Eğitim Yardımı Dilekçe Örneği
Ekonomik durumu bozuk aileler eğitim yardımı dilekçe örneği hazırlayarak devletten yardım istiyorlar. Çocuklarının eğitim giderlerini karşılayamadıkları için çok zorlanıyorlar. Devlet, bütün çocukların eğitim-öğretimden yararlanması için eğitim yardımları veriyor. Bunda en büyük amaç özellikle kırsal bölgelerde kız çocuklarının okula devam etmesidir. Maddi olanaksızlığını ispatladığınız zaman çocuk ya da çocuklarınız için eğitim yardımı alıyorsunuz.
Eğitim Yardımı Nedir?
Çocukların eğitimden geri kalmamaları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ailelere okul ihtiyaçlarının karşılanması için yardım yapılıyor. Bu yardıma eğitim yardımı deniliyor. Bu yardımdan faydalanmak isteyen aileler eğitim yardımı nedir düşüncesini taşıyorlar. Bununla birlikte, eğitim yardımı nasıl alabilirim arayışına giriyorlar.
Eğitim yardımı çocuğunuzun okul ve eğitim ihtiyaçlarını karşılaması için verilir. Böylece temel okul ve eğitim ihtiyaçları karşılanmış olur. Bu yardımın bir diğer faydası da çocuğun maddi olanaksızlıktan dolayı üzülmesini önlüyor. Okul ihtiyaçları karşılanan çocuğunuzun güveni kendine gelecek ve olumlu yansıyacaktır.
Maddi olanaksızlıklarınız devam ettiği müddetçe, çocuğunuz ilkokuldan lise sonuna kadar bu yardımdan yararlanabilirsiniz. Ekonomik durumunuz düzeldiğinde ve bu tespit edildiğinde aldığınız yardım kesilir.
Eğitim Yardımı Ne Kadar?
Çocuklarınız için eğitim yardımına başvurduğunuzda eğitim yardımı ne kadar diye sorabilirsiniz. Her yıl bakanlık bu yardımları güncelliyor.
Eğitim yardımı 2019 itibariyle;
- İlkokul ve Ortaokula giden erkek çocukları için 35 TL, kız çocukları için 40 TL’dir.
- Liseye giden erkek çocukları için 50 TL, kız çocukları için 60 TL’dir.
Devlet, özellikle kız çocuklarının okula gönderilmesi için onlara biraz daha fazla yardım ücreti veriyor. Şartlı eğitim yardımı kaç ayda bir verilir diye merak edebilirsiniz. Bu yardımdan her ay ve okul çağınızdaki her bir çocuğunuz için alabilirsiniz.
Eğitim Yardımı Kimler Alabilir?
Ekonomik şartlardan dolayı çocuklarınızı okula gönderemiyorsanız şartlı eğitim yardımına başvurabilirsiniz. Bunun için eğitim yardımı kimler alabilir sıkıntısına girmeniz gerekmiyor. Öncelikli olarak ekonomik yoksunluğunuzu ve muhtaç olduğunuzu ispatlamanız gerekiyor.
Eğitim yardımı alabilmeniz için;
- Siz veya eşiniz SGK’ ya bağlı bir işte çalışmıyor olmanız
- Kira, tarla veya bahçe gibi ekstra bir gelirinizin olmaması
- Muhtaç belgesi sahibi olmanız gerekiyor.
Muhtaç belgesini mahallenizdeki muhtardan alabilirsiniz. İş ve çalışma durumunuzu gösterir belgeyi SGK’dan alabilirsiniz. Eşinizin veya sizin üzerinize kayıtlı herhangi bir gelir getiren mülk veya tarlanın olmadığını gösteren belgeyi de Tapu Müdürlüğünden alabilirsiniz.
Şartlı eğitim yardımı konusunda devletin sıkı bir politika uyguladığını unutmayın. Gerekli şartları taşımıyorsanız ve sonra şartlarınız düzelirse, hemen yardımınız kesiliyor.
Eğitim Yardımı Kimlere Verilir?
Eğitim yardımı öncelikle çocuğun annesine verilir. Bu nedenle başvuruyu anne yapmalıdır. Anne imam nikâhlı olsa bile, istenen şartları karşıladığı müddetçe yardım onun adına ödenir. Anne hayatta değilse babasına verilir. Anne ve baba boşandıysa çocuğun velayeti kimdeyse o başvuruyu yapıyor. Eğitim yardımı da onun adına ödeniyor.
Yalnız; ödemenin yapılabilmesi için çocuğun sizinle kaldığını gösterir adrese dayalı kayıt örneğini beyan etmelisiniz. Muhtarlıktan ikametgâh kâğıdı da alabilirsiniz. Böylece eğitim yardımını kimler alabilir sorgusuna girmenize gerek kalmaz. Tek şart muhtarlıktan alınacak ikamet belgeleriyle, kişilerin aynı evde yaşadığını kanıtlamak olacaktır.
Eğitim yardımını alabilmeniz için bütün belgeleri eksiksiz hazırlamanız ve başvurunuzu yapmanızdır. Bundan sonra beklemeye geçip, yardıma hak kazanıp kazanmadığınızı öğrenmektir.
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir?
Devletin muhtaç ailelere verdiği bu eğitim yardımının belirli şartları vardır. Bu yardıma başvurmadan önce şartlı eğitim yardımı nedir? sorgusundan önce şartlarını öğrenmeniz önemlidir.
