Talep Dilekçesi
Özel ve tüzel kişilerin, kamu kurum ve kuruluşların, kısaca birbiriyle etkileşimde olan herkesin birbirlerinden bazı istekleri (talepleri) olabilir. Kişiler arasında bu sözlü olsa da kurum, kuruluş ve şirketlerde talepler yazılı olarak yapılmaktadır. Herhangi bir konu veya durumla ilgili talebinizi talep dilekçesi ile yapıyorsunuz. Öğrenci belgesinden zam talebine, haciz talebinden, vize talebine kadar çok geniş bir çerçevede talepler bulunmaktadır. Doğal olarak da talebe göre dilekçenin de içeriği değişmektedir. Bu yazımızda talep dilekçesi nasıl yazılır ve örnekleri hakkında kapsamlı bilgiyi bulabilirsiniz.
Talep Dilekçesi Nedir?
Özel ve tüzel kişilerin, kurum, kuruluş ve şirketlerden taleplerini yazılı olarak istemeleri talep dilekçesi nedir sorusunun yanıtıdır. Bir öğrencinin, okulundan öğrenim belgesi istemesi, bir memurun lojman talebinde bulunması, apartman sakinlerinin kanalizasyon talebinde bulunmaları gibi talep isteme seçeneklerini çoğaltabiliriz.
Talebin resmiyet kazanması ancak yazılı olarak sunulmasıyla gerçekleşmektedir. Sözlü olarak yapılan taleplerin hem kanıtı olmayacak hem de unutulup gidecektir. Bu nedenle, istekler, ilgili kurum veya kuruluşa yazılı olarak yapılmalıdır.
Talebin olumlu kabul görmesi için, yetkili birime hitaben yazılması gerekmektedir. Aynı zamanda talebin yerine getirilebilir özellikte olması gerekmektedir. Bu şartlar karşılandığında bir dilekçeyle başvurarak talebinizi iletebilirsiniz. Örneğin, üniversite öğrencisi olarak eğitiminize katkı amacıyla burs başvurusunda bulunmak istiyorsunuz. Özellikle başvuracağınız kurum veya kuruluşun bur verdiğinden emin olmanız gerekiyor. Şayet kurum veya kuruluş burs veriyorsa burs talep dilekçesi ile başvurabilirsiniz.
Genel olarak dilekçenin temeli herhangi bir isteğin yazılı olarak sunulmasıdır. Hangi kurum, kuruluş veya şirkete sunuyorsanız, öncelikli olarak isteğinizi tam olarak ifade etmeniz gerekiyor.
Talep Dilekçesi Örneği
Vize Talep Dilekçe Örneği Türkçe Word
Vize Talep Dilekçe Örneği İngilizce Word
Tazminat Talebi Dilekçe Örneği Word
SGK Borçlanma Talep Dilekçesi 46. Madde Word
SGK Borçlanma Talep Dilekçesi 41.Madde Word
Haciz Takip Dilekçe Örneği Word
Çevre İzni Talep Dilekçesi Örneği Word
Kişi veya kuruluşların talepleri farklılık gösterdiği gibi yazılan dilekçeler de farklılık göstermektedir. Buna rağmen ihtiyacınıza yanıt verecek talep dilekçesi örneği bulabilirsiniz. Örneğin, çalıştığınız şirkette zam talebinde bulunacaksınız, bunu etkili bir şekilde sunmak için zam talep dilekçesi indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
Aynı şekilde; yardım, haciz, vize talep, banka, borçlanma ve belge talep dilekçesi gibi pek çok dilekçe örneğini bulabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz husus dilekçe başlığınız ve dilekçenizin konusudur. Açıklama kısmını kendi ihtiyacınız ve isteğe göre yazıyorsunuz.
Dilekçe örneğini word formatında indirip, bilgisayarınızda düzenleyebilirsiniz. Böylece, elle yazmak ve her hatada yeniden yazmak zorunda kalmazsınız. Çıktısını aldıktan sonra imzalamayı ve eğer sunacaksanız belgeleri eklemeyi unutmayınız.
Talep Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Talepler özel istek grubuna girdiğinden, matbu bir form halinde dilekçe örneği yoktur. Dilekçenizi çizgisiz beyaz bir kağıda elle veya bilgisayar üzerinden yazabilirsiniz. Bütün dilekçelerde olduğu gibi aynı kurallar geçerlidir. Dilekçenizin kabul görmesi için;
1- Yetkili ve sorumlu birime yazmalısınız.
2- Dilekçenizin içeriği kabul edilebilir kapsamında olmalıdır.
3- Dilekçeniz, hukuk kuralları çerçevesinde, saygı ve edebi kuralları içeren hususta olmalıdır.
4-Dilekçeniz okunaklı, kısa ve net olmalıdır. Gereksiz ayrıntılardan, konuyla ilgisi olmayan durumlardan kaçının.
5- Dilekçenizde açıklama kısmında mutlaka talebinizi neden istediğinizi, ihtiyacınız olduğunu açık ve net bir şekilde, belge ve delillerle desteklemelisiniz.
6- Dilekçenizde imla ve yazım kurallarına dikkat etmelisiniz. İmzalamadan önce mutlaka son bir kontrolden geçiriniz.
Dilekçinizi, siyah veya mavi mürekkepli bir kalemle çizgisiz beyaz bir kağıda yazıyorsunuz. Öncelikli olarak bir ön taslak hazırlayıp, sonradan temize çekebilirsiniz. Şayet bilgisayarınız bulunuyorsa, yazmanı ve düzeltme yapmanız daha kolay olacaktır.
Dilekçe başlığınızı talepte bulunacağınız birime hitaben yazıyorsunuz. Örneğin; “Akhisar Anadolu Lisesi, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı, Tepebaşı Anonim Şirketi vb. gibi” başlıklar atıyorsunuz.
Açıklama kısmına, kısaca kendinizi tanıtıp, isteğinizi ve neden istediğinizi anlatıyorsunuz. “Bilgilerinize sunar, gereğinin yapılmasını arz ederim” şeklinde dilekçenizi tamamlıyorsunuz. Sol alt tarafa; adresinizi, TC kimlik numaranızı, iletişim adresinizi yazıyorsunuz. Sağ tarafa da tarih, adınızı, soyadınızı yazıp imzalıyorsunuz.
Vize Talep Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Yurt dışına seyahatlerde gidilecek ülkeye sunulacak belgeler arasında vize talep dilekçesi önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü ilgili konsolosluk, vize talep dilekçesini inceleyerek, başvuruya karar vermektedir. Ülkelerin vize prosedürleri değişiklik gösterse de dilekçede;
– Vize istenen ülkeye gitme amacı,
-kalış süresi,
-kalacak yer,
-uçak bileti,
-masrafların ne şekilde karşılanacağı gibi bilgiler yer almaktadır.
Vize vize başvurularında vize talep dilekçesi ingilizce yazılmalıdır. Bazı ülkeler kendi dilleriyle yazılan dilekçeleri de kabul etmektedir. Şayet vize talep dilekçesi örneği türkçe yazdıysanız, İngilizceye tercüme ettirebilirsiniz. Bu durumda başvurunuzda hem Türkçe hem de onaylı İngilizce dilekçenizi birlikte sunuyorsunuz.
Elle yazılmış dilekçeler de kabul edilmesine rağmen, bilgisayar üzerinden dilekçenizi oluşturmak en doğrusudur. Böylece eksikliklerinizi ve hatalarınızı görüp, daha kolay düzeltme şansınız olacaktır.
Dilekçeye başlık olarak, ilgili ülkenin konsolosluğu yazılmalıdır. Örneğin, Almanya Başkonsolosluğuna, Gana Büyükelçiliğine gibi bir başlık atıyorsunuz. Başlığın altına elçiliğin, konsolosluğun adresini yazıyorsunuz.
Dilekçenizin açıklama kısmına; ziyaret tarihlerinizi, ziyaret amacınızı yazıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, akraba ziyareti bile yapacak olsanız turistik ziyaret vizesi talebinde bulunuyorsunuz. Eğer ticari olarak vize istiyorsanız, turistik gezi de yapabiliyorsunuz. Bu nedenle ziyaret amacınızı bu doğrultuda net bir şekilde belirtiniz. Açıklama kısmında mutlaka ziyaret edeceğiniz şehirleri, masrafları nasıl karşılayacağınızı açıklamalısınız. Ayrıca seyahat belgelerini, banka hesap dökümünü ekte sunmayı unutmayınız. Belirtilen tarihte ülkeden ayrılacağınızı da taahhüt etmeniz gerekiyor.
İstem ve sonuç kısmında, bilgiler doğrultusunda vizenin verilmesini talep ediyorsunuz. Bunu da” arz ederim, en yüksek saygılarımla” gibi ifadelerle belirtiyorsunuz. Dilekçenizin sonuna tarih, adınız, soyadınız, adresiniz ve iletişim numaranızı yazıp, imzalıyorsunuz.
Borçlanma Talep Dilekçesi Nasıl Doldurulur?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. ve 46. maddeleri doğrultusunda kişiler hizmet borçlanması yapabiliyorlar. Ek-28’i oluşturan form sadece; Fakülte ve yüksekokullardaki sivil öğrencilik süresi, polis akademisinde geçen süre ile Fakülte ve Yüksek Okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına 15/10/2008 tarihinden önce geçen öğrencilik süresini kapsamaktadır. Diğer form ise; ücretsiz izin, analık süt izni, avukatlık stajında geçen süre, tutuklulukta geçen süre gibi geniş konuları kapsamaktadır. Borçlanacağınız hizmetin niteliği hangi formda yer alıyorsa o formu dolduruyorsunuz.
Formlar, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SGK) resmi sayfasında yer almaktadır. Bilgisayarınızın arama çubuğuna www.sgk.gov.tr yazdığınızda ana sayfaya erişim sağlayabilirsiniz. Ana sayfanın en altında “form ve dilekçeler” kategorisi bulunmaktadır. Bu sekmeyi tıkladığınızda ekrana bir liste gelecektir. Listeden borçlanma talep dilekçesi sgk talep yazısı tıklayıp, bilgisayarınıza indiriyorsunuz. Talep yazısından iki tane bulunduğundan hizmet niteliğinizin bulunduğu borçlanma talep dilekçesi doldurmanız yeterlidir.
Kurum yetkilileri borçlanma talep dilekçesi nasıl doldurulur hususunda kişileri uyarıyor. Formun yanında uyarıcı bilgiler yer alıyor. Bu bilgileri ve yönlendirmeleri okumadan formu doldurmaya çalışmayınız. Hangi bölümün nasıl doldurulması gerektiği maddeler halinde açıklanmaktadır.
Dilekçenizi talimatlar doğrultusunda doğru ve eksiksiz şekilde doldurduktan sonra elle veya posta yoluyla formda belirtilen adrese teslim ediyorsunuz.
Özel ve tüzel kişiler herhangi bir istekte bulunmak istediklerinde, bunu yazılı olarak sunabiliyorlar. Bunun için de bir talep dilekçesi oluşturup, ilgili birime teslim ediyorlar. Talep dilekçesinde mutlaka, talep açık ve net bir şekilde anlatılmalıdır.
Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.