Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Dava / Birleştirme Talepli Dava Dilekçesi

Birleştirme Talepli Dava Dilekçesi

/
195 Views

Ayrı ayrı açılmış davalar arasında bir bağlantı olduğunda davaların birleştirilmesi talep edilebiliyor. Bir dava hakkında verilecek hükmün diğerini etkilemesi, davaların birleştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Birleştirme kararı, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman verilebilmektedir. Bunun için birleştirme talepli dava dilekçesi ile ilgili mahkemeye başvurmanız yeterlidir.

Birleştirme Talepli Dava Dilekçesi

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesinde “Davaların Birleştirilmesi” başlığı altında hangi davaların birleştirileceği hakkında düzenleme yapılmıştır. Buna göre; Aynı yargı çevresinde,  aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda birleştirilebilmektedir. Birleştirme, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede olmaktadır.

Birleştirme talebinin verilebilmesi için ilgili kanun maddesinde de belirtildiği gibi davaların aynı düzey ve sıfattaki mahkemelerde görülmesi demektir. Kısaca her iki davanın da asliye hukuk, iş veya aile mahkemesinde görülmesi gerekiyor.

Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir. Derhal ilk mahkemeye karar bildirilir. Bu karar birinci mahkemeyi bağlayıcıdır. Her iki davanın da birbirine bağlı ve birbirini etkileyecek özellikte olduğunu düşünüyorsanız ikinci mahkemeye dava birleştirme talep dilekçesi ile başvuruyorsunuz.

Birleştirme Talepli Dava Dilekçesi Örnekleri





Davaların birleştirilmesi işlemi önemi olmakla birlikte bu işlem için yazılacak olan davaların birleştirilmesi talepli dava dilekçesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle usulüne uygun şekilde, etkili ve doğru bir birleştirme talepli dava dilekçesi hazırlayıp, sunmanızda yarar vardır.

Birleştirme talepli dilekçenizi nasıl yazacağınız hakkında tereddüt yaşıyorsanız birleştirme talebi dava dilekçesi örneği çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Boşanmadan, alacak-verecek davalarına kadar pek çok sayıda birleştirme talepli dava dilekçesi örneği bulunmaktadır. Örneğin, eşinize tedbir nafakası açtıktan sonra ayrıca boşanma davası açtığınızda, davaların birleştirmek için birleştirme talepli boşanma dava dilekçesi ile boşanma davasını açtığınız mahkemeye başvuruyorsunuz. Dilekçenizi nasıl yazacağınız konusunda da birleştirme talepli boşanma dava dilekçesi örneği indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Birleştirme Talepli Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dava birleştirme talepli dilekçenizi, sonradan açılan ikinci davanın görüldüğü mahkemeye hitaben yazıyorsunuz. Örneğin çalışma hayatında sosyal haklar ve tazminat konulu davanız bulunuyorsa birleştirme talepli dava dilekçesi iş mahkemesi başlıklı olacaktır. Dilekçe başlığınızı ” ………….. İş Mahkemesi Sayın Hakimliğine” şeklinde atıyorsunuz.

Burada dikkat etmeniz gereken husus, birinci davanız hangi mahkemede görülüyorsa, ikinci davanızın görüldüğü mahkeme de aynı  düzeyde olması gerekiyor. Birinci davanız ile ikinci davanız  Aile Mahkemesinde görülüyorsa, dilekçenizi ikinci mahkemeye hitaben “……………. Aile Mahkemesi’ne” şeklinde atıyorsunuz.

Dilekçenizde, mahkemeye yazılan dava dilekçelerindeki genel üslup ve kuralları uyguluyorsunuz. Dilekçe başlığınızın altına davalı ve davacı bilgilerini yazıyorsunuz. Konu olarak, birbiriyle bağlantılı iki davanızın birleştirilmesi talebi hakkında olduğunu yazıyorsunuz.

Açıklama kısmına birinci davanızdan kısa bir özet geçiyorsunuz. Birinci dava ile ikinci davanızın bağlantısına değinip, sebeplerinizi sıralıyorsunuz. Hukuki dayanak ve delillerinizi dilekçenizde yazmayı unutmayınız. Sonuç ve istem bölümünde taleplerinizi sıralayıp, “saygılarımla arz ve talep ederim” şeklinde sonlandırıyorsunuz. Sağ alt köşeye tarihi, adınızı soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz. Dilekçenizin çıktısını almadan önce mutlaka son kontrolünüzü yapmayı unutmayınız. İmla ve yazım hatalarını düzeltip, sayfa boşluklarını iyi ayarlamalısınız. Son kontrolünüzü yaptıktan sonra, çıktısını alıp, imzalayınız.

Her iki davanın da Aile, İş veya Hukuk gibi aynı düzeyde mahkemelerde görüldüğü durumlarda, birbirleriyle bağlantılı iseler birleştirilebiliyorlar. Davalı veya davacı ikinci mahkemeye dava birleştirme talepli dilekçeyle başvurabilmektedir. Başvuru dilekçenizi dava süreci boyunca verebilirsiniz.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar