Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / SGK / Emeklilik Dilekçesi

Emeklilik Dilekçesi

/
6425 Views

Emeklilikten yararlanmak isteyen çalışanların merak ettikleri konuların başında emeklilik dilekçesi ile ilgili detaylar geliyor. Sigortalı çalışanın emekliye ayrılarak maaşını alabilmesini ifade eden dilekçe, işlemlerin başlatılabilmesi için önem taşıyor. Çalışma hayatı ve çalışma süresi ile doğrudan ilgili olan emeklilik talebi, kişinin tek bir işte çalışması durumunda oldukça kolay bir biçimde sonuçlanır. 

Emeklilik Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Emeklilik dilekçesi EXCEL halini istiyorsanız buraya tıklayınız.

Emeklilik Dilekçesi Nasıl Yazılır/ Nasıl Doldurulur?

Emeklilik dilekçesini kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hazır şablonları da tercih edebilirsiniz. Fakat her iki durumda da dilekçenizde yer alması gereken bir takım bilgiler söz konusudur.

  • Emekli sicil numarası eğer bilinmiyorsa emeklilik isteyene ait TC kimlik numarasının bildirilmesi,
  • Emeklilik için geçerli olan yaş şartını hangi tarih itibari ile doldurulduğunun ifade edilmesi,
  • Dilekçenin kuruma verildiği tarih ve isim, soyisim, imza gibi bilgilerin de doğru bir biçimde dilekçede bulunması gerekiyor.

Dilekçenin sonuna adres bilgisin de yazdıktan sonra eğer gerek görülüyor ya da kurum talep ediyorsa mutlaka ek evrak listesinin de belirtilmesi gerekiyor. Dilekçede ifade edilen ekler dilekçe verilirken hazır bulundurulmalıdır. 

Emeklilik Dilekçesi Nereye Verilir/ Nereye Gönderilir?

Emekliye ayrılacak kişiler hazırlamış oldukları emeklilik dilekçesi ile birlikte SGK’ya başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunuzu bağlı olduğunuz SGK’ya iletmelisiniz. Emeklilik dilekçenizi vermeden önce mutlaka istenen şartları yerine getirip getirmediğinizden emin olun. Özellikle yaş şartı ve emeklilik prim gün sayısı en önemli konuların başında geliyor.

Bahsi geçen konulardaki tüm şartları yerine getirmeniz halinde dilekçenizi SGK’ya bizzat vermeniz yeterli olacaktır. SGK gerekli incelemeleri yaptıktan sonra dilekçeyi derhal işleme alacaktır.

Böylece emeklilik işlemleri de başlatılacaktır. Kurumun talep ettiği diğer evrakları da dilekçeye eklenmesinde yarar bulunuyor. Dilekçenin eksiksiz ve doğru olması süreci kısaltacaktır. Aksi halde çeşitli pürüzler yaşanabilir. 

Ne Zaman Sonuçlanır?

SGK’ya ulaştırılan emeklilik dilekçesi genellikle 15 gün içerisinde sonuçlanır. Fakat bazı durumlarda süreç 3 aya kadar uzayabiliyor. Özellikle çalışma hayatı boyunca farklı kurumlarda hizmet eden kişiler için bu süreç uzayabilir.

Emeklilik işlemini sonuca bağlayacak olan son kurum daha önce hizmet verilmiş olan kurumlardan gerekli bilgileri toplamak durumundadır. Bu da süreci uzatabiliyor. Emeklilik talebinde bulunan kişi çalışma hayatını tek bir kurumda tamamlamış ise süreç 15 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.

Böylece çalışanın emeklilik hayatı da başlamış olur. Emekli maaşınızı ise emekliliği hak ettiğiniz ayı takip eden ay itibari ile almaya başlarsınız. Dilekçenizi sonuçlandıracak kurum ise bağlı bulunduğunuz SGK’dır. 

Nasıl Geri Çekilir/ İptal Edilir?

Emeklilik dilekçesini veren çalışanın dilekçesini geri çekme hakkı bulunuyor. Fakat dilekçe işleme konulduktan sonra istenen iptal başvurusu her zaman kabul edilmek durumunda değildir. Bu durumda sürecin çalışan tarafından yargıya taşınma hakkı da bulunuyor. Özellikle memur olarak çalışanların dilekçeleri kabul edilip onaylandıktan sonra iptal işlemi söz konusu olmayabiliyor.

Bu gibi durumlarda emeklilik talep edecek olan çalışanların iyi düşünerek karar vermeleri gerekiyor. Aksi halde özellikle dilekçe sonuçlandıktan sonra iptal talebi olumsuz olarak sonuçlanabiliyor.

Emeklilik dilekçesinin iptaline karşı kurumdan ret cevabı alan çalışanın hak arama süreci yasal yollardan devam edecektir. Fakat mahkemeden çıkacak sonuç hakkında net bir şey söylemek doğru değildir.

Dilekçe hakkında merak ettiğiniz her konuda bilgiyi Dilekçe Nedir? yazımızda bulabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar