Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Yaş Büyütme Dilekçesi

Yaş Büyütme Dilekçesi

/
153 Views

Ülkemizde yaş düzeltme davalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı, ebeveynler çocuklarının yaşlarını ya küçük ya da büyük koymaktadır. Bu da ilerleyen yıllarda hukuki sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle yaşın küçük olarak yazılması, bazı durumlarda kişinin hukuki hakkının kaybolmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle de kişiler mahkemelere giderek yaş büyütme davası açıyorlar. Bu yazımızda yaş büyütme dilekçesi nasıl yazılır

hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Yaş Büyütme Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Yaş büyütme dilekçesi büyük önem arz ettiğinden titizlikle ve büyük dikkatle hazırlanmalıdır. Sonuçta, bir resmi kuruma karşı dava açmak istiyorsunuz. Bu nedenle yaş büyütme davası dilekçesi kabul görmesi ve haklılığınızı ispat etmek için etkili ve kapsamlı bir biçimde hazırlamanız önemlidir.

Yaş büyütme işlemleri mahkeme kanalıyla yapılmaktadır. Yani Nüfus müdürlüğüne dava açarak yaş düzeltme işlemi yaptırabiliyorsunuz. Bunun için de mahkemeye dava açmanız gerekiyor. Bu davalarda Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkilidir. Bu nedenle dilekçenizi bu mahkemeye hitaben yazıyorsunuz.

Dilekçe başlığını “………Asliye Hukuk Mahkemesine” şeklinde attıktan sonra sol alt tarafa adınızı-soyadınızı, TC kimlik numaranızı, adresinizi, şayet varsa vekilinizin adı, soyadını, sicil numarasını, adresini yazıyorsunuz. Davalı kısmına kimliğinizde geçen nüfus müdürlüğünü yazıyorsunuz. Konu olarak ise; “yaş büyütme talebimdir” yazmanız yeterlidir.

Bilgilerinizi yazdıktan sonra yeni bir paragraf açarak doğum tarihinizi ve hangi evde doğduğunuzu yazıyorsunuz. Neden yaşınızı büyütmek istediğinizi açıklıyorsunuz. Bu kısım önemlidir. Mahkemece kabul görmesi için kemik yaşı, tanıklar, emsal doğumlar gibi destekleyici bilgileri eklemelisiniz.

Hukuki nedenler ve deliller kısmında, ilgili kanun ve mevzuat maddelerini , nüfus kayıt örneğini yazabilirsiniz.

Sonuç ve istem bölümünde, belirttiğiniz nedenler ve delillerden dolayı yaş büyütme talebinizin olumlu karşılanmasını arz ediyorsunuz.  Dilekçenizin sağ alt tarafına tarihi, adınızı-soyadınızı -vekiliniz varsa o kendi adını-soyadını yazıp imzalayacaktır- yazıp imzalıyorsunuz. Sol alt tarafta ise “eki” başlığı atıp, mahkemeye sunduğunuz belge ve delilleri listeliyorsunuz. Ayrıca bu ekleri dilekçenize eklemeyi unutmayınız.

Yaş Büyütme Dilekçesi Örneği


Mahkemeye sunulan yaş büyütme dilekçesi örnekleri genellikle aynı içerikte olmaktadır. Sadece, talepte bulunan kişinin kimlik ve adres bilgileri ile doğum tarihi, yerleri değişik göstermektedir. Sonuçta talepte bulunanların ortak amacı yaşlarını büyütebilmektedir. Bu nedenle fikir alabileceğiniz, şablon olarak kullanabileceğiniz pek çok sayıda yaş büyütme davası dilekçe örneği bulunuyor.

Örnek dilekçelerden birini örneğin yaş büyütme dilekçesi örneği word formatında indirebilirsiniz. Gerekli düzeltmeleri, bilgisayar üzerinden yaptıktan sonra çıktısını alabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz husus, bütün bilgilerin size ait ve gerçeği yansıttığından emin olmalısınız. Eksik ve gerçeği yansıtmayan bilgiler, mahkemece kabul görmeyecektir.

