Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Veraset İlamı Dilekçesi

Veraset İlamı Dilekçesi

/
247 Views

Murisin ölümünün ardından, mirasçı veya mirasçılar, veraset ilamı dilekçesi ile mirasçılık belgesi alabiliyorlar. Mirasçılık belgesi, mirasçıların pay oranlarını gösteren belgedir. Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabiliyor. İsteyen mirasçılar noter kanalıyla da bu belgeyi alabilmektedir. Bu yazımızda veraset ilamı dilekçesi nasıl yazılır hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Veraset İlamı Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Veraset ilamı başvurusunu bütün mirasçıların yapmasına gerek yoktur. Aralarından bir kişi  veraset ilamı için dilekçe yazarak, Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması yeterlidir. Şayet veraset ilamı için dilekçe nasıl yazılır

hakkında bilgi sahibi değilseniz, internetten veraset ilamı dilekçesi örneği indirip, kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Mirasçılık belgenizi mahkeme kanalıyla almak istiyorsanız, dilekçe yazmanız gerekiyor. Bunun için size siyah veya mavi bir tükenmez kalem ile çizgisiz beyaz bir kağıt gerekiyor. Öncelikli olarak  dilekçenizi;

1-Başlık, “Ankara 3. Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesine” gibi

2- Davacının adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi

3- Davalı (hasımsız) adı, soyadı, TC kimlik numarası

4- Konu, “mirasçılık belgesi talebimizdir”

5- Açıklama, murisin adı, soyadı ve ölüm tarihi yazıldıktan sonra mirasçı/mirasçılar olarak miras belgesi talep ettiğinizi yazıyorsunuz.

6- Hukuki sebepler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu  ve ilgili mevzuat

7- Hukuki deliller, nüfus kayıtları ve tanık beyanları

8- İstem ve sonuç, “Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma  verilmesini saygılarımla  arz ederim” şeklinde yazıyorsunuz.

Dilekçenizin kabul görmesi için yukarıdaki bilgilerin eksiksiz, okunaklı ve düzenli bir biçimde dilekçede yer alması gerekmektedir. Ayrıca, dilekçenizi imzalamayı ve mahkemeye sunacağınız belgeleri eklemeyi unutmayınız.

Veraset İlamı Dilekçesi Örneği


Veraset ilamı için yazılacak dilekçenin matbu bir formu bulunmamaktadır. Temiz bir çizgisiz ve beyaz A4 kağıdına yazılması yeterlidir. Dilekçenin nasıl yazılacağı hakkında bilgi sahibi değilseniz internette veraset ilamı dilekçe nasıl yazılır hakkında bilgi bulabilirsiniz. Muris ve mirasçılar farklı olsa da temelde amaç aynı olduğundan bütün veraset ilamı için dilekçe örnekleri içerikleri aynıdır. Çünkü, mirastan pal alabilmeniz için mirasçılık belgesi talep ediyorsunuz.

İnternete girerek veraset ilamı dilekçe örneği 2022 word veya pdf formatında indirebilirsiniz. Dilekçede sadece, nöbetçi mahkemenin sayısını, muris ve mirasçıların kimlik bilgilerini, murisin ölüm tarihini değiştiriyorsunuz. Genel olarak diğer bilgiler aynı kalmaktadır. Muris ve mirasçılar hakkında özel bir durum varsa dilekçenize ekleyebiliyorsunuz.

Dilekçenizi, mümkünse bilgisayar ortamında yazmanız sizin yararınızadır. Böylece hem yazım hatalarını hem de eksiklikleri görebilirsiniz. Ayrıca, dilekçeniz daha okunaklı ve düzenli olacaktır. Bununla birlikte bilgisayar ortamında düzeltmek daha kolay olduğundan, fazladan kağıt kullanmak zorunda kalmazsınız. Dilekçenizin çıktısını aldıktan sonra başvuran kişinin imzası yeterlidir. Diğer mirasçıların imzalamasına gerek yoktur.

Veraset İlamı Dilekçesi Ekleri

Mirasçı/mirasçıların veraset ilamı çıkarmak için dilekçe ile birlikte sunması gereken belgeler bulunmaktadır. Murisin ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği veraset ilamı dilekçesi ekleri olarak mahkemeye sunulmalıdır. Bu belgelerden birinin eksik olması, dilekçenizin kabul görmemesi demektir.

Ölüm belgesini, murisin vefat ettiği hastane vermektedir. Nüfus kayıt örneğini de nüfus müdürlüklerinden veya e-devlet üzerinden alabiliyorsunuz.

Noterden Veraset İlamı İçin Dilekçe Örneği

Mirasçılık belgesi sadece mahkemeden alınmıyor. Mahkemenin yanı sıra 2011’den itibaren noterden de mirasçılık belgesi alabiliyorsunuz. Mahkeme ile noterin verdiği mirasçılık belgesi eş değerdedir. Bütün hukuki işlemlerinizde kullanabilirsiniz. Sadece  formatı değişik olabilir. Ayrıca noterden daha hızlı şekilde belgenizi alabiliyorsunuz. Ancak noterlik harç ücreti ödeyeceğinizi unutmayınız.

Mahkemeye yazdığınız dilekçe ile noterden veraset ilamı için dilekçe örneği arasında bir fark yoktur. Sadece dilekçe başlığını değiştiriyorsunuz. Size en yakın noter hangisiyse onun adını yazmanız yeterlidir. Örneğin dilekçe başlığını “İstanbul 3. Noterliğine” şeklinde atıyorsunuz. Diğer bilgiler tamamen aynıdır. İsterseniz dilekçenizi sade tutmak için hukuki nedenler ve delilleri yazmayabilirsiniz. Çünkü, notere kimlik bilgilerinizi de verdiğinizden, gerekli araştırma yapılmaktadır.

Mirasçıların, mirastan pay alabilmeleri için mirasçılık belgesi çıkarmaları gerekmektedir. Mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemesinden veya herhangi bir noterden alınabilmektedir. Belgeyi alabilmek için, veraset ilamı dilekçesi yazılması, dilekçeyle birlikte ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği sunulması gerekmektedir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar