Soyadı Değiştirme Dilekçesi
Vatandaşların soyadı değişikliği Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Soyadı Kanunu ile birlikte sabitlenmiştir. 2019 yılında yapılan kanun değişikliği ve düzenlemeler neticesinde vatandaşlar soyadı değişikliğini haklı sebepler öne sürerek soyadı değiştirme dilekçesi yoluyla gerçekleştirmektedir. Dilekçe sonrasında mahkemenin konuyu karara bağlaması önemli gerekliliklerden biridir. Konuyu karara bağlayan mahkeme heyeti ise Bölge Asliye Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir.
Soyadı Değiştirme Dilekçesi Örneği
Soyadı Değiştirme Dilekçesi Nasıl Yazılır / Doldurulur?
Vatandaşlar soyadı değişikli dava dilekçesi için başvuru yaparken isim ve soyadı için birlikte başvurabilir. Aynı anda tek davada konuyu çözüme kavuşturmak mümkündür. Dilekçede soyadı için harf değişikliği talep edilebilir. Ancak soyadının tamamının değiştirilmesi ya da başka bir soyadı için talepte bulunulabilir.
- Dilekçede yazım kurallarına dikkat edilmelidir.
- Başında tarih belirtilmeli, büyük harflerle gönderilecek bölge asliye mahkemesinin adı yazılmalıdır.
- Soyadı değişikliği için yazılan her dilekçe kişiseldir. Sebepler iyi ifade edilmeli, açık ve anlaşılır dille yazılmalıdır.
- Açıklama kısmı ve açık ve anlaşılır olmalı.
- Dilekçede davacının kullanmak istediği soyadı açıkça belirtilmelidir.
Soyadı Değiştirme Dilekçesi Nereye Verilir / Nereye Gönderilir?
Soyadı değiştirme hükümleri Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince düzenlenmiştir. Soyadı değişikliği, isim değişikliği, yaş değişikliği gibi davalar da benzer davalardır. Dolayısıyla hepsi bu kanun kapsamında düzenlenmiştir. Bu sebeple soyadı değiştirme dilekçesi bağlı bulunan nüfus müdürlüğüne verilmelidir.
Başvuru yapılırken ilde bulunanlar il Nüfus Müdürlüğü’ne vermektedir. İlçede bulunanlar ise İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne dilekçe vermektedir. Değerlendirmeyi ise il veya ilçe nüfus müdürlüğü yapmaktadır. Soyadında yazım hatası olanlar, gülünç soyadı taşıyanlar için kurul anında karar vermektedir. Ayrıca milli değerlere aykırı isim ve soy isimler anında değiştirilmektedir. Belirlenen şartların dışında kalıp, soyadı değişikliği yapmak isteyen vatandaşlar başvurusunu mahkemeye yapmak zorundadır.
Ne Zaman Sonuçlanır?
Son düzenlenen kanun neticesinde soyadı değişikliği dilekçe ile gerçekleşebilmektedir. Ancak dilekçe ile gerçekleşmesi belli şartlara bağlanmıştır. Belirtilen şartların uygun olması halinde dilekçe nüfus müdürlüğüne imzalanarak gönderilmektedir. Nüfus müdürlüğünde kurulun toplanıp karar vermesi neticesinde değişiklik gerçekleşmektedir. Bu değişiklik oldukça kısa zamanda diliminde gerçekleşir.
Kanun kapsamında belirlenen şartlara uymadığı taktirde soyadı değiştirme dilekçesi dava için Bölge Asliye Mahkemesi’ne verilmelidir. Yani konuyla ilgili dava açılmak zorundadır. Davanın belli bir süresinin olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman daha fazla zaman almaktadır. Dilekçenin davaya verilmemesi adına sebeplerin çok açık ve anlaşılır bir dille ifade edilmesi büyük öneme sahiptir.
Nasıl Geri Çekilir / İptal Edilir?
Nüfus Müdürlüğü’ne gönderilen soyadı değiştirme dilekçesi işleme konulmadığı taktirde kısa süre içinde geri çekilebilir. Dilekçeyi geri çekmek adına nüfus müdürlüğüne gidilmelidir. Nüfus müdürlüğüne bizzat soyadı değişikliği talebinde bulunan vatandaş gitmelidir. İşleme konulmayan dilekçe aynı gün içinde geri çekilebilir ve kurul toplanmadan iptal edilir.
Soyadı değişikliği dilekçesi işleme konulduğu taktirde dilekçenin iptali için yeniden dilekçe yazmak gerekmektedir. Yazılması istenen dilekçede isim soy isim belirtilmeli, imza atılmalıdır. Dilekçenin iptali için gerekçe net olarak bildirilmelidir.
Asliye Mahkemesi’ne yapılan soyadı değişikliği başvurusu için de anında dilekçenin iptali adına dilekçe yazılmak gerekmektedir. İşleme konulan başvurular için işlemler uzarken, işleme konulmadığı taktirde aynı gün çözülmektedir.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.