanun maddelerini ekleyebilirler. Çünkü, kamu personelleri 6740 sayılı kanunun 1.maddesi ile 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun ek 2.maddesi doğrultusunda zorunlu olarak BES’e dahil edilmişlerdir. Buna rağmen sisteme girdiğinizden itibaren iki ay içinde cayma hakkınız bulunuyor. Bu nedenle bu yasal süre içinde caymak istediğinizde bireysel emeklilik iptal dilekçe örneği doldururken, ilgili kanun maddelerini de ekleyebilirsiniz.

BES İptal Dilekçesi Nereye Verilir?

Hazırladığınız BES iptal dilekçenizi veya formunuzu, ilgili şirketin web adresine e-mail, faks veya posta yoluyla gönderebilirsini. Günümüzde birçok şirket elektronik posta yoluyla iptal başvurularını kabul etmektedir. Eğer form gönderecekseniz öncelikle, formu indirip, gerekli bilgileri dolduruyorsunuz. Çıktısını alıp, imzaladıktan sonra tarayıcıdan veya cep telefonu tarayıcı programıyla tekrardan e-posta olarak gönderebiliyorsunuz.

Banka aracılığıyla BES katılımı yaptıranlar, iptal başvurularını daha kolay ve hızlı şekilde yapabiliyorlar. Örneğin Garanti Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası gibi bankalar SMS, mobil bankacılık ve telefonla BES iptali yapıyorlar.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), isteğe bağlı bir tasarruf aracı olmasına rağmen, kamu personelleri için zorunlu hale getirilmiştir. Buna rağmen kamu personellerinin 2 ay içinde hak kaybı yaşamadan cayma hakları bulunmaktadır. Aynı şekilde kişisel olarak başvuranların da cayma hakları bulunmaktadır. İlgili şirkete dilekçe göndererek veya iptal formu doldurarak sistemden çıkılabilmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar