İtiraz Dilekçesi

İdare tarafından verilen kararların hukuki olarak durdurulmasını isteme, iptal davalarının sonucunda yapılabilir. Verilen karar doğrultusunda, aykırı oluşu nedeniyle zarar gören tarafın dava açma hakkı doğar. İptal davasına bakan mahkemeler; ceza mahkemeleri, vergi mahkemeleri, idare mahkemeleri ve bölge mahkemeleridir. Karara karşı çıkmak için yetkili merciye itiraz dilekçesi verilir.  

İtiraz Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Zarar gören tarafından yazılacak olan itiraza ait dilekçe, bazı zaruri noktalar içeriyor. Düşünüp doğru biçimde hazırlanan dilekçe, kişinin mahkeme tarafından daha çok dikkate alınmasını sağlayacaktır. 

  • İtiraz edilecek olan davanın dilekçesinin başında davanın tarihine ve dosyanın tarihine mutlaka yer verilmelidir. 
  • İtiraz edilen karara hangi amaçla karşı çıkıldığına dikkat edilmelidir.
  • Detaylar eksiksiz tamamlanınca itiraz edilen kararın içeriği yazılmalıdır.

Son olarak istem bölümü ve hukuki nedenler eklenip dilekçe tamamlanır. Hukuki neden olan bölümde ilgili yasanın ilgili olan maddesine değinmekte fayda vardır. Mağdur olduğunu düşünen kişinin ad ve soyadı dilekçenin sonuna eklenerek imzalanmalıdır. 

İtiraz Dilekçesi Nereye Gönderilir?

Davanın kararı hangi mahkemede verildiyse, itiraz dilekçesi ilgili mahkemeye teslim edilmelidir. Fakat karar temyizde görülüyorsa, itiraz dilekçesi Danıştay’a teslim edilmesi gerekiyor. Bunun nedeni itiraz dilekçesinin değerlendirmesini yapan ve karar mercisi olan Danıştay olmasıdır. İstinaf mahkemesinde dava hala devam ediyorsa, itiraz dilekçesi bölge mahkemeye teslim edilebilir.

İtiraz eden kişi, nasıl ki itiraz hakkını kullanıyorsa, aynı şekilde davanın sürecini takip etmelidir. İtiraz dilekçesinin yasal süreci 30 gündür. Yani mahkeme tarafından ilgili karar verildikten 30 gün geçerse, kişinin davaya karşı herhangi bir itirazda bulunmayacağı düşünülecektir. Bu sebeple itiraz dilekçesi belirlenen süre içinde gerekli mercilere, doğru biçimde doldurulduktan sonra sunulmalıdır.

Ne Zaman Sonuçlanır?

İtiraz dilekçesi, yukarıda belirtilen mahkemelere sunulduktan sonra, ilgili mahkeme tarafından usulünce incelemeye alınır. Bu inceleme, itiraz dilekçesinde yer alması gereke noktaların olup olmadığıyla ilgili yapılır. Verilen bilgilerin ne kadar doğru olduğu, tama olarak itirazın neye yapılmış olduğu bu aşamada belirleniyor. Bu yüzden dilekçenin usulünce incelenme aşaması bile uzun bir süre alabilir.

Varsa davacıya bu durum tebliğ edilmektedir. İtiraz dilekçesinin sonuç alma süresi genellikle mahkemenin anlık iş yüküne bağlı olarak değişebilir. Tüm bu durumlar dahilinde, dilekçenin mahkeme tarafından ne zaman sonuçlandırılacağı, itirazın kabul edilip edilmeyeceğiyle ilgili kesin bir bilgi beyan etmek yanlış olacaktır. 

Nasıl Geri Çekilir?

Verilen dilekçe, incelemeye tabi tutulduğu vakit içeriklerinin doğruluğu değerlendirilir. Eğer itiraz hakkında eksiklik söz konusuysa, itiraz eden kişiye bu durum bildirilir. Fakat dilekçe verildikten, karar aşamasına kadar dilekçeyi iptal etme gibi bir hak söz konusu olmamaktadır. Yani eksiklik söz konusu olduğunda, mahkeme kendisine göre kişiye ek bir süre verecek, işleme alındığı anda geri çekme durumu söz konusu olamayacaktır.

Bazı durumlarda dilekçenin henüz işleme alınmaması ihtimaldir. Dilekçe henüz işleme alınmadıysa, itiraz dilekçesinin geri alınabilmesi için yeni bir dilekçe hazırlanması gerekir. Bu durumda yeni dilekçede itiraz edilen karara, itirazda bulunmadığınızı belirtmeniz gerekir. İtiraz dilekçesinin geri çekilmesini istedikten sonra, tekrardan itiraz etme şansınız olmayacaktır. Kısaca, itiraz hakkından resmi olarak vazgeçilmiş olunacaktır.