Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Savunma Dilekçesi

Savunma Dilekçesi

/
742 Views

Hukuki kurallar çerçevesinde herkesin kendini savunma hakkı bulunmaktadır. Bunu da mahkeme kanalıyla savunma dilekçesi ile kullanmaktadır. Savunma dilekçesi genellikle ceza hukukunda kullanılıyor. Buna rağmen her türlü suç iddialarına karşı dilekçeyle yanıt verebilirsiniz. Bu nedenle, çok dikkatli ve  titiz bir şekilde hazırlamalı, hukuk terminolojisine uygun yazmalısınız. Bu yazımızda savunma dilekçesi nasıl yazılır hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Savunma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Savunma dilekçesi, adından da anlaşılacağı üzere kişinin, suçlamalara karşı kendini savunmasıdır. Bu nedenle ezbere, kendi ifadeleriniz yerine hukuki kurallar çerçevesinde, ilgili kanun maddeleri, Yargıtay kararları, delil ve tanıklarla desteklenmiş bir dilekçe yazmalısınız. Dilekçenizi yazarken şu hususlara dikkat etmelisiniz;

1-Dilekçenizi davanın görüldüğü mahkemeye hitaben yazıyorsunuz.Örneğin, 3. Ağır Ceza Mahkemesi Sayın Hakimliğine, Asliye Ceza Mahkemesine, Aile Mahkemesine şeklinde başlık atıyorsunuz.

2- Görülen davanın dosya numarası, tebliğ tarihini, adınızı, soyadınızı, adresinizi, TC kimlik numaranızı, varsa avukatınızın adını, soyadını, adresini, sicil numarasını başlığın sol alt tarafına yazıyorsunuz.

3- Dilekçeye başlamadan önce suçun konusunu mutlaka yazın. Örneğin; ” Hakkımda ……………………………………………………………………………………. iddialarına karşılık, savunmamdır” şeklinde yazabilirsiniz.

4- Açıklama kısmı çok önemlidir. Burada kendinizi savunuyorsunuz. Günlük konuşma diliyle değil, resmi, kısa cümlelerle, net bir şekilde kendinizi savunuyorsunuz. Ucu açık cümleler kullanmayın. Kendinizle ilgili olmayan konu ve olaylara değinmeyin. Cümlelerinizi ilgili kanun ve mahkeme emsal kararlarıyla destekleyin.

5- Hukuki Deliller başlığı altında, savunmanızı destekleyecek her türlü kanun maddelerini, Yargıtay içtihat kararlarını, mahkemelerin emsal kararlarını, hukuki delilleri, tanıkları yazmayı unutmayın. Çünkü bunlar savunmanızı destekleyecek, sizi kurtaracak kaynaklardır.

6- Sonuç ve istem bölümünde, ne istediğinizi tam olarak ifade etmelisiniz. Örneğin, size sunulan iddianın kaldırılmasını, davanın düşürülmesini, mahkeme masraflarının karşı tarafa yüklenmesini, maddi ve manevi tazminat yolunun açık olması gibi istemlerde bulunabilirsiniz.

7- Dilekçenizi imzalamayı asla unutmayın.

8- Dilekçenizi doğru hazırlamak kadar, okunaklı ve güzel hazırlamak da önemlidir. İmla ve yazım hatalarıyla dolu bir dilekçe zor kabul görebilir. Bu nedenle okunaklı ve güzel yazamıyorsanız mutlaka bilgisayar ortamında yazmanız en doğrusu olacaktır. Böylece yazım hatalarını da görüp, bilgisayar üzerinden -yeniden yazma zahmetine girmeden- düzeltme şansınız olacaktır. Dilekçenizin çıktısını aldıktan sonra imzalamayı ve sunduğunuz belgeleri eklemeyi unutmayınız.

Savunma dilekçesi sadece mahkemelerde görülen davalar için yazılmamaktadır. Bununla birlikte iş yerlerinde hakkınızdaki itham ve suçlamalara karşı da kendinizi savunmak için dilekçe sunmanız istenebilir. Bu durumda dilekçenizi çalıştığınız yerin insan kaynaklarına, personel şube müdürlüğüne ve şirketi müdürlüğüne hitaben yazıyorsunuz. Hakkınızdaki suçlamaları ilgi göstererek, kendinizi delil ve tanıklar desteğiyle savunuyorsunuz. Aynı şekilde saygı ve hukuki kurallar çerçevesinde, sade ve anlaşılır şekilde dilekçenizi hazırlıyorsunuz.

Savunma Dilekçesi Örneği






Anayasa, suçlamalara maruz kalan kişilere kendilerini savunma hakkı vermektedir. Birçok kişi bu hakkını doğru ve etkili dilekçe yazamayarak kaybetmektedir. Çünkü etkili ve desteklenmiş bir dilekçe haklılığınızı kanıtlamanızın en etkili yoludur. Bu nedenle dilekçe hakkınızı aceleye getirmemeli, süresi içinde haklılığını kanıtlayacak bir savunma dilekçesi yazmalısınız.

Dilekçeler, insan hayatında önemli yer tuttuğundan, internet ortamında pek çok savunma dilekçesi örnekleri

çeşitleri bulunmaktadır. Hatta dilekçenizi nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız savunma dilekçesi nasıl yazılır örnek

dilekçelerini de inceleyebilirsiniz. Bunlar arasından size uygun olanını indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Örneğin, hırsızlıkla suçlanıyorsanız, hırsızlık savunma dilekçesi örneği ya da memur olarak çalıştığınız iş yerindeki suçlamaya karşı memur savunma dilekçesi örneği indirebilirsiniz.

Ülkemizde boşanma davaları ve işyerlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle sıklıkla savunma dilekçelerine rastlanmaktadır. Bu nedenle internet ortamında kendinize uyarlayabileceğiniz boşanma savunma dilekçesi örneği

ile personel savunma dilekçesi örneği çeşitlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, ilgili dilekçeyi bilgisayara indirip, kendinize göre düzenlemektir. Çıktısını aldıktan sonra imzalayıp, sunduğunuz belgeler varsa ekliyorsunuz.

Fetö Savunma Dilekçesi

Bilindiği üzere 15 Temmuz 2016’da ülkemizde Fetö terör olayları yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak birçok kamu görevlisi görevinden uzaklaştırılmış, bazıları da hapse girmiştir. Bu memurların kendilerini savunmaları için komisyonlar kurulmuş, savunmaları istenmiştir. Görevlerinden uzaklaştırılanlar da fetö savunma dilekçesi hazırlayarak, kendilerini savunmuşlardır.

Binlerce kamu ve özel çalışan kişiler, Fetö olayları nedeniyle görevlerinden uzaklaştırıldıkları için, bu davayla ilgili pek çok sayıda savunma dilekçesi örneği bulunmaktadır. Komisyondan red yanıtı alan kişiler, idare mahkemelerine başvurarak haklarını aramaya devam etmektedirler. Bunun için de dilekçe örnekleri bulunmaktadırlar. Bunlardan birini indirip,kendinize göre düzenleyerek,sunabilirsiniz.

Feto davalarıyla ilgili müracaat edilecek ilk makam OHAL Komisyonudur. Savunma dilekçenizi bu komisyona yazıyorsunuz. Savunmanız her ne kadar dilekçe formatında olsa da, fetö ve olaylarla ilgili herhangi bir ilişki veya bağlantınızın olmadığını kanıtlarla, ilgili kanun maddeleriyle, Yargıtay içtihadı kararlarıyla anlatmalısınız. Komisyondan ret kararı çıktığınızda karara itiraz etme hakkınız bulunuyor.

Savunma Dilekçesi Ne Zaman Verilir?

Kişiye tebligat ulaştığında, yani tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde savunma dilekçesi verilmesi gerekiyor. Kısaca, savunma dilekçesi ne zaman verilir sorusunun yanıtı, tebligatı aldığınız günden itibaren en geç iki hafta içinde savunma dilekçenizi sunmanız gerekiyor. Aksi taktirde size atfedilen suç ve ithamları kabul etmiş sayılıyorsunuz. Bu nedenle 15 günlük savunma dilekçesi süresi içinde dilekçenizi hazırlayıp, ilgili kurum veya kuruluşa teslim etmelisiniz.

Hukuk kuralları ve Anayasa çerçevesinde herkesin kendini sözlü ve yazılı olarak savunması esastır. Yazılı olarak savunma dilekçesiyle kendinizi savunuyorsunuz. Mahkemeye veya çalıştığınız iş yerine sunacağınız dilekçeler farklılık göstermektedir. Her ikisinin de ortak noktası, suçsuzluğunuzu ve haklılığınızı ispatlayacak delil ve tanıklarla desteklemenizdir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar