Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Can Güvenliği Koruma Talebi Dilekçesi

Can Güvenliği Koruma Talebi Dilekçesi

/
154 Views

Kadınlar başta olmak üzere çocuk ve diğer kişiler tehdit ve şiddete maruz kaldıklarında can güvenliği talebinde bulunabiliyorlar. İstanbul Sözleşmesi olarak da anılan 6284 sayılı Ailenin Korunması, Kadına Şiddetin Önlenmesi Kanunu ile şiddete maruz kalanlar kolluk kuvvetlerine (polis, jandarma, sahil güvenlik) veya mahkemeye başvurabiliyorlar. Başvurunuzu sözlü yapabileceğiniz gibi can güvenliği koruma talebi dilekçesi ile de başvurabiliyorsunuz.

Can Güvenliği Koruma Talebi Dilekçesi

6284 sayılı kanun, özellikle şiddet mağduru kadınları korumak amacıyla çıkartılsa da toplum içinde şiddet ve tacize uğrayan pek kişi bulunmaktadır. Üniversitede şiddete maruz kalan gençler, çalışma hayatında taciz edilenler, ölüm tehdidi alan iş insanları bunlara örnektir.

Biteviye şiddete maruz kalanlar kendilerine en yakın kolluk kuvvetlerine başvurarak yardım isteyebilirler. Sözlü olarak yapılan başvurular tutanağa alınmaktadır. İlgili kanun gereğince delil ve belge aranmamaktadır. Kanunun amacı olan tehlikenin hemen önlenmesi uyarınca kısa sürede tedbir kararları alınacaktır.

Kolluk kuvvetlerinin koruma tedbir kararları azami 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Bununla birlikte can güvenliğinden koruma talebi dilekçesiyle Aile Mahkemesine başvurduğunuzda azami 6 ay süreli koruma tedbir kararı aldırabiliyorsunuz.

Can Güvenliği Koruma Talebi Dilekçesi Örnekleri



Kolluk kuvvetlerine başvurduğunuzda sözlü olarak ifadenizi sunmanız yeterlidir. Fakat mahkemeye başvurduğunuzda dilekçe sunmanız gerekmektedir. Dilekçenizi nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız koruma talebi dilekçesi örneği çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Can güvenliğinizden kendiniz ve yakınlarınız için endişe ediyorsanız can güvenliği dilekçesi örneği indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Kolluk kuvvetleri ve mahkemeye can güvenliği koruma talebinde bulunabileceğiniz gibi Şiddeti Önleme Merkezi (ŞÖNİM) ile Cumhuriyet Savcılığı’na da başvuruda bulunabilirsiniz. ŞÖNİM’e sözlü olarak bulunabilirken, savcılığa yazılı olarak başvuruyorsunuz. Bunun için de savcılık koruma talebi dilekçe örneği indirip, kendi bilgilerinize göre yeniden düzenleyebilirsiniz.

Can Güvenliği Koruma Talebi Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçenizin savcılık veya mahkemece kabul görmesi için doğru bir üslup ve net bir biçimde hazırlanması gerekmektedir. Eksik ve yanlış bilgilerle hazırlanmış bir dilekçe usulen ret edilecektir. Bu nedenle süreci hızlandırmak ve sonuçlandırmak adına öz ama etkin bir dilekçe yazmanızda fayda vardır.

Can güvenliği koruma talebi için mahkemeye başvuracaksanız, bulunduğunuz yerdeki  Aile Mahkemesine hitaben yazıyorsunuz. Dilekçenizin başlığını da ” Ankara Aile Mahkemesine” şeklinde atıyorsunuz. Başlığın sol altına şikayet/talep eden olarak kendinizi, şikayet/talep edilen olarak da şiddet uygulayan kişiyi yazıyorsunuz. Sizin ve şiddet uygulayan kişinin TC kimlik bilgileri ile adreslerinizi de ekliyorsunuz.

Mahkemeye yazdığınız dilekçede kimlik bilgilerinin altına “Konu” yan başlığı atıp, 6284 sayılı kanun gereğince can güvenliği koruma talebinde bulunduğunuzu yazıyorsunuz.

Açıklama kısmına; evlilik tarihinizi, varsa çocuklarınızı, sizinle birlikte yaşayan kişileri yazıyorsunuz. Daha sonra yaşadığınız olayları, eşinizin size ne gibi bir şiddet uyguladığınızı açıklıyorsunuz. Hukuki dayanak olarak Türk Anayasasını ve 6284 sayılı kanunu gösterebilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir delil, belge veya tanık sunma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Can güvenliği koruma talebi isteme nedenlerinizi sıraladıktan sonra 6284 sayılı kanunun 17. maddesinin birinci fıkrasındaki kararların -isterseniz bütün maddeleri tek tek yazabilirsiniz-, ayrıca mahkemece görülecek ek kararların alınmasını arz ve talep ediyorsunuz. Dilekçenizi yazdıktan sonra imzalayıp, mahkemeye teslim ediyorsunuz.

Savcılığa dilekçe yazmak istiyorsanız bulunduğunuz yerdeki Adliyeye gidip nöbetçi Cumhuriyet Savcılığına hitaben dilekçenizi yazıyorsunuz. Başlığını da “Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’na” şeklinde atıyorsunuz. Genel olarak mahkemeye yazdığınız dilekçeyle benzerlik göstermektedir. Sadece başlığı değiştirseniz yeterlidir.

Valilik, kaymakamlık gibi bulunduğunuz yerdeki en büyük mülki amirliklerine de koruma talebinde bulunabilirsiniz. Başvurunuzu dilekçe ile yapıyorsunuz. Dilekçe başlığını da “Kayseri Valiliği’ne/Pınarbaşı Kaymakamlığı’na” şeklinde atıyorsunuz. Bir kurum veya kuruluşa verdiğiniz genel dilekçe formatında ve kuralları çerçevesinde yazıyorsunuz. Kendinizi tanıtıp, neden can güvenliği koruma talebinde bulunduğunuzu yazıyorsunuz. Dilekçenize şiddet uygulayan kişinin ve kendinizin kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları ile adresinizi eklemeyi unutmayın. Dilekçenizi imzaladıktan sonra valilik veya kaymakamlığa götürüp teslim ediyorsunuz.

Kadını koruma ve şiddeti önleme kapsamında 6284 sayılı yasa ile şiddete maruz kalanlar kolluk kuvvetlerine, savcılığa, mahkemeye, hatta valiliğe can güvenliği koruma talebinde bulunabiliyorlar. Başvurular sözlü olarak yapılabildiği gibi yazılı olarak bir dilekçeyle de yapılabilmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar