Evlilik İstifa Dilekçesi
İş kanunlarına göre evlenen bir işçi kadın, evlilik istifa dilekçesi vererek, kıdem tazminatı hakkından yararlanabiliyor. Bu uygulama sadece çalışan kadınlara tanınmıştır. Erkek çalışanların böyle bir hakkı bulunmuyor. Kadın çalışanlar evlilik tarihinden itibaren yazılı bildirimde bulunduklarında, işten kendi istekleriyle ayrılmış olsalar bile kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bu yazımızda evlilik sebebiyle istifa dilekçesi nasıl yazılır, nereye verilir detaylı şekilde bulabilirsiniz.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılmada İhbar Süresi Var mı?
Kadın işçinin evlilik için işten ayrılma dilekçesi yazıp, geçerli olabilmesi için çalıştığı iş yerinde en az bir yıl çalışıyor olması gerekiyor. Bir yıldan az durumlarda kıdem tazminatından bahsedilemiyor. Aynı zamanda evlilik nedeniyle istifa dilekçesi verdiği tarihte evliliğinin bir yılı aşmaması gerekiyor. Bu şekilde bir yol izlerseniz kıdem tazminatı ve diğer özel ücretleri almaya hak kazanıyorsunuz.
Evlilik nedeniyle işten ayrılmada ihbar süresi bulunmuyor. Yani, evlilik sebebi ile istifa dilekçesi verdiğiniz andan itibaren istifa etmiş sayılıyorsunuz. Sadece ihbar tazminatından yararlanamıyorsunuz.
Evlilik Nedeniyle İstifa Dilekçesi Örneği
Private File - Access ForbiddenÇizgisiz bir beyaz kağıda dilekçenizi yazabilirsiniz. Nasıl yazacağınızı bilemiyorsanız internette evlilik nedeniyle istifa dilekçesi örneği 2022 çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan birini indirip,kendinize uyarlayabilirsiniz. İnternette bile olsa matbu evlilik nedeniyle istifa dilekçesi örneği bulunmuyor. Sonuçta işten ayrılma dilekçesi olduğu için çalıştığınız işveren, kurum veya kuruluşa karşı yazıyorsunuz.
İnternette yer alan evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi 2022 örnekleri temelde aynıdır. Sadece başlık, işe giriş, evlilik tarihleri ve başvuran kişinin kimlik bilgileri değişiktir. Bunlara dikkat ederek rahatlıkla dilekçenizi yazabilirsiniz.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Her ne kadar evlilik istifa dilekçesi örneği kolay olsa da dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, evlilik nedeniyle işten ayrılacağınız için, dilekçenizde bunu açıkça belirtmelisiniz.
Dilekçenin ilk önemli adımı, üst başlıkta çalıştığınız işyerinin adını, sonrasında varsa bağlı olduğu birimi yazıyorsunuz. Örneğin; …….. A.Ş İnsan Kaynakları Müdürlüğü gibi bir başlık atıyorsunuz.
Metin bölümünde, işe başladığınız tarihi, evlendiğiniz tarihi ve evlilik cüzdanının ekte sunduğunuzu belirtiyorsunuz. ” 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi” ilgi tutarak sözleşmenizi sona erdirdiğinizi belirtiyorsunuz.
Sonuç bölümüne, “gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim” cümlesiyle başlayıp, kıdem tazminatı, nöbet, fazla mesai gibi yasal haklarınızın tarafınıza ödenmesini talep ediyorsunuz. Dilekçenizin sol alt tarafına “EK” yazıp altına evlilik cüzdanı fotokopisi yazıyorsunuz. Sağ alt tarafa ise tarih, isim ve soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi Ne Zaman Verilir?
Kadın çalışan, evlendiği, yani resmi nikahın kıyıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik tazminatı istifa dilekçesi
vermesi gerekiyor. Evlilik tarihinizin üzerinden bir yıl geçtikten sonra bu hakkınızı yitiriyorsunuz. İsterseniz evlilik tazminatı istifa örneği dilekçenizi evlendiğinizin ertesi günü isterseniz bir yılın dolmasına saatler kala verebilirsiniz.
Dilekçenizi elden teslim edebileceğiniz gibi posta yoluyla veya noter aracılığıyla da gönderebilirsiniz. Fakat, iş verenlerin elden gelen dilekçeleri “sümen altı” yaptıkları, “kayboldu” bahanesi üretmeleri şikayetlerinin çoğalması nedeniyle, noter kanalıyla göndermeniz en güveniliri olacaktır. Böylece noter kanalıyla evlilik sebebiyle işten ayrılma dilekçe örneği gönderdiğinizde, işverenin bahanesi kalmayacaktır.
Evlilik İstifa Tazminat
Çalışanlar arasında evlilik tazminatı olarak bilinen tazminat, hukuken kıdem tazminatıdır. Kadın çalışanın evliliği nedeniyle iş sözleşmesinin bitmesi durumunda ödenecek kıdem tazminatını ifade etmektedir. Bunun haricinde başka bir evlilik tazminatı bulunmuyor.
Kadın çalışanların bu hakkı 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesinde korunmaktadır. 14. maddenin 5. fıkrasında; “Çalışan kadın evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusuyla iş akdini sona erdirdiğinde, kadın çalışana her geçen tam yıl için işverence 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği” hüküm altına alınmıştır.
İlgili madde açıkça belirtmiş. Kadın çalışanın kıdem tazminatından yararlanabilmesi için çalıştığı iş yerinde bir yılı tamamlaması, evliliğinin üzerinden bir yılı geçmemesi ve kendi rızasıyla ayrılması gerekiyor. İş kanunları kadın çalışanların haklarını korumaktadır. Çalışan bir kadın evlilik nedeniyle işinden kendi rızasıyla ayrıldığında kıdem tazminatı hakkını yitirmiyor. Bir yıl içinde evlilik cüzdanı fotokopisini dilekçesine ekleyip, işverene sunduğu zaman istifa etmiş sayılıyor. Aynı zamanda kıdem tazminatı ve diğer haklarını alabiliyor. Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.