Hibe Dilekçesi
Üzerinize kayıtlı ruhsatlı silahınızı, silah taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecek kişilere, silahlı kuvvetlere veya Emniyet Müdürlüğüne hibe dilekçesi ile birlikte devredebiliyorsunuz. Silah hibe dışında duyarlı vatandaşlar taşınmaz veya araçlarını silahlı kuvvetlerine, emniyet müdürlüğüne, Diyanet İşleri Başkanlığına veya Milli Eğitimi Bakanlığına hibe edebiliyorlar. Bu yazımızda hibe dilekçesi nasıl yazılır detaylı şekilde bulabilirsiniz.
Hibe Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Ruhsatlı silahınızı bir vatandaşa, silahlı kuvvetlerden bir askere veya emniyet teşkilatından bir polise hibe etmek istediğinizde her ikiniz de karşılıklı hibe dilekçesi yazıyorsunuz. Silahı hibe etmek istediğiniz personel hangi kuvvetlerde veya teşkilatta çalışıyorsa dilekçenizi o kuruma hitaben yazıyorsunuz. Örneğin, silahınızı jandarma bir tanıdığınıza hibe etmek istiyorsanız silah hibe dilekçesi jandarma genel komutanlığına hitaben yazıyorsunuz.
Silahınızı, silah bulundurma veya taşıma ruhsatı alabilecek bir yakınınıza hibe etmek istiyorsanız, dilekçenizi bulunduğunuz ilin valiliğine hitaben, İl Emniyet Müdürlüğüne yazıyorsunuz. Dilekçenizde öncelikle kendi kimlik bilgilerinizi yazıyorsunuz. Daha sonra silahın markası, çapı, seri nosu, ruhsat nosu, bir kuruma bağlıysanız, silahın bağlı olduğu kurumu/birliği yazıyorsunuz.
Adınıza kayıtlı bilgilerini verdiğiniz silahı kime hibe etmek istiyorsanız onun adını soyadını yazıyorsunuz. Dilekçenizi “gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim” şeklinde bitiriyorsunuz. Silahı hibe alacak kişi de aynı dilekçe başlığını atarak, kendi kimlik bilgilerini yazdıktan sonra, ilgili silahın bilgilerini ve sizin kimlik bilgilerinizi yazdıktan sonra silahın tarafınıza hibe edileceğini belirtiyorsunuz. Hibe işlemlerinin yapılmasını, silahın adınıza kayıt altına alınmasını talep ediyorsunuz.
Silahınızı veya silahlarınızı Kara, Deniz, Hava veya Jandarma Kuvvetlerinden birine hibe etmek isteyebilirsiniz. Örneğin Deniz Kuvvetlerine silahlarınızı bağışlamak istediğinizde, dilekçe başlığınızı “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Ordonat Daire Başkanlığı” şeklinde atarak hibe silah dilekçesi yazıyorsunuz.
Silah dışında taşınmaz veya aracınızı bağışlamak istediğinizde, ilgili bakanlık veya kuruma hitaben dilekçenizi yazıyorsunuz. Adınıza kayıtlı taşınmaz veya aracın bilgilerini yazdıktan sonra bağışlamak, hibe etmek istediğinizi belirtiyorsunuz. Gerekli resmi ve devir işlemlerinin yapılmasını talep ediyorsunuz.
Devir ve hibe işlemlerinde ilgili kuruma, bakanlığa dilekçe verdikten sonra resmi işlemleri noterden yaptırıyorsunuz. Silahı devralan kişinin ruhsat kaydını üstüne yaptırması gerekiyor. Aksi takdirde silah hala sizin üzerinizde görünüyor olacaktır.
Hibe Dilekçe Örneği
Silah hibe etme işlemi sık görülen bir uygulama olmadığından bu konuyla ilgili fazla hibe dilekçe örneği bulunmuyor. İnternette bulunan mevcut silah hibe dilekçe örneği indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Örnekler farklı olsalar da hibe bağış dilekçesi içerikleri temelde aynıdır. Sadece dilekçe başlığınız farklılık gösterebiliyor. Silahınızı hangi silahlı kuvvetler birimine veya şahsa hibe edecekseniz ona göre başlık atıyorsunuz.
Pandemi sürecinde, gelir kaybı yaşayan esnafa gelir kaybı (hibe desteği ) sağlanıyor. Başvurusu onaylanmayanlar için hibe desteği itiraz dilekçesi örneği bulunmuyor. İtirazlarınızı e-devlet üzerinden yani www.turkiye.gov.tr adresinden TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaparak, yapıyorsunuz.
Hibe Yazısı
Erasmus projesiyle yurt dışında eğitim görecek öğrenciler için ilgili ülkenin konsolosluğu hibe yazısı istemektedir. Hibe yazısını okuduğunuz okuldan alıyorsunuz. Genellikle bu yazı hibe sözleşmesiyle karıştırılmaktadır. Öncelikli olarak okulunuzun hesabının bulunduğu banka şubesinde Avro hesabı açtırıyorsunuz. Hesap numaranızı okul yönetimine veriyorsunuz.
Okul yönetimi kabul mektubuna istinaden hibe desteğini belirliyor. Resmi olarak onaylı, imzalı yazıyı size teslim ediyor. Siz de bu yazı ve diğer belgelerle birlikte vize başvurusunda bulunuyorsunuz.
Üzerinize kayıtlı silah, taşınmaz veya aracınızı hibe yoluyla devredebiliyorsunuz. Bunun için ilgili bakanlık, silahlı kuvvetler veya kuruma dilekçeyle başvuruyorsunuz. Silahınızı bir şahsa hibe etmek isterseniz her ikiniz de Emniyet Müdürlüğüne hitaben dilekçe yazıyorsunuz.
Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.