Yaş Büyütme Şartları

Yaşından memnun olmayan herkes, mahkemeye başvurup yaş düzeltmesi yapamıyor. Kanunen yaş büyütme şartları bulunuyor. Mahkemenin yaş değişikliğine karar verebilmesi için istenen yaş büyütme davası şartları şunlardır;

1- Kurum kayıtları geçerli olduğundan hastane veya doğum evinde doğmamış olmanız gerekiyor.

2- Dış görünüşünüz nüfusa kayıtlı yaşa uygun olmamalıdır. Ayrıca dış görünümünüz (fiziki yapınız) beyan ettiğiniz yaşa uygun olmalıdır.

3- Beyan ettiğiniz yaşta bir kardeşinizin olmaması gerekiyor.

4- Daha önce yaş düzeltme yapmamış olmanız gerekiyor. Bu şartların tamamını karşılıyorsanız yaş büyütme dava dilekçesi hazırlayarak yaş büyütme işlemleri başlatabilirsiniz.

Yaşımı 1 Yaş Büyütmek İstiyorum

Kişiler genellikle askere gitmek veya erken emekli olmak amacıyla yaşımı 1 yaş büyütmek istiyorum diyerek mahkemeye dava açabilmektedir. Bazı durumlarda nüfus memurunun doğum tarihini yanlış yazması sonucunda da, çocuk üniversite sınavına ve başka sınavlara girebilmesi için de yaş büyütme davası açılabilmektedir.

Çocuğun yaşı 18’den küçükse ebeveynleri davayı açabiliyor. Çocuk 18 yaşından büyükse kendisi veya vekil tayin edeceği bir avukat aracılığıyla dava açabiliyor. Yaş büyütme davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir. Yetkili tek mahkeme budur. Bu mahkeme dışında görülen davalar geçersizdir. İstisnai durum olarak yaş büyütme talebinde bulunan kişinin bir cezai yargılaması bulunuyorsa, yaş talebi davanın görüldüğü mahkemece yapılmaktadır.

Bir dilekçe ve ekte sunduğunuz belgeyle size en yakın nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine başvuruyorsunuz. Mahkeme davayla ilgili olarak;

-Aileniz ve size ait nüfus kayıtlarını,

-Adli Tıp’tan konu hakkında rapor ve kemik testinizi,

-Hastane, okul, askerlik kayıtlarınızı,

-Tanık ifadelerini isteyebilmektedir.

Aynı zamanda dava sürecinde mahkemede hazır bulunmanız gerekmektedir. Çünkü hakim, sizi karşısında görerek, fiilen de talep ettiğiniz yaşa uygun olup olmadığınıza bakacaktır.

Yaş Büyütme Davası Kaç Para?

Mahkemelere dilekçeyle başvurmalar genellikle ücretsiz olsa da sonuçta dava açtığınızdan yaş büyütme talebinizin belirli bir ücreti olacaktır. Yaş büyütme talebinde bulunan pek kişinin aklında yaş büyütme davası kaç para olmaktadır. Dilekçenizi mahkemeye sunmanızla birlikte mahkemenin size çıkaracağı yaş büyütme davası masrafları şu şekildedir;

– Başvuru harcı 80,70 TL

– Delil Tespit Harcı 133 TL

– Karar Harcı 80,70 TL

– Nisbi Karar Harcı Binde 68,31*1/4

Yaş büyütme işleminizi avukat aracılığıyla yapmak isterseniz ayriyeten avukatlık ücreti ödeyeceğinizi bilmelisiniz.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak insanların yaş büyütme hakları bulunmaktadır. Haklı sebepleri bulunuyorsa bir defaya mahsus yaşlarını büyütebiliyorlar. 18 yaşından küçükler ebeveynlerinin başvurusuyla, 18 yaşından büyükler ise kendileri veya avukat aracılığıyla Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabiliyorlar.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar