Devamsızlık Sildirme Dilekçesi
Sağlık problemleri veya herhangi bir sebebe bağlı olarak okula devam edemeyen öğrencilerde devamsızlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Devamsızlıklar ise bir öğrencinin sınıf tekrarı yapmasına neden olabilir. Bu gibi sorunları ortadan kaldırmak için öğrenciye devamsızlık sildirme hakkı tanınmaktadır. Bu hak devamsızlık sildirme dilekçesi ile söz konusu olabilir.
Devamsızlık Sildirme Dilekçesi Örneği
Devamsızlık Sildirme Dilekçesi Nasıl Yazılır/ Doldurulur?
Eğitim öğretim dönemi boyunca özürsüz olarak devamsızlık yapılması durumunda hazırlanacak olan devamsızlık sildirme dilekçesi örneğinde mutlaka bulunması gereken bilgiler mevcuttur.
- Öğrencinin adı soyadı ve okul numarası gibi temel bilgilerin dilekçede yer alması gerekir.
- Öğrencinin yapmış olduğu devamsızlık süresi ve bu durumun verisi tarafından biliniyor olması da dilekçede bahsedilmesi gereken konular arasında bulunuyor.
- Devamsızlığa sebep olan mazeret beyanının da açık ve net ifade ile bildirilmesi gerekir.
Devamsızlık sildirme dilekçesinin hazırlanması veli tarafından yapılmalıdır. Bu durumda dilekçede velinin iletişim bilgileri ve imzasına da yer vermek gerekiyor. Devamsızlık nedeni ile öğrencinin başarısız sayılmasını engellemek için hazırlanan dilekçe bahsi geçen kurallar çerçevesinde hazırlanmalıdır.
Devamsızlık Sildirme Dilekçesi Nereye Verilir/ Nereye Gönderilir?
Velinin yazılı beyanını ifade eden devamsızlık sildirme dilekçesi öğrencinin devam ettiği okul idaresine verilmelidir. Verilen dilekçe okul idaresi tarafından e okul sistemine girilmek zorundadır. Dilekçe böylelikle işleme alınmış demektir. MEB tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre öğrenciler okula devam etmek zorundadır. Bu devamlılığı sağlamak ile yükümlü olan ise velidir. Yine yönetmeliğe göre bir günde toplam ders sayısının 2/3’sinde okulda olmayan öğrenci tam gün devamsızlık yapmış sayılıyor. Devamsızlık yapan öğrencinin durumu ise okul idaresi tarafından öğrenci velisine bildirilme zorunluluğu vardır. Öğrencinin devamsızlık süresini doldurmasına rağmen okula devam edebilmesi için okul idaresine dilekçenin verilmesi gereklidir.
Ne Zaman Sonuçlanır?
Derslere 20 gün özürlü 10 gün ise özürsüz olarak katılmayan öğrencilerin okul başarısı dikkate alınmaksızın başarısız sayılması söz konusudur. Bu sorunun yaşanmaması için okul idaresine devamsızlık sildirme dilekçesinin özür gününden itibaren 5 gün içerisinde verilmesi gerekir. Özellikle özrü bulunmayan öğrencilerin 10 günlük süreyi aşmadan dilekçelerini vermelerinde yarar bulunuyor. Dilekçe okul idaresi tarafından incelendikten 15 gün sonra cevaplanmaktadır. Bu süre okul idaresine de bağlı olmak şartı ile daha kısa da tutulabiliyor. Böylece öğrencinin devamsızlığına bağlı olarak okula devamı ya da sınıf tekrarı durumu açıklığa kavuşturulur. Veli tarafından bildirilen mazeretin kabulü halinde öğrenci yeniden okula devam edebiliyor.
Nasıl Geri Çekilir/ İptal Edilir?
MEB tarafından yayınlanan yönetmelikte belirtilen gün devamsızlık süresinin doldurulması halinde öğrencilerin bir sonraki yıl yeniden sınıf tekrarı yapması gerekir. Fakat bazı özel hallerde bu süreler uzayabilirken bazı durumlarda da devamsızlık sildirme hakkı bulunuyor. Fakat devamsızlık sildirme talebinde bir dilekçe ile bulunan öğrenci velisinin dilekçeyi iptal ettirme hakkı da bulunuyor. Böyle bir durumda talebin okul idaresi tarafından dikkate alınabilmesi için resmi olarak işleme alınmamış olması gerekir. Dilekçe iptal işlemi için velinin okul idaresine yazılı ya da sözlü olarak başvuru yapması yeterli olacaktır. Dilekçe e okul sistemine girilerek olumlu karar verilmişse işlemin iptali söz konusu olmayacaktır. Fakat işleme alınarak sonuçlanmamış dilekçeler iptal edilebilir.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.