Reddi Miras Dilekçesi
Mirasçı veya mirasçılar, murisin bıraktığı mirası kabul etme veya reddetme hakkına sahiptir. Gerek şahsi nedenlerden gerekse terekenin borçlarından kurtulmak için mirasın reddi yapılabiliyor. Türk Medeni Kanunu’nda bu açıkça belirtilmiştir. Murisin ölümünden sonra 3 ay içinde reddi miras dilekçesi ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabiliyorsunuz.
Reddi Miras Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Mahkemelere sunulan bütün dilekçelerin ortak şartları aynı şekilde reddi miras davası dilekçesi için de geçerlidir. Öncelikli olarak dilekçenizde şu bilgilere yer vermeniz gerekiyor.
1-Davacı/davacılar; adı-soyadı, adresi, TC kimlik no,
2-davalı (hasımsız) adı-soyadı, ölüm tarihi, ölüm belgesi, mirasçılık belgesi
Dilekçenizi, davanın görüleceği Sulh Hukuk Mahkemesine hitaben yazıyorsunuz. Bu nedenle dilekçe başlığını “…………. Sulh Hukuk Mahkemesine” şeklinde yazıyorsunuz. Davacı ve davalı -şayet varsa vekil- bilgilerini başlığın altına sol tarafa yazıyorsunuz. Konu olarak da “mirasın reddi istemidir” şeklinde kısaca yazabilirsiniz.
Açıklama kısmına, neden mirası reddettiğinizi açıklayabilir veya Türk Medeni Kanunu’nun 616. maddesini ilgi tutarak, mirası reddettiğinizi açıklayabilirsiniz.
Sonuç ve istem kısmına, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda mirasın reddini talep ediyorsunuz. Dilekçenizi yazdıktan sonra tekrar gözden geçirin. İmla ve yazım hatalarını kontrol edin. Gereksiz kelime ve cümleleri çıkarın. Son kontrolden sonra sağ alt tarafa tarihi, adınızı, soyadınızı yazıp, imzalayın. Sol alt tarafa da mahkemeye sunacağınız belgeleri yazıyorsunuz.
Reddi Miras Dilekçe Örneği
Reddi Miras Dilekçe Örneği Word
Mirasın Reddi Dilekçe Örneği Word
Reddi miras talebinde bulunmak istiyorsanız, sizi temsil edecek bir avukatınız bulunmuyorsa, kendiniz de kolaylıkla reddi miras dilekçe yazabilirsiniz. Mahkemelerde miras ve miras reddi davaları sıklıkla görüldüğünden bu konuyla ilgili internet ortamında pek çok reddi miras dilekçesi nasıl yazılır bilgileri ile reddi miras dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Bu dilekçeleri inceleyebilir, kendinize uygun olan reddi miras dilekçesi örneği 2022 tarihli olarak indirebilirsiniz.
İnternet ortamında reddi miras dilekçesi örneği word veya pdf formatında yer almaktadır. Rahat bir düzenleme yapmak istiyorsanız reddi miras dilekçe örneği doc (word) formatında indirebilirsiniz. Şayet yazıcınız bulunmuyorsa, dilekçeyi indirip, kendiniz de çizgisiz bir beyaz kağıda yazabilirsiniz. Sadece örnek dilekçede yer alan isimleri değiştirebilir veya boşlukları doldurabilirsiniz.
Reddi Miras Dilekçesi Nereye Yazılır?
Reddi miras (mirasın reddi) davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir. Bu nedenle reddi miras dilekçesi nereye yazılır sorusunun yanıtı Sulh Hukuk Mahkemesidir. Bulunduğunuz yerdeki nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesine reddi miras dilekçe örneği ile başvuruyorsunuz. Dilekçenizin ve eklerinizin birer fotokopisini çekmeyi unutmayınız. Evrak kayıt bölümü, belgelerinizi onaylayıp, bir nüshasını size geri verecektir.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus reddi miras için dilekçe nasıl yazılır veya reddi miras dilekçesi nasıl verilir sorularından önce, dilekçenin verme süresidir. TMK 606. maddesine göre murisin ölümünden itibaren 3 ay içinde reddi miras için dilekçe vermeniz gerekiyor. Bu süreyi geçirdiğinizde miras reddi hakkını kaybedip, mirası kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Mirasçı veya mirasçılar kendilerine kalan mirası çeşitli nedenlerle kabul etmeyebilirler. Bu durum TMK 616.maddesinde belirlenmiştir. Mirasçı veya mirasçılar aynı kanunun 606. maddesine göre 3 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçeyle başvurabiliyorlar.
Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.