Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Okul / Muafiyet Dilekçesi

Muafiyet Dilekçesi

/
350 Views

Muafiyet, Arapça bir kelime olup, “herhangi bir iş veya durumdan sorumlu olmamak” anlamına gelmektedir. Muafiyet denilince genellikle akla okul derslerinden muaf olma gelmektedir. Bununla birlikte çalışma hayatında çeşitli durumlara göre vergilerden de muaf olma durumu vardır. Bu yazımızda muafiyet dilekçesi nasıl yazılır ve muafiyet dilekçe örnekleri hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Muafiyet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Bir vatandaş, öğrenci veya esnaf olarak bağlı olduğumuz kurum ve kuruluşlara karşı sorumluluklarımız bulunmaktadır. Öğrencinin sorumluluğu derslere katılmak, vatandaş ve esnafın sorumluluğu da vergisini ödemektir. Buna rağmen bazı özel durumlarda öğrenci ve vatandaşların muafiyet hakkı doğmaktadır. Bunu belgelediğinizde ilgili ders/derslerden veya vergiden muaf tutuluyorsunuz.

İlgili konulardan muaf tutulmanız için muafiyet dilekçesi yazmanız gerekiyor. ilgili okul ve kurumların bünyesinde matbu olarak  muafiyet dilekçe örneği bulunabilir. Bunları kendinize göre doldurup, ilgili yerlere verebilirsiniz. Ancak, matbu olarak muafiyet dilekçesi örneği yoksa kendiniz de yazabilirsiniz.

İster öğrenci olun isterseniz vatandaş, dilekçenizi, ilgili kuruma hitaben yazıyorsunuz. Örneğin ” Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığına” şeklinde başlık atıyorsunuz. Vatandaş veya esnafsanız verginizi ilgili kuruma yazıyorsunuz. 

Örneğin emekli ve sadece bir daireniz varsa (200m²’den küçük) emlak muafiyet dilekçesi muhatabınız bağlı bulunduğunuz belediyenin Mali Hizmetler Müdürlüğü olacaktır. Dilekçenizde gayrimenkulün tapu bilgilerini yazmayı unutmayınız.

Dilekçenizin kabul görmesini istiyorsanız, muafiyetinizi istediğiniz konunun mutlaka geçerli belgesini sunmanız gerekiyor. Aksi takdirde dilekçeniz kabul edilmeyecektir. Örneğin motorlu taşıtınız için muafiyet istiyorsanız mutlaka aracın ruhsat fotokopilerini ve varsa ek belgeleri eklemeyi unutmayın.

Muafiyet Dilekçe Örneği





Muafiyet dilekçe örnekleri matbu formda olabileceği gibi çeşitli konular altında muaf olma dilekçesi örnekleri bulunmaktadır. Örneğin bazı üniversitelerde hazırlık sınıfında İngilizce dersi zorunludur. İngilizceniz çok iyiyse ve bunu da belgeleyebiliyorsanız ingilizce muafiyet dilekçesi yazarak, okul idaresine sunabilirsiniz.

Muafiyet talebini sadece ders alanında istemiyorsunuz. Tek bir gayrimenkule sahip emekli, dul ve yetimler de emlak vergisinden muaf sayılmaktadırlar. Bu kapsama giriyorsanız, internette bu konuyla ilgili pek çok emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneği bulunuyor. Bunlardan birini bilgisayarınıza indirebilir veya örneğe uygun şekilde yeniden yazabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, gayrimenkulün tapu bilgilerini, tapudan alacağınız mal bildirimini mutlaka dilekçenize eklemenizdir.

MTV Muafiyet Dilekçesi

Özel ve ticari araçlara sahip olan özel ve tüzel kişilerin mutlaka Motorlu Taşıtlar Vergisini ödemeleri gerekiyor. Bu vergi her yılın Ocak ve Haziran aylarında ödeniyor. Bazı özel durumlarda bu MTV ödemekten muaf tutulabiliyorsunuz. Şayet %90 ve üzeri bedensel özür raporunuz bulunuyorsa Özel Tüketim Vergisi (ÖTV ) ile Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) muaf tutuluyorsunuz. Eğere elinizde böyle bir tam teşekküllü sağlık raporu bulunuyorsa, mtv muafiyet dilekçesi ile birlikte MTV Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvuruyorsunuz.

