Kayıt Dondurma Dilekçesi
Ortaöğretim ve yükseköğrenimde okula devam edilemeyecek durumlarda kayıt dondurma işlemi yapılabilmektedir. Fakat, bunun için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Uygun şartlar oluşmuşsa kayıt dondurma dilekçesi yazıyorsunuz. Dilekçeye, istenen belgeleri de ekledikten sonra öğrenim gördüğünüz okula teslim ediyorsunuz. Bu yazımızda kayıt dondurma dilekçesi nasıl yazılır hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
Kayıt Dondurma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Orta ve yüksek öğrenimde kayıt dondurma işlemleri pandemi süreciyle birlikte hızlanmıştır. MEB ve YÖK’ün bunun önünü açan kararlar açıklamasıyla birlikte özellikle üniversitelerde kayıt dondurma işlemleri daha fazla yapılmaya başlandı. İlk defa bu işlemi yapacak üniversite öğrenciler kayıt dondurma dilekçesi nereye yazılır konusunda tereddüt yaşayabilirler.
Dilekçenizi bulunduğunuz okulun öğrenci işlerine hitaben yazıyorsunuz. Dilekçenizin başlığına ” ………….. Üniversitesi/Fakültesi/Meslek Yüksek Okulu” gibi bir başlık atıyorsunuz. Alt başlık olarak “Bölüm Başkanlığına/Öğrenci İşleri Başkanlığına” şeklinde atıyorsunuz.
Başlığın sol altına veya dilekçenizin sol altına; öğrenci numaranızı, fakültenizi, bölümünüzü, TC kimlik numaranızı, telefon numaranızı, kayıt yılınızı yazıyorsunuz.
Dilekçenizin açıklama kısmına, hangi sebeplerden dolay kaydınızı dondurmak istediğinizi açıklıyorsunuz. Ailevi ve kişisel sebepler “barınma ve geçim sıkıntısı gibi” sunabilirsiniz. Askerlik veya hastalık nedeniyle kaydınızı dondurmak istiyorsanız mutlaka ilgili belgeleri dilekçenize eklemeniz gerekiyor.
Dilekçenizi; “Bilgilerinize sunar, gereğinin yapılmasını arz ederim” şeklinde bitiriyorsunuz. Sağ alt tarafa; tarih, adınızı ve soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz. Sol alt tarafa ise varsa “ekler” yazıp, dilekçenize ekleyeceğiniz belgeleri yazıyorsunuz.
Dilekçenizi yazdıktan sonra, son bir kez gözden geçirin. Sonuçta resmi ve üst bir kuruma verdiğinizden, yazım hataları ve üsluba dikkat etmeniz gerekiyor. Dilekçenizi elle yazabileceğiniz gibi, bilgisayarda da yazıp, çıktısını alabilirsiniz.
Kayıt Dondurma Dilekçe Örneği
Kayıt Dondurma Dilekçe Örneği Word
Üniversite Kayıt Dondurma Dilekçesi Örneği Genel Word
Daha önce kayıt dondurma ile ilgili dilekçe yazmadıysanız, bu konuda bilgi eksikliğiniz varsa internette kayıt dondurma dilekçe nasıl yazılır ve kayıt dondurma dilekçe örneği hakkında pek çok bilgi vardır. Bunlardan kendinize uygun birini indirip, düzenleyebilirsiniz. İnternette kayıt dondurma dilekçe örneği word ve pdf şeklinde bulunmaktadır. Word dosyasında istediğiniz düzeltmeleri rahatlıkla yapabildiğinizden , kayıt dondurma dilekçe örneğini word olarak indirebilirsiniz.
Bazı üniversitelerin kendi resmi sitelerinin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı sayfalarında formlar/belgeler kısmında matbu olarak kayıt dondurma için dilekçe örneği bulunmaktadır. Örneğin; kayıt dondurma dilekçesi örneği düzce üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı sayfasında matbu olarak bulunmaktadır. Üniversitenin hangi fakültesinde veya bölümünde okursanız okuyun bu kayıt dondurmak için dilekçe örneği doldurup, teslim edebilirsiniz.
Kayıt Dondurma Şartları
Orta ve yüksek öğrenimde her ne kadar kayıt dondurma yapılabiliyor olsa da, kayıt dondurma şartları bulunuyor. Öyle her isteğe göre kayıt dondurulmuyor. Öncelikli olarak ortaöğretimde kayıt dondurma işlemi için öğrenci velisi başvuruda bulunuyor. Veli, geçerli nedenlerle okul idaresine kayıt dondurma dilekçesi örneği ile başvuruyor. Sözlü veya telefonla yapılan bildirimler kabul görmüyor.
Yükseköğrenimde, öğrencinin kendisi talepte bulunuyor. Pandemi sürecinde, kayıt dondurma istekleri serbest bırakıldığından isteyen öğrenci kayıt dondurma örnek dilekçe ile okuduğu okulun öğrenci işlerine, bölüm başkanlığına veya dekanlığına başvuruyor. Buna rağmen genel olarak kayıt dondurmanın şartlarını şöyle sıralayabiliriz;
1- Üniversitenin ilgili bir bölümünü kazanıp da kayıt yaptırmayan öğrenci kayıt dondurma talebinde bulunamaz.
2- Kayıt dondurma talebinin geçerli olabilmesi için üniversite tarafından onaylanması gerekmektedir. Örgün eğitim devam ediyorsa, ilgili üniversite yönetimi, talepleri değerlendirip, geçersiz sayabilir.
3- Lisans öğrencileri için kayıt dondurma 4 yarı yıl ile, ön lisanslarda 2 yarı yıl ile sınırlıdır. Askerlik, tutukluluk ve mahkûmiyet nedeniyle dondurma işlemlerinde, askerlik, tutukluluk süreleri geçerlidir. Psikolojik rahatsızlığını raporla belgeleyip, dondurma işleminde devamsızlığın iki yılı aşması durumunda, öğrencinin yeni bir rapor alması gerekmektedir. Şayet bu yılın sonunda öğrenci öğrenimine devam etmek isterse, aynı şekilde sağlıklı olduğuna dair sağlık raporu sunmalıdır. Ancak, üniversite yönetiminin kararı sonucundan öğrenci derslerine devam edebilmektedir.
4- Geçerli ve belgeli sebeplerden dolayı eğitim-öğretim yılının başlamasından 1 ay içerisinde dondurma işlemi yapılabilir.
5- Askerlik veya sağlık sorunlarıyla dondurma işlemlerinde mutlaka belge sunulmalıdır. Sağlık sorunlarıyla ilgili belge sunulacaksa raporun en az 40 günlük olması gerekmektedir.
6- Kaydı dondurulan öğrenci bu süre zarfında sınavlara giremez. Dondurulan süre de öğrenim süresinde sayılmaz. Verilen süre tamamlandığında, herhangi bir işlem yapmadan öğrenci kayıt dondurduğu sınıf ve yarıyıldan derslerine devam edecektir.
Kayıt Dondurma Belgesi
Kayıt dondurma işlemi tamamlanan öğrenciye ayriyeten kayıt dondurma belgesi verilmemektedir. Üniversite yönetim kaydı dondurulan öğrencinin bilgilerini YÖKSİS aracılığıyla YÖK’e göndermektedir. Öğrenci belgesi veya kaydınızı dondurduğunuza dair bir belge almak isterseniz. E-devlet üzerinden YÖK sayfasına giriyorsunuz. Ancak unutmayın öğrenci belgesi almak isterseniz, belgede “kayıt dondurma” yazacaktır.
Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.