Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Kurumsal / Bilançodan İşletmeye Geçiş Dilekçesi

Bilançodan İşletmeye Geçiş Dilekçesi

/
577 Views

İşletmeler, defter tutma şekline göre birinci ve ikinci sınıf gruba ayrılırlar. Birinci sınıf işletmeler bilançoya, ikinci sınıf işletmeler işletme hesabına göre defter tutma zorunlulukları bulunuyor. Sınıf değiştirmek istediğinizde, yazılı olarak başvuruyorsunuz. İşletme hesabına veya bilanço hesabına geçmek istediğinizde elektronik ortamda başvuru yapıyorsunuz. Bu yazımızda bilançodan işletmeye, işletmeden bilançoya nasıl geçebileceğiniz hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.  

Bilançodan İşletmeye Nasıl Geçilir?

Vergi Usul Kanunu 172. maddesinde kimlerin defter tutması açıkça belirtilmiştir. Aynı kanunun 176. maddesinde ise hangi işletmelerin hangi defterleri tutacakları açıkça belirtilmiştir. Buna göre; alış tutarı 400 bin, satış tutarı 570 bin, bir yıllık gayri safi iş hasılatı 200 bin, iş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı 400 bin TL’ye geçenler bilanço defteri tutmak zorundadır.

Bilanço defterinden işletme hesabına geçebilme şartları yine ilgili kanunun 179. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; bir hesap döneminin iş hacmi, yukarıda belirlenen rakamların %20’sini aşan şekilde düşük olduğunda işletme defterine geçiş yapabiliyorsunuz.

Sınıf değiştirme işlemini elektronik ortamda yapıyorsunuz. Bunun için herhangi bir dilekçe yazmanız gerekmiyor. 01.01. 2022 tarihi itibariyle işletme defteri hesabına geçmek istiyorsanız Gelir İdaresi Başkanlığının Defter-Beyan Sistemi olan www. basvuru.defterbeyan.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekiyor. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifrenizle siteye giriş yapıyorsunuz.

2022 yılı karşılama ekranına onay veriyorsunuz.  Onayınızın ardından adres üzerindeki  “Mükellefiyet ve Defter Durumlarınız” menüsündeki bilgileri dikkate almayı unutmayınız. Sistem Yönetimi > Defter İşlemleri > 2022 Yılı > İşletme Defteri > İşlem Yap” adımlarını takip ederek “İşletmeye Geçiş Yap” emrini veriyorsunuz.

Aynı işlemler işletme defterinden bilanço defterine geçecek işletmeler için de geçerlidir. Yıllık iş hasılatını belirlenen rakamlardan en az %20 daha fazlaysa bilanço defterine geçiyorsunuz. Bunun için de Sistem Yönetimi > Defter İşlemleri > 2022 Yılı > İşletme Defteri > İşlem Yap” adımlarını takip ederek “Bilançoya Geçiş Yap” emrini veriyorsunuz.

Bilançodan İşletmeye Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Gelir idaresi, defter beyan sistemi ile defterlerin elektronik ortamda tutulması kolaylığını sağlamıştır. Fakat, işletmeler ayrıca tutmaları gereken defterleri kağıt ortamında tutabiliyorlar. Fakat hem beyan sistemine başvuru hem de defterlerin noterlikçe onaylatılmasının belirli bir süresi bulunmaktadır.

2022 yılı için defter kayıtlarının 31.12.2021 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekmektedir. E-defter uygulamasından yararlanmak istiyorsanız, 31.12.2021 tarihine kadar elektronik imza veya mali mühürle başvuru işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekiyor. Belirlenen süre içinde defter onaylarınızı yaptırmadığınızda cezai müeyyidelerin uygulanacağını bilmelisiniz.

Sınıf değiştirmek isteyen işletmeler, her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen iş hasılatı, gayri safi iş hasılatı bedellerinin %20 altı veya üstüne çıktığında sınıf değiştirebiliyorlar. Bilanço veya işletme defterine geçmek isteyen işletmeler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Defter-Beyan Sisteminden işlemlerini yapabiliyorlar.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar