İş Başvuru Dilekçesi
İş başvuruları kamu kurumları ve özel sektörde farklı prosedürler çerçevesinde gerçekleşiyor. Özel sektöre başvurular internet üzerinden veya iş yerine şahsen başvurularak ve genelde şirket iş başvuru formu doldurularak yapılıyor. Kamu kurumlarına başvuru ise iş başvuru dilekçesi ile yapılıyor. İş arayanlarla işveren arasında bir köprü vazifesi gören bu dilekçe nasıl yazılır, nereye verilir, ne zaman sonuçlanır ve nasıl geri çekilir, merak edilen tüm aşamaları detaylandırarak konuya açıklık getirelim.
İş Başvuru Dilekçe Örneği
İş Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır / Doldurulur?
İşverenlerin en uygun işçiyi, iş arayanların da en uygun işi bulmasını sağlayan iş başvuru dilekçesi, belli kurallar çerçevesinde yazılan bir dilekçe çeşididir. İş başvurularında dilekçe ile birlikte CV’nin de başvuruya iliştirilmesi işverenin başvuru sahibini daha yakından tanıması bakımından önemlidir.
İş başvuru dilekçesi başvuru yapılacak kurumun adı ile başlar. Kurum adı ve ilgili birim sayfanın üst ortasında yer alır. Başvurulan pozisyonla ilgili iş talebini detaylandıran açıklama kısmı kurum adının birkaç satır altında yer almalıdır. Dilekçenin sağ alt tarafında başvuru yapanın adı soy adı yer alır.
Sol alt tarafta ise;
– Adresi:
– Ev Telefonu:
– Başvurulan Unvan:
– Mezun Olduğu Okul Adı:
– Mezun Olduğu Bölüm:
– Doğum Tarihi:
– EKLER: (CV, başvurulan bölümle ilgili alınan eğitim sertifikaları v.s) bulunur.
İş Başvuru Dilekçesi Nereye Verilir / Nereye Gönderilir?
İş başvuru dilekçesi ve varsa CV, eğitim sertifikaları bir dosya halinde başvuru yapılan kuruma şahsen veya posta yolu ile teslim edilir. Dilekçeler ıslak imza ile hazırlanmalıdır. Bu nedenle e-posta ile iş başvuru dilekçesi gönderilmez. İş başvuru dilekçelerinin iş ilanından sonra son başvuru tarihine kadar ilgili kuruma iletilmesi gerekir.
İş başvuru için son başvuru tarihinin beklenmemesi, iş başvuru dilekçesinin zamanında ilgili kuruma ulaştırılması bakımından dikkat edilmesi gereken bir husustur.
İş Başvuru Dilekçesi Ne Zaman Sonuçlanır?
Personel alımları, kurumdan kuruma değişen tarih aralıklarında ilan edilir. Başvuruların değerlendirilmeye alınması için son başvuru tarihinin geçmesi beklenir. Son başvuru tarihinden sonra iş başvuru dilekçeleri kabul edilmez. Değerlendirmeler son başvuru tarihinden sonra başlar. Bu süreç kurumdan kuruma değişen bir aşamadır.
Bazı kurumlar başvuruları aldıktan sonra adayları genel yetenek sınavı ve mülakata almaktadır. İş başvuru dilekçelerine olumlu cevap alan adaylara sınav tarihleri ile ilgili bilgi verilir. Sınavdan yeterli puanı alanlar mülakata alınır. Mülakat sonrası işe alınmasına karar verilen kişi veya kişilere olumlu dönüş yapılır.
Diğer adaylara ise olumsuz geri bildirimle iş için uygun olmadıkları bilgisi iletilir. Mülakat sonrası değerlendirme, başvurulan kuruma göre ortalama 7-14 iş günü içerisinde sonuçlanır.
Nasıl Geri Çekilir/ İptal Edilir?
Talep edilen işe girmenin yolu başvuru yapmaktan geçiyor. İş başvuruları şahsen yapıldığı gibi iş başvuru dilekçeleri ile de yapılıyor. Şahsen başvurular, özel sektörde çalışanlar için geçerlidir.
Başvurulara detaylı özgeçmiş, varsa başvurulan pozisyonun gerektirdiği sağlık raporu, sabıka kaydı, nüfus cüzdan fotokopisi ve kurumdan kuruma değişen evraklar eklenir. Başvurunun iptalinde ise ilgili kuruma gidip başvurunun hangi aşamada olduğu öğrenilir. İş başvuru iptali İnsan Kaynakları birimine yapılmaktadır.
İş başvuru dilekçesini geri çekmek veya iptal etmek için ilgili kuruma e-posta ile dilekçenin geri çekildiği bildirilebilir. İnsan Kaynaklarına gönderilen e-posta, dilekçenin geri çekildiğini, iş başvurusundan vazgeçildiğini bildiren açıklamalar içermelidir.
Dilekçe nedir ve nasıl yazılır konusunda bilginiz yok ise, detaylı olarak ele aldığımız Dilekçe Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.