Şartlı eğitim yardımına başvurabilmeniz için muhtaç olmanız ve bunu belgelemeniz gerekiyor. Durumunuzu belgeleyip, yardıma hak kazandığınızda da şartlar devam ediyor. Öncelikle çocuğunuzun okula devamını sağlamalısınız.
- Çocuğunuz iki aylık sürede artarda 4 günden fazla devamsızlık yaptığında,
- Çocuğunuz okuldan atıldığında,
- Okuldan mezun olduğunda,
- Yardımdan yararlanan çocuğun vefat etmesi,
- Ekonomik durumunuz düzeldiğinde,
- İmzaladığınız sözleşmeye aykırı hareket ettiğinizde,
- Sigortalı bir işe girdiğinizde,
yardımın kesilme gibi şartları bulunuyor. Bunlara dikkatlice uyduğunuz müddetçe çocuğunuz liseyi bitirene kadar yardımdan yararlanıyorsunuz.
Eğitim Yardımı Dilekçe Örneği İndir
Okul çağındaki sizin üstünüze kayıtlı çocuk ya da çocuklarınız için kimlik belgenizle başvuruyorsunuz. Kimlik belgenizle birlikte fotokopisini de yanında bulundurmayı unutmayın. Pasaport veya ehliyetinizle de başvurabilirsiniz.
İnternetten eğitim yardımı dilekçe örneği indir yapabilirsiniz. Dilekçeyi kendi adınıza doldurup, imzalayınız. Kimliğiniz , çocuğunuzun öğrenci belgesi (çocuğun okuduğu okuldan alıyorsunuz) ve dilekçenizle birlikte bağlı olduğunuz il/ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gidiyorsunuz.
Bağlı bulunduğunuz belediyeye veya Kızılay şubesine giderek de başvurunuzu yapabilirsiniz. Bunlar; eğitime yardım eden kuruluşlar olduğundan buralardan da yardım alabilirsiniz. Eğer internette dilekçe örneği bulamazsanız telaşlanmayın. Kaymakamlıkta mutlaka size boş bir dilekçe örneği vereceklerdir. Kaymakamlık bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gittiğinizde eğitim yardımı dilekçe konusunda size yardımcı olurlar.
Eğitim Yardımı Başvuru Formu
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, şartlı eğitim yardımı için mutlaka annenin başvuru yapmasını istiyor. Eğer anne vefat etmişse baba, baba da vefat etmişse aileden 18 yaşından bir büyüğün başvurusunu kabul ediyor. Anne ve baba boşanmışsa velayet belgesi kimdeyse onun başvurusunu kabul ediyor.
Bu şartları yerine getirdikten sonra; kimlik fotokopiniz ve çocuğunuzun öğrenim belgesiyle birlikte Vakıf’a gidiyorsunuz. Başvuru kayıt formu ve eğitim yardımı başvuru formu Vakıf’tan veriliyor. Ayrıca bu formlarla birlikte Şartlı Eğitim Yardımları Hak Sahibi Sözleşmesini de veriyorlar. Bu formları doldurup, imzaladıktan sonra teslim ediyorsunuz. Başvurunuzun onayını beklemeye başlıyorsunuz.
Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatacak?
Bütün belgeleri imzalayıp, teslim ettikten sonra yardıma hak kazanıp kazanmadığınızı bekliyorsunuz. E-devlet üzerinden ya da Alo 180 veya 144’ü arayarak eğitim yardımı ne zaman yatacak öğrenebilirsiniz.
Yardıma hak kazandığınızda size en yakın Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden çekebilirsiniz. Çocuk veya çocuklarınız için yardım tutarı her ay düzenli olarak yatırılıyor. Siz de düzenli olarak Ziraat Bankası veya PTT şubelerine gidip, kimliğinizle birlikte çekebilirsiniz.
Şartlı eğitim yardımı hesabı anne adına açıldığı için parayı sadece anne çekebilmektedir. Bu nedenle buna dikkat etmelisiniz.
Eğitim Yardımı Sorgulama
Belgelerinizi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vâkıfı’na teslim ettikten birkaç gün sonra eğitim yardımı sorgulama yapabilirsiniz. E-devlet şifreniz bulunuyorsa, internetten https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama sayfasına girebilirsiniz. Buradan TC kimlik numaranızı yazarak yardıma hak kazanıp kazanmadığınızı görebilirsiniz.
E-devlet şifreniz yoksa veya telefondan daha rahat girmek istiyorsanız Alo 144’ü arayabilirsiniz. Bu hat meşgulse Alo 180’i deneyebilirsiniz. Hattaki memura TC kimlik numaranızı verdiğinizde size gerekli bilgileri verecektir.
Size en yakın PTT şubesine de giderek sorabilirsiniz. Aynı şekilde kimliğinizi vermeniz yeterlidir.
SGK Eğitim Yardımı
Sosyal Güvenlik Kurumu, her yıl şehit, harp ve vazife gazilerinin çocuklarına eğitim-öğretim yardımında bulunuyor. Bu yardımı her eğitim-öğretim yılı başında yapıyor. Şehit veya gazi olan kişilerin eğitim çağındaki çocuklarına yardımlar yapılıyor.
SGK’nın verdiği eğitim yardımı ne kadar diye merak edebilirsiniz. SGK, 2018 yılında ilkokul ve ortaokul öğrencilerine 1.769,10; lise öğrencilerine 2.653; yüksek öğrenimde okuyanlara da 3.528,20 lira verdi. 2019 yılı eğitim yardımının tutarı henüz açıklanmadı. Fakat bu yardıma başvurduğunuzda geçen yıldan %10 zamlı alabilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.