Ayrıca dilekçenize matbu formatında olan Ek-1, Maluller ve Engelliler için MTV İstisnası Bilgi Formunu doldurup, ekliyorsunuz. Ekleri mutlaka dilekçenizin sol alt tarafına “Ekler” başlığı altında yazmalısınız.

Dilekçenizi kendiniz veya birinci dereceden yakınınız en yakın vergi dairesine teslim edebilirsiniz.

Ders Muafiyet Dilekçesi Örneği

Yeni kayıt yaptıran öğrencilerden; hazırlık sınıfı okuyan ile kaydını donduran öğrenciler belirli şartları karşıladıkları takdirde belirli derslerden muaf sayılmaktadır. Bunun için ders kaydınızı yaptırdığınız yarı yıl derslerinin başlamasını izleyen 10 iş günü içinde yapmalısınız. Başvurunuzu, okuduğunuz bölümün dekanlığına veya öğrenci işleri daire başkanlığına ders muafiyet dilekçesi ile yapıyorsunuz.

Bazı üniversitelerin, “formlar” sayfasında ders muafiyet dilekçesi örneği bulunuyor. İlgili üniversitenin resmi web sitesine girip size uygun olan dilekçe örneğini indirebilirsiniz. Kendinize göre düzenleyip, imzaladıktan sonra teslim ediyorsunuz. Dilekçenizin kabul olması için mutlaka muaf olmak istediğiniz ders/derslere ait transkripti eklemeyi unutmayınız.

Üniversitenizin yabancı dil hazırlık sınıfı veya sınavından muaf tutulmak istiyorsanız, okuduğunuz üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne hitaben hazırlık muafiyet dilekçesi yazıyorsunuz. Dilekçenize, belgenizi eklemeyi unutmayınız.

Vergi Muafiyet Dilekçesi

Ticari faaliyetlerde bulunan bütün esnaf ve işletmecilerin Vergi Usul Kanunu’na göre belirli oranlarda vergi  vermeleri zorunludur. Ancak bazı hallerde bu vergiden muaf oldukları durumlar da mevcuttur. Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinde bu husus açıklanmıştır. Bu maddeye göre; belirtilen şartları taşıyorsanız gelir vergisinden muaf tutuluyorsunuz.

Gelir vergisinden muaf tutulmak istiyorsanız vergi muafiyet dilekçesi ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvuruyorsunuz. Dilekçenizi kendiniz yazabileceğiniz gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesinde bulunan formu doldurarak da başvuruyorsunuz.

İnternet üzerinden formu doldurmak istiyorsanız www.gib.gov.tr adresine giriyorsunuz. Ana sayfa > Yardım ve Kaynaklar > Dilekçematik > Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alma Dilekçesi alma sırasını takip ediyorsunuz. Ekrana gelen sayfada istenen bilgileri doldurup, onaylıyorsunuz.

Dilekçenizi elden kısa yoldan yazmak istiyorsanız, esnaf muafiyet belgesi dilekçesi ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesi müdürlüğüne başvuruyorsunuz.  Dilekçe başlığını “………………… Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne” şeklinde atıyorsunuz. Açıklama kısmına, geçerli sebebinizi açıklayıp, Gelirler Vergisi Kanunu 9. maddesini ilgi gösteriyorsunuz.

Dilekçenizde, ev/iş adresinizi, TC kimlik numaranızı, iletişim numaralarınızı, vergi kimlik numaranızı, faaliyet alanlarınızı tam ve doğru şekilde yazıyorsunuz.

Öğrencilerin belirli dersten, emeklilerin emlak vergisinden, engelli vatandaşların MTV’den. esnafın gelirler vergisinden muaf olma hakları bulunmaktadır. Belirtilen hususlardan muaf tutulabilmeleri için gerekli şartları taşımaları, belgeleri hazırlamaları gerekmektedir.

Bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar